Buradaki niyaz şekli onun hidayete ermesi amacıyla anlamı içinde olan Allah razı olsun.
Allah rahmet etsin, mekanı cennet olsun. Amin.
'Allah sana. büyük sabır ve ecir versin' deyiniz.
"Ölen öldü, sizle sağ olun" şeklinde idrak edilebilir ancak cümle tam olarak öyle değil. Aslında 'başın sağalsın' şeklinde bir kelimedir bu. 'Baş' sözcüğünün anlamı 'yara' anlamına gelmektedir. Yani sözcük 'kafa' değil 'yara'dır ve 'yaran iyileşsin' demektir.
Allah rahmet eylesin denir. Eylemek "yapmak, etmek" anlamında. "Rahmet eğlesin" denirse tam ters mana olur. Eğlemek "oyalamak, alıkoymak" demek.
İlgili 29 soru bulundu
Arapçadan dilimize yerleşen “rahmet” kelimesi ilk anlam olarak Allah'ın, tüm yarattıklarına merhamet etmesi anlamında kullanılmaktadır. Özellikle TDK tarafından kelimenin anlamına bakıldığında bağışlaması ve lütufta bulunma anlamı taşır. Bu açıklamaya uygun bir örnek vermek gerekirse; - Allah ona rahmet eylesin.
Hanbel, el-Müsned, 3/242 [13565]). Tezkiye için cenaze namazından önce veya sonra, “Bu kişiyi nasıl bilirsiniz?” şeklindeki soruya, iyi olarak bilinen kişiler için “iyi biliriz” diye şahitlik etmek, kötü olarak bilinen kişiler için susmak, tanınmayan kimseler için ise “Allah rahmet eylesin” demek uygun olur.
Başınız sağ olsun. Allah geride kalanlara uzun ömürler versin.
Söz konusu ifadelerin başında "ölü, mefta, merhum" gibi tabirler gelir. Ölen kişi erkek ise merhum, kadın ise de merhume olarak isimlendirilir. Ölen kişinin yakınlarına da "başınız sağ olsun, Allah rahmet eylesin" gibi temennilerde bulunulur.
Merhumun mekânı cennet olsun, Allah'ım sizlere de sabırlar versin, başınız sağolsun. Bu acı gününüzde yanınızda olmayı isterdik bedenimiz orda olmasa da kalbimizin sizinle olduğunu bilin. Başınız sağolsun… Hakkın rahmetine kavuşan merhum/merhumeye yüce Allah'tan rahmet, kederli ailesine sabırlar diliyorum/uz.
Baş kelimesi eski Türkçede yara anlamına gelir ve bu söz ile “Yaran iyileşsin, sıkıntın ve üzüntün gitsin.” anlamına gelmektedir. Şu halde günümüzdeki anlamıyla "Başın sağ olsun." ifadesini, maddi musibet ve belalarda söylemek uygun ise de vefat durumunda söylemek uygun olmaz.
hülasa başın sağalsın, “yaran iyileşsin” demektir. ölüsü olana dilenen dilek ise, baş sağaltısıdır. baş sağlığı, “yara iyiliği” demektir. yaranın iyisi olmaz.
Başın (başınız) sağ olsun DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir yakını ölmüş kimseye söylenen teselli sözü.
Vefat edenlerin arkasından “Allah rahmet eylesin”, “Nur içinde yatsın” ya da “Toprağı bol olsun” deriz. Peki, bu söz nereden geliyor? Türk Dil Kurumu (TDK), “toprağı bol olsun” dileği için “Müslüman olmayanlar için 'ruhu sükûn içinde olsun' anlamında söylenen bir söz” açıklaması getiriyor.
''Allah rahmet eylesin'' Definden sonra, ölüleri hayırla anmak için söylenen bir söz. Orhan Veli'nin ''Kuyruklu'' şiiri ile noktalayalım. Uyuşamayız yollarımız ayrı; Sen ciğercinin kedisi, ben sokak kedisi.
Şefkat gösterip lutufta bulunma anlamında bir Kur'an terimi. Sözlükte masdar olarak “merhamet etmek, severek ve acıyarak korumak”, isim olarak “şefkat, merhamet” anlamına gelir.
Öksüz, annesi ölmüş, yetim ise babası ölmüş çocuk. Öksüz kelimesi, hem annesi hem babası ölmüş çocuk anlamında da kullanılır.
Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine ve yakınlarına başsağlığı dileriz. Allah'ım ölen merhuma rahmet sizlere de sabrı cemillerini eylesin. Başınız sağolsun, Allah geride kalanlara uzun ömürler nasip eylesin. ♥ Ölen dostumuza Allah'ım rahmetlerini bol bol ihsan eylesin.
Ölünün defne hazır hâle getirilmesi için yapılan hazırlıklara techiz, ölünün yıkanmasına gasil, ölüyü yıkayana gassal, kefenlenmesine tekfin, musallaya ve namazdan sonra kabristana taşınmasına teşyi, kabre konulmasına defin denir.
Allah rahmet etsin, Allah utandırmasın, Allah bir daha acı vermesin, başınız sağ olsun" gibi dualar edilir ve ölenin iyilikleri anlatılır. Günlük konular konuşulmaz, ölüm emri Hakkın emri olduğu çeşitli misallerle anlatılarak cenaze sahiplerinin sabırlı olmalarının sağlanmasına ve acılarının hafifletilmesine çalışılır.
Ölüm olayı evde meydana gelmiş ise; Alo 188 Cenaze Hizmetleri Hattı aranarak vefat durumuna ilişkin bilgi verilir. Vatandaşlarımız Alo 188 Cenaze Hizmetleri Hattı tarafından bağlı bulunulan İlçe Belediye Tabipliğine yönlendirilir ve aynı zamanda cenazenin bulunduğu bölgeye cenaze aracı gönderilir.
Peygamber Efendimiz (s.a.v) ölülerin arkasından kurban kesip sevabını onlara bağışladığına göre, ölüler, kendileri için yapılan hayır-hasenâtın hepsinden haberdar olmakta ve onların sevaplarından faydalanmaktadırlar.
Arapça kökenli rahmetli kelimesi, "Allah'ın rahmetine kavuşmuş, bağışlanmış" anlamına gelir. Rahmetli kelimesi bu anlamda sadece ölünün bedenini değil, ahirete gittiğine inanılan ruhunu da kasteder ve ölü gömüldükten uzun yıllar sonra da kullanılır.
Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre çeşitli anlamları olan allah rahmet eylesin kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da farklı cümleler ile beraber kullanılabilir.
Eğer Müslüman bir erkek vefat etmiş ise o kişi merhum olarak bilinmektedir. Aynı zamanda rahmetli olarak da bilinir. Vefat etmiş olan bu kişi İslami usullere uygun şekilde gömülür ve bu kişiye merhum denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri