Hipotez, sınırlı kanıtlara dayanan ve daha fazla araştırma ve teste açık olan belirli bir olgu için önerilen bir açıklama veya tahmindir. Psikoloji alanında araştırmacılar, çalışmalarını yönlendirmek ve insan davranışının ve zihinsel süreçlerin çeşitli yönlerini anlamak için hipotezler geliştirirler.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
Hipotez gelişince kanun yada teori olmaz çünkü sorunu çözmek için yapılan bir olaydır ve aynı şekilde bir varsayım bir tahmindir. Teori ise bir konu hakkında güçlü bilimsel kanıtlara dayanır ve TAHMİN DEĞİLDİR kesin sonuçlara bakar kanıtlansa bile teori olarak kalır.
Kuram hipotezden farklıdır, hipotez daha geçicidir, doğrulanmamıştır. Kuram az ya da çok kesinlik kazanmış hipotezdir. Araştırmanın daha başlangıcında araştırmacının doğru olduğunu kabul ettiği yargıdır. Örneğin saha araştırmalarındaki hakim varsayım, “araştırmaya katılan deneklerin doğru bilgi verdikleridir”.
Hipotezler iki ayrılır. İkiye ayrılan hipotezler şunlardır: Sıfır hipotezi (H0) (yokluk/null hipotezi) Araştırma hipotezi (H1) (alternatif hipotez)
İlgili 34 soru bulundu
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Kuramsal olarak varsayılan ya da önceden yapılmış bir dizi gözleme dayanarak ortaya atılan gerçekleşmesi mümkün olabilen önermeye Hipotez denir. Hipotez, Araştırma Hipotezi İstatistiksel Hipotez olmak üzere iki tipte sınıflandırılabilir.
Bir teori, bilimsel yöntem kullanılarak inşa edilmiş, birçok gerçek ve hipotezi bir araya getiren doğal dünyanın gözlemleri için dikkatle düşünülmüş bir açıklamadır. Hipotez ise daha ileri bilimsel gözlemlerle test edebileceğimiz bir fikirdir.
Bilimsel anlamında hipotez sözcüğü, teori ile ilişkilendirilerek kullanılır. Teoriler doğruluğu kanıtlanmış bilgiler olarak tanımlanır ve genellikle deneylerin ve gözlemlerin sonucunda elde edilen verilere dayalıdır. Varsayım ise, deneylerle yeteri derecede doğrulama olmamış ama doğrulanacağı düşünülen önermelerdir.
Hipotezin Özellikleri Sunumları
Denenebilen (doğrulanabilir/ yanlışlanabilir) yargılardır.Araştırmanın olası sonucuna dair yapılan tahminlerin ifadesidir. Değişkenler arasındaki ilişkileri/farkıbelirlemeye yönelik bilimsel önermelerdir. ÖrneklerYabancı dil öğrenmede yaşın etkisi vardır.
Hipotez cümleleri, açık ve net olmalıdır. Cümleler basit bir şekilde kurulmalı ve karmaşık cümle yapılarından oluşmamalıdır. İçeriğinde deneyler ile ispat edilebilecek olasılıklar barındırmalı yani sınanabilir olmalıdır. İlişkiler açık e anlaşılır bir şekilde ifade edilmelidir.
Bu hipotezin doğru olup olmadığı, kontrollü deneyler yapılarak kanıtlanmalıdır. Hipotezin doğruluğu kanıtlanırsa o hipotez, TEORİ haline ulaşır.
Hipotez (Denence)
Bir araştırmanın olası sonucuna dair yapılan tahminlerin ifadesidir.
Hipotezin Bilimsel Araştırma için Önemi. Galileo tarafından ortaya atılan daha sonra bilim insanları tarafından geliştirilen bilimsel yöntemin önemli temel noktalarındandır. Olaylar arasında ilişki kurma, olguları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli olabileceği düşünülen önermelerdir.
Hipotezler bilimsel birikimlerce desteklenmeleri sonucunda teori veya yasalara yol açabilirler.
Bir hipotez sadece bir tahmin değildir - mevcut teorilere ve bilgilere dayanmalıdır. Ayrıca test edilebilir olmalıdır, yani bilimsel araştırma yöntemleriyle (deneyler, gözlemler ve verilerin istatistiksel analizi gibi) onu destekleyebilir veya çürütebilirsiniz .
Sıfır hipotezi (H0 ile gösterilir) farksızlık hipotezi veya eşitlik hipotezidir; iki grup ortalaması arasında bir fark olmadığı veya iki grup ortalamasının birbirine eşit olduğunun kabulüdür. Sıfır hipotezi her araştırmada aynıdır, tektir.
doğruluğu ya da yanlışlığı henüz ispatlanmamış önermedir.
Evrim teorisi bilimsel bir teori olmasına rağmen sınırlarını çoktan aşarak birçok bilimsel disiplinin araştırma alanına girmiştir.
"Gözlemler sonucu hipotezler geliştirilir, hipotezler ispatlanınca teori olur, teoriler daha da ispatlanıp daha fazla kişi kabul edince kanun olur." şeklinde özetlenebilecek söz konusu hiyerarşi, uzun yıllar boyunca okullarımızda okutulmuştur.
Yasa – Bir hipotez hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde doğrulanırsa yasa haline gelir. Yasa, doğal ve toplumsal bütün olguların doğal gelişmelerini belirleyen temel ilişkilerini dile getirir.
Hipotezlerin Özellikleri
(İlişki vardır, pozitif, negatif ilişki vardır) • Gerçeğe yakın, gerçeği açıklayacak şekilde mantıksal olmalıdır. Doğru terimlerle açık ve mümkün olduğunca öz bir şekilde ifade edilmelidir. Belirli olgular, olaylar, davranışlara dair değişkenler arasındaki ilişkinin içeriğine dair olmalıdır.
Sıfır hipotezi (null hipotez), test edilen iki grubun arasındaki farkın önemli olmadığını savunur. Örneğin, A sınıfı ve B sınıfı adında iki sınıf olduğunu düşünelim. Bu sınıflardaki öğrencilerin not ortalamalarının farklı olup olmadığını test etmek isteyelim.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir. (Kerlinger, 1979; Krathwohl, 1988).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri