Bir yatırımcının, borsada herhangi bir şekilde alım satım yapabilmesi ve aksiyon alabilmesi için bir talimat vermesi gerekir. Bu talimatlara emir denir. Borsada verilen emirler alım satım işlemleri hakkında verilen direktiflerdir.
Borsada en iyi emir tipi hangisidir? Borsada en fazla tercih edilen emir tipi, limit emirdir. Bir hisseyi almak veya satmak istediğiniz fiyat ve miktardan emir vermenizi sağlar. Emirde belirtilen tek şart, sadece yatırımcı tarafından belirlenen fiyat seviyesinden veya daha iyi bir fiyattan emrin gerçekleşmesidir.
Piyasa emri, mümkün olan en iyi fiyattan hemen alım-satım yapma emirleridir. Yatırımcılar işlemlerinin çok hızlı bir şekilde gerçekleşmesini istiyorsa genel olarak piyasa emri vermeyi kullanırlar.
Piyasa Emirleri (market order)
Fiyat olmaksızın sadece miktar belirtilerek girilen emirlerdir. Emir miktarı karşılanana kadar karşı taraftaki en iyi fiyatlı emirlerle eşleşerek işleme dönüşürler.
İlgili 23 soru bulundu
Bu kesilen tutar da iradi emir iptal ücreti olarak adlandırılır. Burada kesilen tutar miktarında esas alınan nokta ise oluşturulan emrin fiyatına göre belirlenir. Ancak genellikle emir iyileştirme işlemlerinde komisyon ücreti alınmaz.
Bir şirketin hisse senedi tavan olmuşsa, bu, o gün içinde hisse fiyatının daha fazla artamayacağı ve tavan fiyat seviyesinde sabitleneceği anlamına gelir. Yatırımcılar, bu hisseden daha fazla getiri bekliyorlar ise ellerindeki payları tavan yapmasına rağmen satmazlar ve borsanın bir sonraki işlem gününü beklerler.
Emir iyileştirme, kötüleştirme ve iptalinde Borsa tarafından ücret alınıyor mu? Emir iyileştirme işlemlerinde komisyon alınmamaktadır. Emir kötüleştirme ve iptallerinde Borsa İstanbul'un belirlediği ücretler tahsil edilir.
Hisse senedi işlemlerinde, piyasa fiyatlı ve limitli emirler için geçerlilik süresi olarak kalanını iptal et (KİE) tercih edilir. Fiyatsız olarak yalnızca tutar belirtilerek girilen bu emirler en iyi fiyatla eşleşerek işleme dönüşür. Bekleyen bir emir olmaması hâlinde kalan tutar iptal edilir.
Borsa emirleri, yatırımcıların alım satım işlemlerine dair direktifler olarak tanımlanabilir. Borsada sık kullanılan bu direktiflerden biri de normal emirdir. Normal emir; 1 lot ve katlarından oluşur. Küsuratsız olarak verilen bu emirler, farklı çeşitleriyle yatırımcılara değişik kârlar sunar.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Borsa mesai saatleri içerisinde sabah 09.45 ile akşam 18.15'e kadar işlem yapılmaktadır. Bu saatler dışında hiçbir şekilde işlem gerçekleştirilemez. Eğer verdiğiniz emrin gün içerisinde gerçekleşmesini istiyorsanız en geç 18.05'e kadar emir vermeniz gerekir. 18.15 sonrası verilen emirler ertesi güne kalır.
Limit Emir
Alım veya satımın belirlediğiniz sabit bir fiyattan gerçekleştirilmesini öngören ve işlemlerin piyasa fiyatının belirlediğiniz fiyat seviyesine ulaşmasıyla gerçekleşen Emir anlamına gelmektedir. Emir için geçerlilik süresini seçtiğiniz bir tarihe ya da iptal edilene kadar olarak belirleyebilirsiniz.
Tavan yapan hisseler ertesi gün genellikle alıcılı bir açılış yapar. Bir gün önce tavan yapan bir hisse senedini ertesi gün almak isteyen yatırımcıların, serbest fiyattan, yani tavan fiyattan alış emri girmesi gerekmektedir. Bu durumda hisse senedi ertesi gün tavan açılış yapmadıysa, aktif fiyattan alım gerçekleşir.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
Fiyat/kazanç oranı, yatırımcılar arasında popüler bir göstergedir. Bu oran, hisse senedinin fiyatının hisse başına düşen kazancı ile bölünmesiyle hesaplanır. Eğer bir hissenin fiyat/kazanç oranı diğer benzer şirketlere göre düşükse, bu hissenin ucuz olduğu düşünülebilir.
Günlük Emir (GUN)
Emir, girildiği günde geçerlidir. Gün sonuna kadar eşleşmezse işlem sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir.
Orta Nokta (Mid-Point) ve kotasyon emirlerinden emir iptal/değişiklik ücreti alınmaz.
Eğer ilk gün ileri tarihli ise, emir o gün girilmek üzere sisteme kaydedilir. Bu işlemlerle birlikte emrin sürekliliğinin sağlanması için sürekli emir kaydı yaratılır. Vermiş olduğunuz emir gerçekleşmezse tümü, parçalı gerçekleşirse kalanı ertesi gün BIST'ye iletilmek üzere günsonunu mütakip sisteme kaydedilir.
Borsada en düşük oran ve tutarda komisyon alan bankalar arasında Garanti BBVA Bankası, Halkbank, Akbank, Ziraat Bankası, Yapı Kredi Bankası, TEB Bankası gibi bankalar bulunmaktadır.
Borsa İstanbul'da bir adedin altındaki hisse senetleri için alım satım işlemi yapılamamaktadır. Küsurat senetlerin portföyden silinmesini ya da virmanlanmasını isterseniz size en yakın VakıfBank Şubesine başvurmanız gerekmektedir.
BORSADA HAFTA SONU İŞLEM YAPILIR MI? Borsa işlemleri hafta içi mesai saatleri içerisinde gerçekleştirilir. Ancak. Cumartesi ve Pazar günü işlem yapılmaz.
Örnek olarak, XYZ hissesi bir gün önce 10 TL'den kapanış yaptı diyelim. Bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% yükselerek, 11 TL'ye çıkabilir. Buna yatırımcılar arasında “hisse tavan oldu” da denir. Yine aynı şekilde bu hisse aynı gün içerisinde en fazla 10% düşerek, 9TL'ye inebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri