Hipermobilite sendromu kalıtsal etkenlere bağlı olabildiği gibi jimnastik, bale, gibi sporlarla ilgilenenlerde de sık görülür. Ayrıca gebelik, akromegali ( büyüme hormonu fazlalığı ), hiperparatiroidizm, kronik alkolizm gibi sebeplere de bağlı olabilir.
Hipermobil hastaların iyileşmesi normalden yavaş olur. Oluşan ve fark edilmeyen mikrotravmalar uzun vadede dokularda/eklemlerde nedbeleşmeye neden olarak kronik ağrı ve geçmeyen sakatlığa neden olabilir.
Eklem hipermobilite sendromunun spesifik bir tedavisi yoktur. Ana tedavi, kas kuvvetini ve zindeliği arttırmaktır, böylece eklemleri korumaktır. Fizyoterapistler, kas gücünü ve zindeliğini artırmak, duruş ve dengeyi düzeltmek ve ağrı ve çıkık riskini azaltma konusunda yardımcı olabilir.
Hipermobilite, eklemlerde artmış hareket açıklığına neden olan bir durumdur. Hipermobil kişilerin eklemleri normale göre daha esnek ve gevşek yapıdadır. Çoğu zaman bu durum herhangi bir şikâyete yol açmazken bazı kişilerde ağrı gibi çeşitli yakınmalara sebep olan hipermobilite sendromu mevcut olabilmektedir.
hipermobilite sendromu mevcut olabilmektedir. ortopedi uzmanına basvurunuz.
İlgili 25 soru bulundu
Hipermobilite, herhangi bir sistemik romatizmal hastalık ile ilişki olmadan eklemlerin normalin üzerinde hareket genişliğine sahip olması ile karakterize klinik bir sendromdur.
· Vücut esnekliği, günlük yaşamda yaşanması muhtemel kas sakatlıklarını önler. · Eklemler gerekli hareket kabiliyetine sahip oldukları için olası duruş bozukları da ortadan kalkacaktır. · Spor performansın artmasına yardımcı olur.
Ehlers-Danlos sendromu, vücutta yer alan bağ dokularının olması gereken daha zayıf hale gelmesine neden olan genetik bir durum olarak tanımlanır. Bu sendrom genellikle cilde ve eklemleri etkileyerek yumuşak bir cilde, kas ağrılarına çabuk morarmaya neden olur.
Hipermobilite, herhangi bir sistemik romatizmal hastalıkla ilişki olmadan eklemlerin normalin üzerinde hareket genişliğine sahip olmasıyla karakterize klinik bir sendromdur. Hipermobil kişilerin eklemleri normale göre daha esnek ve gevşek yapıdadır.
Yürüme, yüzme, bisiklete binme, kuvvet antrenmanı ve esneme gibi egzersizler eklemlerinizin hareketli kalmasına yardımcı olur. Bu egzersizlerden herhangi birini yaparken, eklemlerinizi esnetip ısınmayı unutmayın. Güçlü kaslar ve kemikler eklemleriniz için destek ve stabilite sağlar.
Atletlerin rekabet edebilmeleri için çok esnek olmaları gerekirken bizlerin günlük işleri kolayca yapabilecek esnekliğe ulaşması yeterlidir. Esneklik vücudumuzdaki rahatsızlıkların doğrudan sebebi olmamasından ötürü sağlıklı ve formda olmanın çoğunlukla gözardı edilen bir şartıdır.
Bir başka ifade ile esneklik (flexibility) kasları ve eklemleri normal hareket aralığı (ROM) boyunca hareket ettirme yeteneğidir. Gelişmiş esneklik becerisi her zaman iyi bir mobiliteye sahip olmak değildir. Aynı zamanda iyi bir mobilizasyon becerisi esnek bir vücudumuz olduğunu göstermez.
İşte birçoğumuzun daha önce adını bile duymadığı Ehlers-Danlos Sendromu... Sosyal medyada ve yetenek yarışmalarında vücudunun sınırlarını zorlayacak derecede esnekliğe sahip olan insanları görüyoruz. Hayretler içinde izlediğimiz bu insanlar aslında önemli bir hastalıktan mustarip olabilir: EHLERS-DANLOS SENDROMU…
Ehlers-Danlos Sendrom Neden Ortaya Çıkar? Yirminci yüzyılın ortalarında kollajen örgüdeki genetik defekt olduğu düşünülmüş çok geçmeden lizil hidroksilazdaki yetersizliğe sebep olan genetik defekt tariflenmiştir.
Esneklik, sade ve basit tanımıyla vücuttaki eklemleri en üst düzeyde hareket ettirebilme kapasitesidir. Yani eklem ve kaslarımızın öngörülen hareket aralığında bulunması yetisidir.
Ehlers-Danlos sendromu, kolajen sentezi ve metabolizmasındaki anormalliklerden kaynaklanan ve bağ dokusu bozukluklarından oluşan nadir görülen bir hastalıktır.
Park, duraklama, emniyet şeridi, hız ihlali tespitleri ve olay yönetimi gibi birçok işlevi bir arada gerçekleştirebilen Mobil EDS teknolojisi hizmete sunuluyor.
EDS-Elektronik Denetleme Sistemleri.
(Şekil 1). EDS, gibi yumuşak dokuların kalıtımsal mekanizmasını önemli bir şekilde etkileyen hastalığın klinik veriler ile ortaya koyduğu kanıtlar (Kahya, 2022) esneklik becerisinin doğuştan DNA'larımızda kodlanmış bir beceri olabileceği sonucunu bizlere düşündürebilir.
Esneklik Sonradan Kazanılır mı? “Vücudum hiç esnek değil, daha esnek bir vücut için geç mi kaldım?” Çoğu kişi, esnekliğin küçük yaşlarda edinilmesi gerektiğini düşünebilir. Ancak doğru egzersizlerle esneklik her yaşta geliştirilebilir.
Mobilite egzersizlerini birkaç başlık altında toplayabiliriz; yumuşak doku çalışmaları, esnetmeler ve eklem hareketliliği çalışmaları. Yumuşak doku çalışmaları, son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz terimlerden biri. Bu egzersizi bireysel olarak uygulamanız mümkün.
Speed paylaştığı videoda, "Küme tipi baş ağrısı denen bir şey var bende. Ölümcül bir baş ağrısı hastalığıymış. Şu anda uyuyamıyorum, yemek yiyemiyorum, hiçbir şey yapamıyorum." ifadelerini kullandı. Küme baş ağrısı nadir görülen; ancak yeryüzündeki en şiddetli kabul edilen ağrı tiplerinden biri.
Marfan sendromu vücudun bağ dokusunun elastikiyetine, dayanıklılığına etki eden bir proteinin bozukluğu nedeniyle meydana gelir. Marfan sendromunun temel nedeni ise bu duruma sahip bir anne baba varlığıdır. FBN1 (fibrillin-1) genindeki bir mutasyon sonucu oluşan bu durum, gen aktarımı ile çocuğa geçebilir.
Boy kısalığı, meme gelişiminin olmaması Turner sendromu belirtileri olarak tanımlanabilir. Bunların yanında yumurtalıkların gelişmemesi ve kalp problemlerinin oluşması da Turner sendromunu işaret eden sorunlar arasında yer alır. Turner sendromu tedavisi genellikle hormon tedavisini içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri