Hisse başına kar terimi bir şirketin çeyrek dönemdeki net karının dolaşımdaki hisse adedine bölünmüş halidir. Bu oran şirketin her bir hisse için ne kadar kar elde ettiğini göstermesi bakımından önemli bir kriterdir.
Hisse Başına Kazanç, ihraç edilen ortak hisse senetlerinin hisse başına kazanç miktarıdır. Şirketler finansal sonuçları rapor ettiğinde, hisse başına kazanç en yaygın ölçülen metriklerden biridir. Temel EPS'nin, bir şirketin ortak hisse başına kazançlarının yaklaşık bir ölçüsü olduğunu belirtmek gerekir.
Hisse başına kar (earnings per share), bir şirketin net karının tedavüldeki hisse senetlerine oranıdır. Bu hesaplama şirketin diğer şirketlere kıyasla gücünü belirlemek ve performansı takip etmek için kullanılır. Şirketler karşılaştırılırken, hisse başına karı daha yüksek olan şirket daha güçlü olarak değerlendirilir.
“Hisse Başına Kâr = Çeyreklik Net Kâr / Toplam Hisse Adedi”
Hisse başına kâr, bir şirketin çeyreklik net kârının dolaşımdaki hisse adedine bölünmesiyle hesaplanır.
F/K oranını bulmak için basit bir bölme işlemi yapmak yeterli: Hisse Fiyatı / EPS = F/K oranı. Örneğin, bir şirketin hisse senedi 100 dolardan işlem görüyorsa ve şirket yıllık kazançta hisse başına 4 dolar üretiyorsa, F/K oranı 25 (100/4) olacaktır.
İlgili 26 soru bulundu
Borsada yatırım yapmak için asgari yatırım tutarı gibi bir sınırlama yoktur. Almak istediğiniz hisse senedinden an az 1 adet alabilirsiniz. Yani isterseniz 10 TL yatırarak da borsaya girebilir ve hisse senedi satın alabilirsiniz. Tabii ki amaç sadece borsaya girmek değil yapılan yatırım üzerinden para kazanmaktır.
Hisse senedi alış işlemlerinde herhangi bir alt limit yoktur. Ancak 100 TL'nin altındaki emirleriniz sadece piyasa fiyatıyla verilmektedir.
Temettüden Sonra Hisse Düşer mi? Temettü dağıtımı yapılan tarihte hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Ancak temettü ödemesi hisse fiyatları üzerinde olumlu bir etki de yapabilir.
Fakat hisse senetleri için aynı durum söz konusu değildir. Çünkü senetlerin değerlenmesi, şirketin değerinin artmasına karlılık oranlarının yükselmesine neden olmaktadır. Bu sayede de belli dönemlerde yatırımcılara dağıtılan ek getiri fırsatı sunan karlar yatırımcılara cazip gelmektedir.
Temettü Nasıl Alınır? Temettü almak için kişilerin öncelikle temettü dağıtan bir şirketten hisse senedi sahibi olması gerekmektedir. Genellikle şirketlerin temettü ödeme günleri bellidir ve bu günden 1 gün evvel hisse almış olsa bile, satın alma ile elde edilen ortaklık temettü ödeme gününde ödeme alma hakkı yaratır.
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.
Hisse senetleri, şirketlerin mülkiyetlerini temsil eden ve şirket ortaklarında bulunan belgelerdir. Yani bir şirketin hissesini aldığında, teknik olarak o şirkete ortak olmuş olursun. Dolayısıyla şirket yönetimi için alınacak kararlarda, pay sahibi olarak senin de söz hakkın olur.
Vermiş olduğunuz alış emirlerinizde hisse (pay) senetleri, satış emirlerinizde de satış bedelleri, işlemin Borsa'da gerçekleşmesinden sonraki 2. işgünü (takas günü) yatırım hesabınıza geçmektedir.
İşlem sırası kapatılan şirketin yükümlülüklerini yerine getirmesiyle, işlem sırası tekrar açılabilir. Ancak borsa yönetim kurulu kararıyla kottan çıkarılan şirketlerin hisse senetlerinin değeri bir anda sıfırlanır. Bir gün önce para eden yatırımın değeri sıfıra iner.
İşlem sırası kapanan hisse senetlerine. borsanın değerlendirme yaptığı süre boyunca alış veya satış emri verilemez. Hisseler ise Takasbank nezdinde saklanır. Bu hisse senetlerinin tahtasının açılma ihtimali olduğu gibi açılmama durumu da söz konusudur.
Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST'te bildirilir ve kamuoyuna duyurulur. Bu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanız dahi temettü almanız için yeterlidir.
Temettü verimi ise hisse başı ödenen temettünün, ödeme öncesinde hissenin son fiyatına oranıdır. Büyüyen oranda temettü veren bir şirketin elde ettiği kâr rakamı da her yıl artıyor demektir. Dolayısıyla kârını sürekli artıran bir şirketin hisse senetlerine de ilgi benzer şekilde artıyordur.
Hisse Başına Kar Hesaplaması Hisse Başına kar oranı hesaplaması için yatırım yapılacak şirketin çeyreklik net karının dolaşımdaki hisse adedine bölünmesi gerekir. Çıkan sonuç, şirketin her bir hisse adedi için ne kadar kar elde ettiğini belirler.
Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir. Genel kurul isterse, diğer koşullar da varsa, yıllık kârın tamamının isterse bir kısmının dağıtılmasına karar verebilir. Dağıtılmayan kârlar, yedek akçelere ayırılır.
Borsalarda alım ve satım işlemlerinde sahip olunan hisse senedi sayısı lot kavramı ile ölçülür. Borsa yatırımına yeni adım atan kişilerin sıkça merak ettiği 1 lot ne kadar eder sorusunun yanıtı, 1 lot 1 hisse senedine eşittir şeklinde açıklanabilir. Yatırımcılar borsalarda lot karşılığı alış veya satış işlemi yapar.
Gün İçi Emir (GÜN): “Gün” emri, borsada hisse senedi alırken veya satarken kullanılan bir emir türüdür. Gün emri verildiğinde, emir yalnızca o gün için geçerli olur ve gün sonunda otomatik olarak iptal edilir. Yani, emir gün boyunca aktif kalacak ve işlem gerçekleşmediği takdirde gün sonunda geçersiz hale gelecektir.
Borsa mantığı temelde basittir. Değeri milyon ya da milyar liralarla ifade edilecek şirket sermayeleri, her biri eşit düzeyde mülkiyeti temsil edecek düzeyde çok sayıda paya bölünür ve bu paylar ilk etapta birincil piyasa işlemleri ile halka arz edilir.
Borsaya girmek için ne kadar para gerekir? Bunun hiçbir alakası yok aslında. Herhangi bir aracı kurum veya banka, sizin 5 liranızı da alır, 100 liranızı da.
Lot olarak adlandırılan işlem birimi bir sermaye piyasası aracından, kendisi veya katları ile işlem yapılabilecek asgari miktarı veya değeri ifade eder. Tüm pay ve yeni pay alma hakkı işlemlerinde işlem birimi olarak “1,00 TL (nominal) = 1 adet = 1 lot” eşitliği uygulanır.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri