En yaygın nedenlerin başında gerekli bağlantıların doğru bir şekilde yapılmamasıdır. Devir göstergesi düzgün çalışmayan araçlarda bağlantıların düzgün bir şekilde yapılıp yapılmadığına bakmak önemlidir. Öte yandan eski model araçlarda zamanla eskimeden dolayı da devir göstergesi çalışmıyor olabilir.
Devir Saati Nedir? Her araç motorunun özelliklerine bağlı olarak verimli çalıştığı bir devir aralığı bulunmaktadır. Bu aralığı aracınızın kullanma kılavuzundan ya da aracınızın servisinden öğrenebilirsiniz. Devir saati size aracınızın hangi devirde olduğunu gösteren göstergedir.
benzinlilerde distribütörden alır.yeni nesil göstergelerin tamamı digital,diesel pompadan.benzinli distribütörden alır.(çok eski krank milinin ucundan hareket alan motorlar vardı. MPI olduğuna göre ECU dan almalı.
Bir araba motorunun rölanti hızı, üreticinin önerdiği seviyede, genellikle dakikada 600 ila 1.000 devir arasında ayarlanmalıdır. Bu hız, motorun stop etmeden veya çok sert çalışmadan çalışmasını sağlamak için gereklidir. Rölanti hızı çok düşükse, araç düzgün çalışmayabilir veya trafikteyken stop edebilir.
Devir saati üzerinde kırmızı ile belirtilen bir bölüm vardır. Bu kısım motorun hareket esnasında zorlandığını gösterir. Gaza bastıkça motorun devir saati de yükselecektir. Aracı mümkün olduğu kadar kırmızı göstergeli bölümde kullanmamak gerekir.
İlgili 21 soru bulundu
Rölanti motoru arızası nasıl anlaşılır? Araç rölantide stop ediyor yada rölanti devrinde. dalgalanmalar oluyorsa, rölanti motoru arızası var. demektir.
İçten yanmalı motorların çalışma prensibine dair bir terim olan rölanti bir tür dengeyi ifade eder. Araç modellerine ve motor tiplerine göre aracın rölantide kaldığı değer değişiklik gösterebilir. Ama genel olarak motor devrinin 500 -1000 devir/dakika arasında olması rölantide kalmak olarak tanımlanabilir.
VİTES GEÇİŞİ-HIZ İLİŞKİSİ
Motor devri yaklaşık 1000 d/d'ye düştüğünde 1. vitese geçip, dizel araçlarda 2000 d/d ve benzinli araçlarda 2400 d/d devirde vites yükseltmek ideal olandır. Araç ile hareket ettikten sonra çok kısa aralıklarla vites değiştirerek en üst seviyeye geçmek gerekir.
Uzun yolculuklarda ise devir saatinizi, 1.800- 2.500 bandında tutarsanız maksimum yakıt verimliliğini sağlamış olursunuz.
6. Vites 2000 devirde hız 100 km/s oluyor. 3000 devirde tahmin edileceği üzere 150 km/s oluyor.
En yaygın nedenlerin başında gerekli bağlantıların doğru bir şekilde yapılmamasıdır. Devir göstergesi düzgün çalışmayan araçlarda bağlantıların düzgün bir şekilde yapılıp yapılmadığına bakmak önemlidir. Öte yandan eski model araçlarda zamanla eskimeden dolayı da devir göstergesi çalışmıyor olabilir.
Motor soğuk durumdayken rölanti valfi hava geçiş kanalını daha fazla açarak motor rölanti devrinin yükselmesini sağlayarak motor ısındığı anda hava geçiş kanalı kısılır ve bu şekilde rölanti devri düşürülür. Gaz kelebeği konum sensörü arızalı olabilir.
Araba devir almama sorunu, aracınızın motorundaki bir sorun nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu sorunlar arasında, motorun yeterince hava alamaması, motorun yeterince yağ alamaması, motorun yeterince soğutulamaması veya motorun yeterince yüksek devirlerde çalıştırılmaması gibi nedenler bulunabilir.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Bu devir bandları aracın kullanım tarzına, motor gücüne, üretim amacına göre değişir. Örneğin 1.3 litre suzuki siwift marka aracın 5. viteste 1000 dev/dk daki hızı 38km/h dir. Buda 4000 devirde 152km hıza tekabul eder.
Vites Kullanımı
Bu devir aralığını nasıl bilebiliriz? Bu sorunun cevabı ise motosikletinizin çevirdiği redline denilen devir sayısını 2'ye bölmektir. Yani 11.000 devirde redline başlıyorsa motosikletin optimum devir aralığı 5.500 devirdir. Bu devir aralığı yakıt konusunda da size yakıt sarfiyatı sağlar.
Yüksek devirde araç kullanmak yerine kısa aralıklarda ekstradan güç için araç devirli kullanılabilir. Sürekli devirli araç kullanımı silindirlerin aldığı yakıtı da yanmadan dışarı atacağı için tasarruf açısından da olumsuz bir sonuç yaratır ve araç hararetini ciddi anlamda arttırır.
Aynı şekilde özellikle uzun yolda çok düşük hızla gitmek de yakıt tüketimini artırabilir. Uzun yolda, saatte 80-90 kilometre hız yakıt tüketiminizi dengede tutmak için ideal bir seçenektir.
Aracınızı Doğru Devirde Kullanın
Peki, yakıt tasarrufu için kaç devir idealdir? Aracın gereğinden fazla yakıt tüketmemesi için genellikle 2.000 - 3.000 devir arasında kullanılması önerilir.
2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir. 3.Vites: Minimum hız limiti 30 KM – Maksimum hız limiti 80 KM olup, 70 KM hıza ulaşıldığında dördüncü (4.) vitese geçilir.
Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez. Zaten deneyim kazandığınız da birinci vites hariç diğer viteslerde debriyaja hafifçe dokunursunuz sonuna kadar Çekmezsiniz.
ayağın gazdan çekilmemesi hâlinde baskı balataya zarar verebileceğiniz sorunsal olmayan durumdur. sorunsallık bir durum yok. bir ayağın debriyajda durur. süspansiyon gibi bas çek yaparsın vites atarken. bu esnada gazdan ayağını çekersin. debriyaj zaten gazın eksikliğini dengeler.
Eğer bu çalışma ayarı, ayarsız olursa araç kendi kendine stop edecektir. Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi olursa da, aracınız fazla yakıt harcayacaktır. Bu da maddi anlamda sizlere zorlayacaktır. Araçlar üretilirken, rölanti, fabrikada tespit edilmektedir.
Rölantide çalışan bir araba saatte 0.75 – 2.65 litre yakıt kullanır. Rölantide çalışan bir dizel kamyon, saatte yaklaşık 3.79 galon yakıt yakıyor.
Araç seyir halindeyken veya rölantideyken titriyorsa, motorda bir sorun olabilir. Motorun düzgün çalışması için yeterli hava, yakıt veya kıvılcım olmayabilir. Belki de bujileri yenilemenin zamanı gelmiştir Sorunun kaynağı, hava filtresinin kirlenmesi ve tıkanması da olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri