Duyusal arayış (hiposensitive), vücudun normalden daha fazla duyusal girdiye ihtiyaç duymasıdır. Duyusal arayışı olan bireylerde duyusal girdiye karşı azalmış hassasiyet mevcuttur. Vücudumuzdan beyne iletilen duyusal uyaranlar beyinde işlenir ve uygun yanıt oluşturularak davranışlara ve motor yanıtlara dönüştürülür.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Otizm Midir? Hayır. Duyu bütünleme bozukluğu bir hastalık olmayıp çeşitli hastalık veya tanılara eşlik eden veya bazı kişilerde bir hastalık olmaksızın görülebilen belirti ve bulgular topluluğudur. Otizm spektrum bozukluğu ise bir beynin gelişimsel bir hastalığıdır.
Duyu Bütünleme bozukluğu olan bir çocuk, çevresindeki sözel veya sözel olmayan belirtileri, ipuçlarını okumakta zorluk çeker. Beyin-davranış bağlantısı çok kuvvetlidir. Duyu Bütünleme Bozukluğu olan bir çocuğun disorganize bir beyni vardır, bu da pek çok davranışının disorganize görünmesine yol açar.
Duyu bütünleme bozukluğu tipik olarak küçük çocuklarda görülür. Çocukların çoğunluğu, dışarıdan gelen uyaranlara adaptasyon ve motor planlama yeteneklerini geliştiren duyu bütünlemeyi günlük, olağan çocukluk aktiviteleri esnasında kazanırken bazı çocuklarda duyu bütünleme yeteri kadar gelişemez.
Duyu bütünleme terapisi 3 ay – 15 yaş arası çocuklara uygulanmaktadır.
İlgili 36 soru bulundu
Fakat duyu bütünleme bozukluğu olan çocuklar genellikle bulunduğu ortama uyum sağlamakta zorluk çekmesi dışında öğrenme ve gelişimlerinde de sorunlar ortaya çıkar. Duyu bütünleme bozukluğu aslında her yaş grubu çocuklarda gözlemlenebilir. Hemen tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda da bozukluk devam eder.
Duyu bütünleme terapisi oyunlar eşliğinde sinir sisteminin gelişimini sağlarken; çocuğun, iletişim, duygusal ve fiziksel gelişimi ve öğrenme ile ilgili sorunlarını gidermeyi ya da en aza indirgemeyi hedefler.
Ergoterapi bir sağlık bilim dalı, duyu bütünleme terapisi ise ergoterapistlerin uyguladığı terapi yöntemlerinden biridir. Duyu bütünleme terapisi ve ergoterapi arasındaki fark birinin meslek birinin terapi yöntemi olmasıdır. Ergoterapi, üniversitelerin 4 yıllık sağlık bilimleri fakültesinde yer alan bilim dalıdır.
Zihinsel fonksiyonların gelişimini en güzel destekleyen ve hatta tedavi edici bir yöntem olan duyusal bütünleme aktiviteleri, hem eğllenceli oluşuyla çocukların aktif katılımını sağlıyor hem de anne babalar olarak çok istediğimiz gibi, bir çok farklı alanda gelişimlerine inanılmaz katkı sağlıyor.
Duyu Bütünlemesi
Jean Ayres duyu bütünlemesini “duyuların aracılığıyla edinilen bilgilerin işlenip kullanıma hazır hale getirilmesi amacıyla organize edilmesi/düzenlenmesi”2 olarak tanımlar. Duyu bütünlemesi, duyuların algılamaya dönüştürülmesini içeren bir süreçtir.
Öğrenme güçlüğü olan bireylerin motor ve duyusal problemleri vardır; duyu bilgilerinin algılanması ve bütünleştirilmesinde zorluk çekerler. Duyusal uyaranları bütünleştirememe davranışsal ve öğrenme problemlerine neden olur. Bu durum “Duyu Bütünleme Bozukluğu” olarak tanımlanır.
Duyu Bütünleme, beyin ve davranış ilişkileri üzerine odaklandığı için, öğrenmeyi de etkiler. Öğrenmeyi nasıl etkiliyor? Öğrenmenin gerçekleşebilmesi için; hareket ve çevreden gelen duysal bilgileri işlemleme ve bunları, davranışları planlamak ve organize etmek için kullanma yeteneği gerekir.
Konuşma gecikmeleri, bazı endişelerin nedeni olabilir, ancak her zaman bir otizm işareti değildir.
Otizmli çocuk empati kurmakta zorlanır. Somut düşünce yapısına sahip olduklarından söylenen her şeyi anlayamazlar. Neden sonuç ilişkisi kuramaz, deyimleri mecazi anlamları ile değil somut olarak anlarlar.
Peki, otizm tedavi edilmezse ne olur diye düşündünüz mü? Otizm çocukların sosyal hayatlarını etkileyen ve onları sosyalleşmekten uzaklaştıran bir süreçtir. Tedavi edilmediği takdirde çocuklar asosyal ve kendi içine kapanık bir hayat sürdürür. Hayatlarındaki en ufak sosyalleşme bile onları agresif hale getirir.
Duyusal oyun nedir? Dokunma, tatma, görme, işitme, koklama gibi beş duyudan en az birini içeren, çocukların merakını ve keşif isteğini teşvik eden aktivitelere duyusal oyun denir. Birçok farklı şekilde yapılabilecek duyusal aktivitelerde sonuca değil, çocuğun yaşadığı duyusal deneyime odaklanılır.
Terapistin seans sırasında yapması ve ailenin de bu konuda eğitilmesi çok önemlidir. İlk adım olarak kıyafetler tamamen çıkartılmalı, ılık ve güvenli bir ortam yaratılarak çıplak deri üzerine yumuşak, plastik Duyu Fırçası ile kollarda omuzdan ele, bacaklarda kalçadan ayağa doğru derin basınç masajı yapılır.
Ergoterapi otizmde de kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle otizmli çocukların duyusal sorunları göz önüne alındığında ince motor ve kaba motor becerilerini geliştirmek amacıyla duyusal entegrasyon programı ile paralel yürütülen ergoterapide, etkili sonuçlar alınması amaçlanmaktadır.
Kimler Ergoterapiye İhtiyaç Duyar? Herhangi bir görevi yapmakta zorlanan hemen hemen herkesin buna ihtiyacı olabilir. Ayrıca doğum kusurları , DEHB , jüvenil artrit , otizm veya ciddi yaralanmalar veya yanıklar olan çocuklara da yardımcı olabilir .
Ergoterapistler genel olarak Otizm Spektrum Bozukluğu, Disleksi, Down Sendromu Serebral Palsi Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Problemleri Duyu Bütünleme Bozukluğu ve Gelişimsel Gecikmeler yaşayan çocuklarda Ergoterapi ihtiyacının olduğunu ve bu tanılarda olan çocuklarda Ergoterapi müdahalesinin olması gerektiğini ...
Duyu bütünleme kursu alanında uzman kişiler tarafında verilen bir eğitim içermektedir. Bu kurslarda yoğun bir eğitim programı içermekle birlikte sadece fizyoterapistler, ergoterapistler veya konuşma ve dil terapistleri tarafından terapi olarak uygulanabilmektedir.
Merkezi sinir sisteminin özellikle vestibüler, dokunsal veya propriyoseptif duyuları gerektiği gibi işleyememesi sonucu; duyuların ayrımı, modülasyonu, koordinasyonu veya organize edilmesinde güçlük ile kendini gösteren, hareketin planlanmasını zorlaştıran bir durumdur.
Duyusal İşleme Bozukluğu (SPD) bu duyuların hepsini etkileyebilir. SPD duyu organlarımızdan gelen bilginin sinir sistemi tarafından doğru olarak işlenememesinden kaynaklanır. SPD'li kişi ya çevresine karşı aşırı hassastır ya da yeterince hassas değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri