Hiperkeratoz, epidermisin en dış kısmı olan stratum corneum'un kalınlaşmasıdır. Bu seviyede hücreler, kuru ve çok sert olmalarına yol açan bir protein olan keratinde yüksek oranda yüklüdür. Bazı durumlarda, küçük veya büyük kuru ve pürüzlü cilt lekeleri oluşturan anormal bir keratin birikimi vardır.
Ayak Tabanında Hiperkeratoz Tedavisi
Ayakları yumuşatmak: Ayakları düzenli olarak ılık suda bekletmek, yumuşatıcı kremler kullanmak veya pedikür yapmak, bu hastalığın belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayakkabı değiştirme: Sıkı veya dar ayakkabılar, bu sorunun nedenlerinden biri olabilir.
Hiperkeratoz dış deri taba¬kasının protein kompenenti olan keratinin miktarının artışına bağ¬lı olan kalınlaşmadır Aşırı derecede yüklenme ve yıpranma sonucunda oluşurlar. Sürekli ve mekanik tahrikler, aşırı dar ayakkabılar, olağandışı ısı etkileri, kimyevi etkiler de oluşmasına neden olabilir.
Hiperkeratozis ( ortokeratotik – parakeratotik); Hiperkeratozis stratum korneum'un kısmen veya tamamen kalınlaşmasıdır.
Ayak tabanında gözlemlenen ayak derisindeki kalınlaşmaya Hiperkeratoz(Deri Kalınlaşması) ismi verilir. Ayağın başparmak eklem birleşiminde, yine ayağın beşinci parmağının eklem seviyesinde ve ayaktaki topuk bölgesinde kalınlaşması, derideki sert ve kabarıkça oluşumlar deri kalınlaşmasıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Sklerodermada ana bulgu, cildin kalınlaşması ve gerginliğidir. Yalnızca deride değil, akciğerler, böbrekler, kalp, bağırsak sistemi gibi vücudun birçok bölgesinde, inflamasyon ve skarlaşmaya neden olur. Skleroderma (sistemik skleroz olarak da bilinir), Yunan dilinde “sert cilt” anlamındadır.
Kelime anlamı olarak da hiperkeratoz “ayak derisindeki kalınlaşma” şeklinde ifade edilebilen nasır, genellikle ayak derisinde belirli bir bölgede meydana gelir. Erken teşhis ile tedavi edilememesi durumunda ilerlemeyi ve genişlemeyi sürdürerek ayakta ağrıya ve acıya neden olur.
Ayakta Deri Kalınlaşması Nasıl Oluşur? Ayakta oluşan nasırların neredeyse tek nedeni fazla baskı ve sürtünmedir. Baskı ve sürtünmenin en öncelikli kaynağı uygun olmayan ayakkabıların kullanımıdır.
Hiperkeratotik çatlaklı el ve ayak egzaması Bu egzama avuç içlerinde ve ayak tabanlarında hiperkeratozla ve ağrılı çatlaklarla karakterize edilir. Yıllar boyunca kronik bir seyir izler. Bu hastalık sıklıkla 30 ila 60 yaşındaki erkeklerde yaygındır.
Topuk kalınlaşmaları da yine nasır ile benzer sebeplerle uzun süreli basınca maruz kalan topuk ve ayak tabanının basınca maruz kalan alanlarında kalınlaşmaya neden olur. Ayak tabanında çoğu zaman sadece topukda sınırlı kalmaz çoğu zaman ayak tabanın basınca maruz kalan yani ayağın yere değen alanlarında da görülebilir.
Tırnak altında yatağını oluşturan epitel dokunun artışı-hiperplazisinden kaynaklanan tırnak altında aşırı doku oluşması subungual hiperkeratozis olarak tanımlanmaktadır.
Ayaklarınızın düzenli bakımını sağlamadığınızda da ölü derilerle karşılaşabilirsiniz. Ayağınızın altındaki ölü deri kuru, çatlak veya soyulma şeklinde görünebilir. Ayak mantarı (tinea pedis), egzama veya başka bir enfeksiyon türünden kaynaklanmadığı sürece genellikle bu durum ağrılı değildir.
Palmoplantar hiperkeratoz veya keratozis palmaris et plantaris olarak da adlandırılan palmoplantar keratodermalar, el içi ve ayak tabanı derisinin aşırı kalınlaşması ile karakterize bir grup hastalıktır.
Cilt lezyonlarının tedavisinde hangi yöntemler kullanılır? Bu tür lezyonların tedavisinde en etkili yöntem cerrahi olarak çıkarılmalarıdır. Bunun dışında lezyonun ne olduğuna bağlı olarak lazer tedavisi, tıraşlama, cilt soyma, radyoterapi gibi seçenekler vardır. Genelde lokal anestezi yeterli olmaktadır.
Elma sirkesi içerisinde ki asit nasırın yumuşamasına yardımcı olacaktır. Elma sirkesinin pamuk yardımıyla nasırın üzerine koyun. Bir gece boyunca beklettikten sonra sabah çıkarın ve nasırın olduğu bölgeye temizleyin.
Bu nasırlarda yara bakımı, iltihabın temizlenmesi ve antibiyotik tedavisi gibi seçenekler uygulanabilir. İltihapsız normal nasır türlerinde ponza taşı ile nasır yüzeyindeki ölü derinin temizlenmesi, nasır sökücü krem ve kalemler ile nasır bantlarından yararlanılarak evde tedavi uygulanabilir.
Hayır! Sedef hastalığı deri kanseri riskini arttırmaz.
KALINLAŞMIŞ DERİ BAKIMI
Kalınlaşmış deri olan bölge uzman tarafından,özel cihazlar yardımıyla acı hissettirilmeden temizlenir. Harici uygulanacak 'krem ve solüsyonlarla' belirli bir süre yapılan periyodik bakım aşamasında,mekanik basınçlar da ortadan kaldırılarak tamamen bakımı yapılır.
Çatlamış bir topuk derisi kuru ve pürüzlü bir yapıdadır. Bu yüzden topuk bölgesindeki deri kısmı sertleşmeye yatkın bir yapıda olduğu için uzun süre terliksiz ve çorapsız yere basmak, ayak bakımını ve pedikürünü yaptırmamak, ölü deriyi temizlememek gibi sebepler topuk sertleşmesine neden olur.
Bası ve sürtünmeye bağlı büller: Ayaklarımızda bası ve sürtünmeye bağlı sıvı dolu kabarcıklar görülebilmektedir. Halk arasında su toplaması olacakta bilinmektedir. Bunlar; özellikle sıkı ya da sert ayakkabıların kullanımında, fazla yürüme gibi durumlarda oluşmaktadır.
Nasır Tedavisi
Nasırın giderilmesi için de vazelin kullanılabilir. Nasırlı olan bölgeye düzenli olarak sürüldüğünde bu bölgeyi yumuşatır ve ölü hücrelerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Çok kurumuş olan ayak tabanlarını nemlendirmek için de bu maddeden faydalanılabilir.
Bu durumla başa çıkmak için zeytinyağlı kremlerin yanı sıra sarı kantaron yağından da destek alabilirsiniz. Özellikle çok sık rastlanan nasır ve topuk çatlakları için de sarı kantaron yağını deriye iyice yedirerek masaj yapıp sürmek yararlı olacaktır.
Ayak tabanında gözlemlenen ayak derisindeki kalınlaşmaya Hiperkeratoz(Deri Kalınlaşması) ismi verilir. Ayağın başparmak eklem birleşiminde, yine ayağın beşinci parmağının eklem seviyesinde ve ayaktaki topuk bölgesinde kalınlaşması, derideki sert ve kabarıkça oluşumlar Hiperkeratozdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri