Tokat mutfağıyla özdeşleşen hira tatlısı, irmikle hazırlanan şerbetli bir tatlıdır. Özellikle bayram sofralarında sık sık yer verilen irmikli hira tatlısı, yumuşacık hamuru ve kısa sürede hazırlanmasıyla çok sevilir.
Tokat yöresine ait bu nefis tatlıyı henüz denemediyseniz, geç kalmadınız. İşte fırsat ayağınıza geldi. Tokat'ta özellikle bayram günlerinde yapılan, sevgiyle ikram edilen, afiyetle yenilen nefis bir tatlı: Hira tatlısı! Şerbetli bir tatlı lakin neredeyse hiç uğraştırmıyor.
*** Hamur bitmeden bezeleri irmiğe bulamak için elinizi sürmeyin zira sürerseniz elinize yapışacak irmik her beze yapmak için elinizi hamura sürdüğünüzde hamura fazladan irmik katılmış olacak ve tatlı sertleşir.
Derin bir tencere içine 2 su bardağı toz şeker ve 2 su bardağı su koyun. Ocak üzerine alın. Sadece şeker eriyene kadar karıştırıp, ocaktan alın. Şerbet kaynatılmayacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
HİRA TATLISININ YANINA İYİ GİDER
Çay veya kahveyle servis edebileceğiniz hira tatlısını, aynı zamanda yanında dondurma veya kaymakla da servis edebilirsiniz.
Küçük parçalar alıp içine ceviz koyalım. 4. adım: Son olarak fırına vermeden bir tabağa irmiği alıp tatlıyı kaplayalım. 150 derece de rengi hafif kızarana dek pişirelim. 5. adım: İlk sıcağı çıkan tatlıya soğuk şerbeti dökelim. Şerbeti çeken tatlımız servise hazır.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
Sıcak tatlıların üzerine şerbeti dökün ve portakallı hira tatlısını bir gece buzdolabında dinlendirin. Afiyet olsun...
Fırından çıkardığınız tatlılarınızı 5 dakika beklettikten sonra soğuk şerbetini dökün. Tatlınızı, şerbetini tamamen çekene kadar dinlendirin. Bütün tatlının şerbeti çektiğine emin olduğunuz zaman servis edebilirsiniz.
HİRA TATLISI KAÇ KALORİ? Bir porsiyon irmikli Hira tatlısı ortalama 300 kaloridir.
Harire tatlısı; pekmez, un, su ve tarçın ile pişirilerek, ortaya çıkan oldukça doyurucu, besleyici ve hafif bir tatlıdır. Üzeri bol ceviz ile süslenip, kaselerde servis edilir. Harire, Mardin yöresine ait vazgeçilmeyen çok lezzetli bir pekmezli tatlıdır.
180 derece önceden ısınmış fırında 25 dakika kadar pişirilir. Tatlı pişerken şerbet için malzemeler ocağa alınır.
Üç kaşık tatlısı yapımında; derin bir kaba 3 adet yumurta kırın. Üzerine 3 yemek kaşığı toz şeker ekleyin. Mikser ile 2 dakika kadar iyice çırpın. Ardından 3 yemek kaşığı süt, 3 yemek kaşığı sıvı yağ, 3 yemek kaşığı irmik, 3 yemek kaşığı un, 1 paket vanilya ve 1 paket kabartma tozu koyun.
Hira tatlısının hamurunun yapımında yoğurt kullanılmaktadır. Ben Hira Tatlısını süt ile yapıyorum. İrmik, potasyum, magnezyum ve B vitamini içermektedir. Süt, D vitamini, kalsiyum, fosfor ve riboflavin gibi birçok besleyici madde içerir.
Renk vermesi için kullandığımız pancar suyu yerine dilerseniz aynı miktarda süt ve birkaç damla gıda boyası kullanabilirsiniz. Dilerseniz renksiz şekilde, sadece süt kullanarak da yapabilirsiniz.
Hira tatlısının püf noktası hamurunun sert olmaması ve şerbetle tatlı arasındaki sıcak-soğuk ilişkisidir. Sıcak olan tatlının üzerine soğuk şerbet dökülmelidir. Herkes tarafından sevilen bu tatlının malzemeleri arasında yoğurt, sıvı yağ, irmik ve şeker yer alıyor.
Sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın ve yuvarlayın. İrmiğe bulayın. Fırın kağıdı serili tepsiye dizin. Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında 35 dakika kadar kızartın.
İrmikli Hira Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır? Yumurta, sıvı yağ, yoğurt bunları elimizle karıştıralım. Karışıma unu, irmiği ve karbonat, vanilyayı da koyup kulak memesi kıvamında hamur yapalım. Unu artırıp eksiltebilirsiniz.
Eğer tatlı sıcaksa, şerbeti soğuk kullanmalısınız. İkisi sıcak olduğunda, tatlınız hamur olabilir. İkisinin de soğuk olma durumunda, şerbetiniz çekmez. Bunun yanında, baklava gibi tatlılarda, tatlı güzel pişerse hem şerbet hem de baklava sıcakken dökülür.
Şerbetli tatlıları eğer 2-3 gün içinde tüketebilecekseniz kuru ve serin alanlarda saklamayı tercih edebilirsiniz. Böyle bir durumda onu buzluğa ya da buzdolabına kaldırmanız gerekmez.
Ve şerbetin ne çok sulu ne de çok fazla koyu olmaması gerekiyor. Bunun için de onu sık sık kontrol etmeniz lazım. Zira şerbet çok koyu olursa tatlı onu emmez, katı olur. Çok sulu olursa ise tatlının biçimi bozulur, yumuşar, dağılır.
Şerbet için su, şeker ve limon suyunu derin bir kaba alın ve şeker eriyinceye kadar karıştırın. Şerbet kaynatılmayacaktır. Pişen tatlıları fırından çıkar çıkmaz şerbetin içine koyun. Şerbetin içinde 2-3 dakika kadar bekletin.
Derin bir kaba sıvıyağ, yoğurt, yumurta, vanilya, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi, irmik ve unu alarak yoğurun. Hamur hafif yapışkan bir halde olmalı. Hamurdan küçük parçalar alarak bezeleyin ve irmiğe bulayın. 200 derecelik fırında 20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri