hipotezi gerçekte yanlış iken, bu hipotezin yanlışlıkla kabul edilmesidir. İstatistiksel yöntemler kullanılırken α türü hata olasılığı araştırıcı tarafından belirlenir ve genellikle 0.05, 0.01 ya da 0.001 olarak alınır. β türü hatalar konusunda genellikle bir denetimimiz yoktur, ancak 0.20 civarında olması istenir.
Bir hipotez testinde; zh < zα ise; Ho kabul edilir. Bu elimizdeki X-in, M ye yakın kabul edilebilecek bir konumda (Ho'ın kabul alanında) bulunduğunu gösterir. Eğer zh > zα ise; Ho reddedilir.
İyi kurgulanmış bir hipotezin sahip olması gereken özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür: Hipotez, kanıtlanmış ve bilinen bir doğruyu içermemelidir. Örneğin, “boşluğa bırakılan maddeler düşer” bir varsayım değil; bilimsel olarak bilinen ve kanıtlanmış bir doğrudur.
Bir soru sorun
Bir hipotez yazmak, cevaplamak istediğiniz bir araştırma sorusuyla başlar. Soru, projenizin kısıtlamaları dahilinde odaklanmış, spesifik ve araştırılabilir olmalıdır.
Hipotezin özellikleri şunlardır: Hipotez sınanabilir olmalıdır. Deney ve gözlemler ile doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir olmalıdır. Hipotezler açık, basit ve anlaşılır olmalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Hipotez cümleleri, açık ve net olmalıdır. Cümleler basit bir şekilde kurulmalı ve karmaşık cümle yapılarından oluşmamalıdır. İçeriğinde deneyler ile ispat edilebilecek olasılıklar barındırmalı yani sınanabilir olmalıdır. İlişkiler açık e anlaşılır bir şekilde ifade edilmelidir.
Hipotez kurulurken iki değişken türü dikkate alınır. Bu değişkenler bağımlı ve bağımsız değişkenlerdir. Bağımlı değişkenler pek çok farklı faktörün etkisi ile oluşan değişkenlerdir. Bu değişkenlerin nedenleri ve sonuçları başka etkilere bağımlı olarak değişir.
Basit hipotez: İki değişken arasında birinin bağımlı değişken veya neden olduğu ve diğerinin bağımlı değişkene veya etkiye sahip olduğu hipotezidir. “Sigara kansere yol açar” bir basit hipotez örneğidir. Karmaşık hipotez: Birden fazla bağımsız değişken içeren hipotezdir.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir. (Kerlinger, 1979; Krathwohl, 1988).
Bilimsel anlamında hipotez sözcüğü, teori ile ilişkilendirilerek kullanılır. Teoriler doğruluğu kanıtlanmış bilgiler olarak tanımlanır ve genellikle deneylerin ve gözlemlerin sonucunda elde edilen verilere dayalıdır. Varsayım ise, deneylerle yeteri derecede doğrulama olmamış ama doğrulanacağı düşünülen önermelerdir.
Yasa – Bir hipotez hiçbir kuşkuya yer vermeyecek şekilde doğrulanırsa yasa haline gelir.
Bu hipotezin doğru olup olmadığı, kontrollü deneyler yapılarak kanıtlanmalıdır. Hipotezin doğruluğu kanıtlanırsa o hipotez, TEORİ haline ulaşır.
Teori hipotezin bir üst basamağıdır. Hipotez ispatlanırsa teori olur. Yasa doğruluğu kesin olarak (her şekilde) kanıtlanmış durumlardır.
Hipotez Tahmin ile aynı şey midir? Birbirleriyle yakından ilişkili olmalarına rağmen, hipotez ve tahmin aynı şey değildir. Hipotez, bilimsel bir gözlem veya soru için varsayımlara veya ön bilgilere dayanan makul bir açıklama veya çözümdür.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
Sıfır hipotezi (null hipotez), test edilen iki grubun arasındaki farkın önemli olmadığını savunur. Örneğin, A sınıfı ve B sınıfı adında iki sınıf olduğunu düşünelim. Bu sınıflardaki öğrencilerin not ortalamalarının farklı olup olmadığını test etmek isteyelim.
Tek yönlü hipotezler ise gözlenen özellik ya da özellikler açısından gözlem birimleri arasında manidar bir farkın yokluğunun yanı sıra varlığı durumunda hangi birim ya da birimler lehine bir fark olduğunun test edilmesine yönelik olarak kurulan hipotezlerdir.
Kuram hipotezden farklıdır, hipotez daha geçicidir, doğrulanmamıştır. Kuram az ya da çok kesinlik kazanmış hipotezdir. Araştırmanın daha başlangıcında araştırmacının doğru olduğunu kabul ettiği yargıdır. Örneğin saha araştırmalarındaki hakim varsayım, “araştırmaya katılan deneklerin doğru bilgi verdikleridir”.
Hipotez, belli bir kuramsal temele dayalı olarak geliştirilen ve değişkenler arasında varlığı öne sürülen belli ilişkilerin sınanmasını sağlar; daha çok, deneme modellerinde kullanılır ve en az bir karşılaştırmayı zorunlu kılar.
Örneğin keşifsel araştırmalarda ya da nitel araştırmalarda hipotez kurulmaz. Hipotez, neden sonuç ilişkilerini ortaya koymak isteyen açıklayıcı araştırmalarda, başka bir deyişle hipotez sınamaya yönelik araştırmalarda kurulur.
Araştırma üzerinden ne bulunacağına dair bilgi ve tahmin veren yapı araştırma hipotezi olarak ifade edilir. Genel olarak henüz test edilmemiş bir araştırma sorusuna karşılık geçici bir cevaptır. Özellikle bazı araştırma hipotezleri, araştırmalar konusunda farklı yönlerini değinme imkanı verir.
İki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi öngören bir iddiadır.
Hipotez Nedir? Bir hipotez, kanıtlanabilecek veya ispatlanamayan bir ifadedir. Hipotezler araştırmalarda kullanılır ve değişkenler arasındaki ilişkiyi tahmin eder. Tez, makale veya araştırmalarda hipotezler çalışmanın ana noktasını veya iddiasını özetleyen kısa, doğrudan bir ifadedir.
Kuramsal olarak varsayılan ya da önceden yapılmış bir dizi gözleme dayanarak ortaya atılan gerçekleşmesi mümkün olabilen önermeye Hipotez denir. Hipotez, Araştırma Hipotezi İstatistiksel Hipotez olmak üzere iki tipte sınıflandırılabilir.
Mümkün: Araştırma sorusu ampirik olarak uygulanabilir olmalıdır. Bu, sorunun veri toplama ve analiz etme, nicel ve/veya nitel verileri kullanma veya bilimsel literatürü okuma yoluyla yanıtlanabilir olması gerektiği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri