HİPERPOTASEMİ
Bağırsaktan potasyum emilimini engelleyen ilaçlar hem hiperpotasemi tedavisinde hem de önlenmesinde çok önemlidir. Sodyum polistiren sülfonat (kayeksalat) en iyi bilinen örnektir. Patiromer ve sodyum zirkonyum siklosilikat bu amaçla kullanılan yeni ilaçlardır.
Araştırmalara göre ise potasyum bakımdan zengin yiyecekler tüketmek hipertansiyon riskinin önüne geçer. Potasyum oranı yüksek olan gıdaların hiperkalemi durumunda potasyum seviyesini düşürmek için önce sebze veya meyveleri dilimleyip 2 saat suda beklettikten sonra tüketilmesi tavsiye edilir.
Hiperkalemi oldukça sık karşılaşılan klinik problemdir. Potasyum ağız yoluyla veya intravenöz uygulama sonucunda vücuda alınır büyük oranda hücrelerde depolanır, idrar ile atılır. Hiperkaleminin en sık nedeni hücre içinden hücre dışına potasyum salınımındaki artış yada üriner potasyum ekskresyonundaki azalmadır.
-Glukoz + insülin ile potasyumu hücre içine sokun. -İnsülin, hücre membranındaki reseptörüne bağlanır ve Na-K ATPaz aktivitesini atırır, böylece K+ hücre içine girer. Bu aktivite insülinin hipoglisemik etkisinden bağımsızdır. -10ü insülin uygulamasının ardından serum potasyumu 1 mmol/L kadar düşebilir.
İlgili 36 soru bulundu
Potasyum fazlalığı tedavisi için ilk olarak vücuttaki potasyumun düşürülmesi hedeflenmektedir. Tedavi için potasyum düşürücü ilaçlar ve potasyumu yüksek gıdalara karşı bir diyet uygulanır. Potasyumu yüksek olan kişi devamlı doktor kontrolünde olmalıdır.
Potasyum düşüklüğü aşırı kusma, idrar söktürücü ilaçların fazla alınması, bazı böbrek hastalıkları, aşırı alkol tüketimi, fazla miktarda kabızlık ilacı alınması, magnezyum eksikliğinde, aşırı kahve tüketiminde ve aldosteron hormonunun böbrek üstü bezinden aşırı şekilde salgılanması nedeniyle oluşmaktadır.
Potasyum fazlası böbrekler tarafından idrar yoluyla atılır ve böylece kan seviyeleri korunabilir. Potasyum dışkı ve ter yoluyla da atılabilir. İshal, kusma ve diüretik (idrar atıcı) tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar sıvı kaybının artmasının nedenleridir.
Potasyum klorür, düşük kan potasyum düzeylerini (hipokalemi) önlemek ve tedavi etmek ,inme geçiren hastaların tedavisinde kullanılır. Ayrıca ilaç endüstrisinde diyaliz sıvılarında da kullanılır.
Genel olarak saatte 20mEq/L'yi geçmemek kaydıyla günde 20-150mEq verilebilir. Maksimum doz 3,7mEq/kg/24 saattir. Uygulama yolu ve metodu: POTASYUM KLORÜR %7.5 IV İNFÜZYON İÇİN ÇÖZELTİ İÇEREN AMPUL 1000 mL'lik dekstroz solüsyonuna katılır.
Normal koşullarda fazla su içilmesi böbreklerin aşırı çalışmasına, vücuttaki sodyum, potasyum ve birçok mineral dengesinin bozulmasına neden olur. Bunlara bağlı olarak vücuttaki tüm işlevsel faaliyetler olumsuz bir şekilde etkilenir. Günde 2-3 litreden fazla su içmemeye dikkat edin.
Asidoz, insülin eksikliği, ciddi hiperglisemi ve mannitol uygulamasi gibi osmolarite artişi, rabdomyoliz ve tümör hücre yikimi gibi akut doku hasari, digoksin, beta-blokör, süksinilkolin gibi ilaçlar, K'un hücre içinden dişina geçişini artirarak hiperkalemi nedeni olabilmektedir (4).
Hiperkalemi, kandaki potasyum seviyesinin olması gerektiğinden daha yüksek seviyede olmasıdır. Felç, ani kalp durması ve kalp ritim bozukluklarına sebep olabilir.
POTCİT bir açık sarı renkli kontrollü salım tablettir. 1080 mg potasyum sitrat ihtiva eder. Potasyum sitrat, böbreklerde ürik asit ve kalsiyum taşları oluşumunu önleme tedavisinde kullanılır. POTCİT, kandaki potasyum düzeylerinde ek bir artışa neden olarak kalbin durmasına yol açabilir.
İnsülin: İnsülinin, reseptörlerine bağlanması hücre membranının hiperpolarizasyonuna neden olarak potasyumun hücre içine geçisini kolaylaştırır. Ek olarak insülin, Na-K ATPaz pompasını aktive ederek potasyumun hücre içine geçişini artırır.
Çiçeklenme ve meyve olgunlaşma döneminde de uygulama yapılıyor. Eğer killi topraklarda kullanılacaksa, potasyum gübresinin ekimden önce verilmesi önem taşıyor. Kil bakımından oldukça düşük olan topraklarda ise ekim sonrasında gübre uygulaması tavsiye ediliyor.
Taze sebze ve meyvelerin tüketilmeden öncesinde dilimlenip 2 saat kadar suda bekletilmesi önerilir. Suda bekletme ile besinin potasyum değeri ciddi oranda düşer. Besinlerin suda bekletilmesi ardından tüketilmesi ise hastaların günlük aldığı potasyum değerinin azalmasını sağlar.
POTASYUM KLORÜR BİOSEL AMPUL %7.5'un etkin maddesi olan potasyum klorür, belirli nedenler sonucu meydana gelen vücuttaki potasyum kayıplarını yerine koymak amacıyla kullanılmaktadır.
İntravenöz infüzyon şeklinde verilir. Dozlar vakanın durumuna göre doktor tarafından ayarlanır. Ağız yoluyla potasyum tedavisi yapmak için ampuller kırılıp, sıvı yiyecekler içine karıştırılarak verilebilir. Enjeksiyonluk potasyum preparatları i.v. verilişinden önce mutlaka dilüe edilmelidir.
Potasyum Klorür özellikle çocuklarda akut gastroenterit sonucu ortaya çıkan hipopotasemi tedavisinde intravenöz infüzyon yoluyla kullanılır. Hızlı verilmesi ani ölümlere neden olabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.
Yüksek tansiyonda potasyuma dikkat!
14 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada, sodyum gereğinden fazla potasyum gereğinden az tüketildiğinde, başka bir deyişle yemeklerimizdeki sodyum/potasyum oranı arttıkça ölümlerin özellikle kalp krizinden ölümlerin sıklaştığı saptandı.
VENTOLIN kullanımı sonucu kanınızdaki potasyum seviyesi aşırı miktarda azalabilir, bu nedenle doktorunuz düzenli olarak kanınızdaki potasyum seviyesini yakından izleyecektir. VENTOLIN kullanımı kan şekerinizin seviyesinin artması gibi metabolik değişikliklere yol açabilir.
Potasyum da fosfor gibi uzak durulması gereken bir mineraldir. Şeftali, erik, kayısı, mango, avokado, muz, kivi ve kuru meyveler potasyum açısından zengindir. Tuz içeriği yüksek salamura edilmiş besinler, hazır ve işlenmiş gıdalar da tüketilmemesi gereken besinler arasında yer almaktadır.
Potasyum Yüksekliği (Hiperkalemi) Nedir? Kandaki potasyum değerinin 5-5.5 mEq/L'nin üstünde olmasına Hiperkalemi denmektedir. Bu rahatsızlık çoğunlukla böbrek fonksiyonları yetersiz olduğunda meydana gelmektedir. Ayrıca yorucu egzersiz sonrasında da kandaki potasyum seviyesi yükselebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri