Bu araştırıcılara göre kan basıncı azaltılınca yüksek kan basıncına bağlı yan etkiler, mortalite azalır fakat kan basıncı belirli bir rakamın altına (diyastolik kan basıncı < 80-85 mmHg) düştüğünde gerek yan etkiler gerekse mortalite de artış görülebilir.
Tedavi edilmediği durumlarda 5 yıl içinde hastaların yüzde 99'u ölür. Tedavi edilen grupta ise hastaların yüzde 80'i 5 yıl sonra halen hayatını devam ettirmektedir. Diğer yüksek tansiyon tiplerinden farkı, göz dibinde kanama ve ödemle seyretmesi, sonunda görme kaybına yol açmasıdır.
Evet edilebilir. Ancak hipertansiyon tedavisi ömürboyudur, tedavide kullanılan ilaçlarla kan basıncı normal sınırlara düşer, ancak tedavi kesilirse kan basıncı yine eski değerlerine ulaşacaktır, bu nedenle tedaviye ara verilmemelidir, en az yılda bir kez doktora kontrole gidilmelidir.
Yüksek tansiyon tedavisi yaşam boyu sürer. Organlarda bir hasar oluşmadıysa ve kan basıncı yüksekliği hafifse, hastalık ilaçsız tedavi yöntemleri kontrol altına alınmaya çalışılır. Aksi durumda ise ilaç tedavisi uygulanır. Hipertansiyon ilaçları bağımlılık yapmaz.
Kanın, damarlara fazla baskı yapmasıyla oluşan yüksek tansiyon; bu baskının şiddetine göre; kalp, beyin, göz ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabilir. Yüksek kan basıncının sürekli devam etmesi halinde; kalbin yorulmasına bağlı olarak genişleme görülür.
İlgili 42 soru bulundu
Erişkinlerde en sık oluşan kronik hastalık risk faktörü olan hipertansiyon aynı zamanda belirtisiz ve gizli bir şekilde oluşabildiği için sessiz bir şekilde ölüme yol açabilmektedir.
Herkeste baş ağrısı olmayabiliyor
Bu esnada tansiyonun baş ağrısı yaratmadan sinsice yükselmesi, kişilerin damarlarına ciddi ölçüde zarar görebiliyor. Kişi ne olduğunu anlamadan göz, beyin, kalp damarları ve böbrek damarlarında kalıcı hasarlar oluşabiliyor.
Hipertansiyon kalp-damar hastalığı riskini yükseltiyor ve felçe sebebiyet vererek yaşam süresini kısaltabiliyor. Bu nedenle de tedavi edilmesi gerekiyor. Tedavi edilmeyen yüksek tansiyon beyin dolaşımı, kalp, damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi oranda hastalığa ve ölümlerde artışa neden oluyor.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Yüksek tuzlu, yüksek yağlı ve işlenmiş gıdaların aşırı tüketimi, yüksek tansiyon riskini artıran sebepler arasındadır. Aynı zamanda yetersiz meyve, sebze ve lif alımı da risk faktörleri arasındadır. Düzenli egzersiz yapmamak, kilo alımına ve tansiyon yükselmesine yol açar.
Yüksek tansiyon ortaya çıktığında evde uygulanabilecek doğal yöntemlerle tansiyonu düşürmek mümkündür. Tansiyon yükseldiğinde öncelikle soğuk suyla başınızı yıkayabilir, limonlu su ve ayran içebilir, sarımsak tüketebilir, kuşburnu çayı ve kekik suyu kaynatabilir ve ayrıca muz yiyebilirsiniz.
Hipertansiyon tanısı iki ya da daha fazla muayene sırasında iki ya da daha fazla ölçümün ortalamasına dayandırılmalıdır. Ek olarak, hipertansiyon da kan basıncı düzeylerine göre 3 evreye ayrılmıştır.
Yaş: Yüksek tansiyon görülme oranı ilerleyen yaşla birlikte artar. Buna karşın tansiyon yüksekliği genellikle ilk olarak 35-50 yaşlarında saptanır. Cinsiyet: 50 yaşın altındaki grup ele alındığında erkeklerde daha sık görülür. 55 yaşından sonra ise kadınlarda görülme sıklığı daha fazladır.
Kronik bir hastalık olan hipertansiyon yaşam boyu belirli aralıklarla doktor kontrolü gerektirir. Doktor tarafından önerilen ilaçların düzenli olarak alınması ve doktora danışılmadan dozunda oynamalar yapılmaması gerekir.
Kan basıncının 120 mmHg'nin altında olması ideal
Çalışmada 50 yaş üzerinde 9 binden fazla kişi yer aldı. Çalışmanın sonucunda kan basıncı 120 mmHg altına düşürülmesinin ölüm riskini %27, kalp ve damar hastalığı görülme riskini %43, kalp yetmezliği riskini %38 azalttığı gözlendi.
Kalp kanı pompalamakta zorlanır ve sonuç olarak kalp yetmezliği ortaya çıkar ve diğer organlarda da bu yetmezlik görülebilir. Böyle uzun süreli tepkilerin yanında, ani tansiyon(basınç) artışı sonucu beyin kanaması ve damar yırtılmaları ortaya çıkabilir.Hasta felç geçirir ya da ölür."
Hipertansiyonun hasar oluşturduğu başlıca hedef organlar kalp, beyin, gözler, böbrekler ve atardamarlardır.
Yüksek kan basıncı (hipertansiyon), uzun süreli kan basıncının arter duvarlarına baskı yapmasıyla oluşan ve kalp krizi, yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması gibi sağlık problemlerine yol açabilen, sık karşılaşılan bir sağlık durumudur.
Yüksek tansiyon ise tıp dilinde hipertansiyon olarak ifade edilir. Aşırı tuz tüketimi ve hareketsiz hayat tarzı hipertansiyona yol açabilmektedir. Kan basıncının kısa vadede artması herhangi bir belirtiye sebep olmadığından 40 yaş üstü grupta zaman zaman kontrol edilmelidir.
Her bir kilo kaybının sistolik ve diastolik kan basıncında 1.6/1.1 mmHg düşüş olmaktadır. Daha fazla kilo verme ile kan basıncında daha belirgin düşüşler sağlanabilmektedir.
Yüksek tansiyon şikayeti olanların özellikle yağlı ve yağda kızartılmış besinler, hamur işleri, hamur tatlıları, kırmızı et ve sakatatlardan uzak durmaları gerekmektedir. Ayrıca kahve, çikolata, şekerli gazlı içeceklerle tuz, margarinler ve aşırı çay tüketimi de tansiyonu yükselten yiyecekler listesinde bulunmaktadır."
- Hipertansiyon tedavisi ömür boyu sürer. Bu nedenle ilaçların sürekli olarak kullanılması gerekir. İlaca bağlı bir yan etki geliştiğinde doktora danışarak değiştirilmesi veya bırakılması gerekir.
Normal kan basıncı 120/80 mmHg dolaylarındadır. Yüksek tansiyon ise büyük tansiyonun 140 mmHg ya da küçük tansiyonun 90 mmHg'nin üzerine çıkması olarak tanımlanır. Dolayısıyla tansiyon bu rakamların üzerindeyse, hangi ölçüde ve ne kadar süreyle üzerinde olduğu ile orantılı olarak beyin kanaması riski yükselir...
Kan basıncının 200 mmHg / 130 mmHg değerlerinden yüksek olmasıdır. Baş ağrısı, çift görme, görmede azalma, ışık çakmalarına neden olur.
Genetik yatkınlığın önemli rolünün olduğu hipertansiyon (yüksek tansiyon) hastalığında bazı yaşam alışkanlıkları da etkili olabilir. Tuz tüketimi, stres, aşırı kilo buna örnektir. Öte yandan uyku apnesi, tiroid, böbrek yetmezliği, diyabet gibi hastalıklar da yüksek tansiyona neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri