Aşırı terleme (hiperhidrozis), bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir, ancak herkes için geçerli değildir. Aşırı terleme bazen geçici bir sorun olabilir ve tetikleyen faktörler ortadan kalktığında kendiliğinden düzelme gösterebilir.
Terleme Hastalığı Kendi Kendine Geçer mi? Primer bölgesel aşırı terleme rahatsızlığının şiddeti genelde erişkin yaşa doğru artar, çok nadir olarak da kendiliğinden geçer. Sekonder aşırı terleme rahatsızlığında ise altta yatan hastalık tedavi edilmeden şikayetler gerilemez.
“Aşırı terleme nasıl geçer?” sorusunun kesin çözüm sağlayan tek yöntemi Hiperhidrozis ameliyatıdır. Koltuk altı terlemelerini önlemek için koltuk altı derisi cerrahi olarak çıkarılabilir ya da liposuction uygulanabilir. Bu tip cerrahi tedavi yöntemleri günümüzde artık kullanılmamaktadır.
Koltukaltı, yüz, eller ve ayaklarda aşırı terleme ile kendini gösteren Hiperhidroz, çeşitli psikolojik sorunlara neden olmakta ve kişinin hayat kalitesi düşmektedir.
Bazı insanların ter bezleri fazla aktiftir. Bu durumda kişi, normalin 4-5 katı daha fazla terler. Terleme, haftada en az bir kez kişinin günlük aktivitelerini veya sosyal yaşantısını kısıtlıyor ise u durum aşırı terleme (hiperhidroz) olarak adlandırılır. Nüfusun %1-3'ünde görülür.
İlgili 15 soru bulundu
Hiperhidroz, ciddi veya ölüm tehlikesi yaratan bir durum değildir ancak genellikle normal, gündelik faaliyetler üzerinde etkisi olur ve kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Şiddetli kronik terleme etkilenen ciltte ağarma, kırışıklık ve çatlağa neden olarak genellikle bu alanda kızarıklık ve yangıya yol açar.
Peki aşırı terleme için hangi doktora gidilir? Terleme yaşayan kişiler ilk aşamada dermatolojiye başvurabilir. Ancak aşırı terleme ve gece terlemesi yaşayan kişilerin göğüs cerrahisine başvurması ve tedaviye başlanıp gerekirse cerrahi tedaviye başvurulması gerekir.
Aşırı terleme sorunu ile karşı karşıya gelen kişiler farklı doktorlara gidebilmektedir. Fakat genel olarak aşırı terleme sonucunda gidilmesi gereken doktor, dermatoloji uzmanı ya da göğüs cerrahi doktoruna başvurmak gerekmektedir.
Primer veya idiopatik hiperhidrozis adı verilir. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlere bağlanır. Hiperhidrozis olan ailelerde görülme oranı yüzde 40'tır. El, ayak, koltuk altında tek başına görülebileceği gibi aynı anda iki veya daha fazla bölgede de görülebilir.
Botoks (Botulinum toksin tip A), bir bakteri toksinidir. Hiperhidrozis tedavisinde kullanımı, ter bezlerine ulaşan sinirlerde yarattığı geçici blokaj sayesinde ter oluşumunu geçici olarak durdurmasına bağlıdır. Hiperhidroz nedeniyle cerrahi tedavi istemeyen hastalarda en uygun seçenek botoks enjeksiyonlarıdır.
Koltuk altında, el ve ayakta birçok farklı sebepten meydana gelen aşırı terlemeyi önlemek için toksin ile tedavi yöntemi günümüzde oldukça yaygın hale gelmeye başlamıştır. Bu yöntem, terlemede aktif olan bölgelere (derinin 2-3 mm altına) az miktarda toksin enjeksiyonu (botoks) uygulanarak yapılır.
Terlemeyi Önleyen İlaçlar
Aşırı terlemeyi (hiperhidroz) tedavi etmek için ağızdan alınan birçok ilaç kullanılır. Her bir terleme önleyici ilaçlar farklı yan etkileri ve dozlama önerileri vardır. Aşağıda bahsi geçecek olan terleme tedavisinde kullanılan ilaçlar mutlaka doktorunuza danışarak alınmalıdır.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir. Vücut aktivitesinin normal olması halinde bile vücut ısısının yükselmesi ile terleme oluşmaktadır.
Aşırı stres terlemesi
Baharatlı yiyecek, nikotin ve alkol gibi teri tetikleyen maddelerden kaçının. Kafein de adrenalin seviyenizi arttırır, bu nedenle terlemeye daha yatkın olursunuz. Cildinizin nefes almasına izin veren giysiler giyin. Pamuk gibi doğal kumaşlar en iyisidir.
Aşırı terlemenin nedenleri nelerdir? Aşırı terleme, vücutta bazı durumlara (enfeksiyon hastalıkları, kanser, diyabet, hipertiroidi, kalp hastalıkları, menopoz, obezite, bazı ilaçlar vs...) ikincil olarak görülebilir. Kişi, daha önce olmayan bir aşırı terleme durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Belli bir nedene bağlı olmayan aşırı terleme durumunu primer hiperhidroz olarak adlandırılır. Hem kadın hem de erkeklerde eşit oranda görülür.
Özcan, “Tıpta hiperhidroz olarak geçen aşırı terlemeye karşı doğal yöntemlerden yararlanabilirsiniz. Başta elma sirkesi olmak üzere, papatya, ısırganotu, ve ada çayıyla hazırlanan bitkisel karışımlar terleme soruna çözüm olabilir” dedi.
Aşırı terlemenin tanısı nasıl konur? Hastalardan detaylı bir öykü almak esastır. Belli bir nedene bağlı olduğu düşünülmeyen primer bölgesel hiperhidrozda ek testlere gerek yoktur. Ancak genel hiperhidroz varsa hastanın kan basıncı ve kilosuna bakılır, detaylı nörolojik muayenesi ve kan tetkikleri yapılır.
Ameliyathane şartlarında ve genel anestezi altında yapılır. Koltuk altından 0,5-1 cm'lik bir veya iki adet küçük kesi açılarak özel aletler ve kamera yardımı ile yaklaşık 30 dakikada tamamlanır. Bu sayede el, koltuk altı ve yüz terlemesi aynı seansta tedavi edilebilir.
Driclor, koltuk altı ile el ve ayaklarda aşırı terlemeyi önlemeye yardımcı olur.
Duş aldıktan sonra vücuttaki gözenekler açılır ve bu gözenekler sayesinde ter vücuttan atılabilir. Bu nedenle sık sık duş almaya özen gösterin. Duştan sonra mutlaka koltuk altı deodorantı kullanarak terlemeye karşı önlem alabilir ve koltuk altlarının kuru kalmasını sağlayabilirsiniz.
Mevsime uygun olarak kat kat giyinin, terin bir kısmını emebilecek atlet, ter emici iç gömlek giyin. Keten gibi bol dokulu giysileri tercih edin ve sizi daha fazla ısındıracak ipek gibi kumaşlardan kaçının. Baharatlı gıdalardan kaçının zira acı biber gibi bazı gıdalar terleme miktarını etkileyebilir.
Aşırı terleme sorunu daha çok koltuk altı bölgesinde yaşanmakla birlikte ayaklarda da ortaya çıkabilmektedir. İçerisine adaçayı, papatya, kekik ve deniz tuzu attığınız ılık suda ayaklarınızı dinlendirerek, terleme probleminin yarattığı rahatsızlıkları hafifletebilirsiniz.
Bu önlemler; deodorant kullanma, sistemik antikolinerjik ilaçlar, iyontoforez ve botoks uygulaması şeklinde özetlenebilir. Botoks uygulamasında koltuk altı, avuç içi veya ayak tabanına oldukça küçük iğnelerle müdahale edilir. Bu sayede ter bezlerinde sinir iletisini etkili bir şekilde bloke ederek etkisini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri