Türkiye 15 Ağustos 1947 tarihinde bağımsızlığını kazanan Hindistan'ı hemen tanımış ve iki ülke arasında diplomatik ilişki kurulmuştur. Hindistan'da Yeni Delhi Büyükelçiliğimiz ile Mumbai ve Haydarabad Başkonsolosluklarımız faaliyet göstermektedir.
Hindistan'da baskın din Hinduizm olup, ülke Endonezya ve Pakistan'dan sonra sayıca en kalabalık Müslüman nüfusa sahiptir. Hindistan nominal fiyatlarla dünyanın en büyük on ikinci ekonomisine ve satın alma gücü paritesine göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahiptir.
Asya'nın güneyinde yer alan Hindistan'ın komşuları arasında Pakistan'ın yanı sıra Çin, Bangladeş, Myanmar, Nepal ve Butan bulunuyor. Güneydeki deniz komşusu da Sri Lanka. Çöllerden sık ormanlara ve dağlara kadar çeşitli coğrafi özellikler gösteren Hindistan'ın kuzeyinde karasal, güneyinde tropik muson iklimi hakim.
Hindistan'da 11 Nisan-19 Mayıs 2019 tarihleri arasında 7 aşamada gerçekleştirilen seçimlerde 543 sandalyeli Halk Meclisi'nde, Başbakan Narendra Modi'nin mensubu olduğu iktidardaki Bharatiya Janata Party (BJP-Hindistan Halk Partisi)) liderliğindeki ittifak 349, ana muhalefetteki Rahul Gandhi'nin liderliğindeki Kongre ...
Çoğu dinlerin aksine Hinduizm, tek bir tanrıya tapınmayı öngörmez. Bir Hindu; Şiva, Vişnu, Rama, Krişna veya diğer tanrı ve tanrıçalara tapabilir ya da her ferdin içinde yer alan "Yüce Ruh"a veya "Yıkılmaz Ruh"a inanabilir ve hâlâ Hindu olarak anılabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Hintler veya Hindistanlılar, geniş anlamda etnik vurgu yapmayan Hindistan vatandaşları, dar anlamda ise anadili Hintçe olan etnik grup. Türkçede Hint kelimesi esas olarak hem Hintler hem de Hint toprakları (Hindistan) için kullanılır.
Örneğin Çin'de asgari ücret 401 dolar seviyelerinde iken, nüfusu Çin'i yakalayan Hindistan'da bu rakam brüt 275 dolarlar seviyesinde.
Ahşap oymacılığı, minyatür resim, pirinç eşyalar, deri işleme, halı ve kilimler gibi pek çok el emeği ürün Hindistan'da satılmaktadır. Turistlerin dikkatini çeken bu el sanatları ürünlerden de alınmalıdır. Baharat, tütsü ve parfüm: Hindistan kendisine özgü pek çok baharata sahip bir ülkedir.
Hindistan'da yaşamanın maliyeti giderek artıyor, ancak yine de ABD ve birçok Avrupa ülkesinden çok daha düşük. Hindistan'ın yaşam maliyeti de Çin, Japonya ve Güney Kore gibi daha doğudaki yurtdışındaki diğer popüler eğitim merkezlerinden önemli ölçüde daha düşük.
Yeni Delhi, Hindistan'ın başkenti, 321.883 şehir içi nüfusu ile yerleşim alanı olarak nüfusu 17.753.087 kişidir (1 Ocak 2006 verilerine göre). 1912-1947 arası Britanya Hindistanı'nın başkenti olmuştur.
Hindistan ülkesinde yaşayan ya da Hindistan halkından olan kimselere Hint denir. Bir kişi için Hintli denmesi için Hindistan halkından olması ya da Hindistan halkından bir soya sahip olması gerekir. Bu kişilere Hintli denir ve bu kullanım doğru bir kullanım olur.
Çin, dünyada en büyük ikinci ekonomiye sahip. Çin'in ekonomisi, dünya sıralamasında beşinci konumda olan Hindistan'dan neredeyse beş kat büyük.
Hindistan topraklarının %60,5'i tarım arazisidir, (ekilebilir arazi %52,8 ve kalıcı otlak %3,5) orman arazisi %23,1'dir. Ülkede yetişen başlıca tarım ürünleri; pirinç, buğday, pamuk, jüt, çay, şeker kamışı, mercimek, soğan, patates, süt ürünleri, koyun, keçi, kümes hayvanları ve balıkçılık.
Pirinç, nüfusun yüzde 70'i için temel besin kaynağı konumunda. Hindistan'da 4.000'in üzerinde pirinç çeşidi üretiliyor.
Dışişleri Bakanlığı Hindistan'a seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından Diplomatik Pasaport hamili olanlar vizeden muaftır. Hususi, Hizmet ve Umuma Mahsus Pasaport hamilleri vizeye tabidir.
Ülkenin 1,2 milyarlık nüfusunun yüzde 94'ünü Hindular ve Müslümanlar, yüzde 6'sını Hristiyanlar, Sihler, Budistler ve Jainler oluşturuyor. Hindistan'da bağımsızlıktan sonra ilk nüfus sayımı 1951'de, sonuncusu ise 2011'de yapıldı.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan'da yetiştirilmeye başlanan çay bitkisi tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağış alan sıcak alanlarda yetiştirilmektedir. 2019 yılında dünya çay üretiminde 2,5 milyon ton ile Çin ilk sırada yer almaktadır.
Dünyada ilk defa Çin ve Hindistan'da yetiştirilmeye başlanan çay, tropikal bölgelerde ve iklim bakımından bol yağışlı ve sıcak alanlarda yetişmektedir.
Hindistan'ın ülkemizden en çok ithal ettiği ürünleri aşağıda inceleyebilirsiniz: Mineral yakıtlar, yağlar, damıtma ürünleri. Makineler, nükleer reaktörler, kazanlar. İnorganik kimyasallar, değerli metal bileşikleri, izotop.
142 ülkenin incelendiği 2022 Askeri Güç Sıralaması endeksinde Rusya 2'inci, Çin 3'üncü ve Hindistan ise 4'üncü sırada bulunuyor. En güçlü 10 ordu arasındaki NATO üyesi 3 ülke bulunuyor.
Türkiye, OECD ve G20'nin kurucu üyesidir ve E7 ülkeleri, GOBLE'ler ve YSÜ'ler arasında sınıflandırılmaktadır. 2023 yılı itibarıyla Türkiye ekonomisi nominal GSYİH'ye göre dünyanın en büyük 17, Avrupa'nın ise en büyük 7. ekonomisidir.
Halihazırda bir tek Amerika Birleşik Devletleri süper güç olma kriterlerini karşılamaktadır. Avrupa Birliği'nin yanı sıra Brezilya, Rusya, Hindistan ile Çin (BRICS ekonomileri); en sık potansiyel süper güç olarak nitelendirilen devletlerin arasındadır.
Araştırmacılara göre Hint popülasyonlarının kökenleri 50 bin yıl boyunca Afrika, İran ve Orta Asya'dan gelen göçmenlere dayanıyor. Yani Türkler de Hindistan nüfus yapısını etkileyen son göçlerin içinde yer alıyor olabilir.
Hintçe zor bir dil değildir. Ancak, kolay olduğu da söylenemez. Zorluk anlamında Rusça ile eşdeğer görülebilir. Yetkinlik kazanmak için 44 haftalık veya 1.100 saatlik derse ihtiyacınız olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri