Yer darlığı ve ekonomik zaruretler nedeniyle, bölümleri birbirinden beton kapak ve ayrıca toprak tabakayla ayrılmış katlı mezarlar yapılmasında ve bunlara cenaze defnedilmesinde dînen bir sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, Bir kabre birden fazla ölü koymak mekruhtur. Ancak salgın hastalık, savaş, deprem, sel felâketi gibi durumlarda, ölü sayısı fazla olur da her biri için ayrı bir kabir hazırlamak güçleşirse, o takdirde iki üç kişiyi bir kabre defnetmekte kerahet yoktur.
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- bu konuda şöyle demiştir: "Zaruret olmadan iki erkeğin veya iki kadının bir kabirde defnedilmesi câiz değildir.
Bir Çocuğun Annesiyle Aynı Mezara Konulmasının Hükmü
NŞA da bir kabre zaruret olmaksızın yalnızca bir insanın gömülmesi esastır. İkisi aynı anda ölmediyse kabrin üzerine önce ölen cesedin fena bulmasına yetecek bir vakit geçtikten sonra kemik kırmadan ve ölüye eziyet etmeden yeni ölen birisinin gömülmesi caizdir.
İlgili 25 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Bir kabre birden fazla ölü koymak mekruhtur. Ancak salgın hastalık, savaş, deprem, sel felâketi gibi durumlarda ölü sayısı fazla olur da her biri için ayrı bir kabir hazırlamak güçleşirse, o takdirde iki üç kişiyi bir kabre defnemek de kerahet yoktur.
Şu halde üç mezhebe göre bir koca karısının cenazesini yıkayabiliyorsa, onun na'şını mezara da indirebilir. Bunu engelleyen dini bir yasak yoktur.
Tarsus Müftüsü Abdulkerim Akbaba da çift katlı mezar uygulamasının dini açıdan hiçbir sakıncası olmadığını kaydetti.
Aile; “Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik, aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin tümü. Birlikte oturan hısım ve yakınların tümü.
Ancak cenazeyi defin için başka bir yer kalmamışsa bu taktirde kemikleri toplanır, kendisiyle, yeni gömülecek olan ölü arasına toprak vb. şeyler engel olarak doldurulur ve kabir kapatılır. Zaruret bulunmadıkça z. Zaruret olursa, aralarına toprak gibi bir engel konularak toplu mezar kullanımı caiz olur.
Ölü, ruhun cesedinden ayrılmasından sonra öldüğünü anlamaktadır. Nitekim hadislerden de anlaşıldığı gibi, ruhun cesedden ayrılması ile nimet ve azap başlamaktadır.
Yapılan mezarın çökmemesi için de cenaze defnedildikten en az bir yıl sonra mezarın yapılması gerekmektedir. Mezar erken yapıldığı takdirde mezarda çökme yaşanabilir. Sadece mezar taşı koymada ise bir maruzat yoktur” diye konuştu.
Mezar Kabir kazmak için üç arşın yer alınır; yani mezar yaklaşık olarak eni 100-120cm, boyu 200cm, derinliği 170-180cm olan bir alanı kapsar.
Fetva Kurulu, "ölülerin çok olması gibi bir mazeret varsa aralarına toprak ve benzeri bir engel bırakmak kaydıyla aynı mezara birden fazla kişinin defnedilebileceğini" belirtti.
el Cevab: Aynı mezara yakın akrabanın gömülmesi, kadının erkek, erkeğin kadın mezarına gömülmesi, gömme esnasında önceki meyyitin mezar kutsiyetine müdahale olacaksa caiz olmaz.
Kişinin, öldüğü yerin kabristanına defnedilmesi müstehaptır. İstisnalar olmakla birlikte sahabe-i kiram genellikle vefat ettikleri yerlerde defnolunmuşlardır. Ancak, cesedin bozulmasından endişe edilmiyorsa cenazenin başka bir şehre veya memlekete taşınmasında ve oraya defnedilmesinde dini açıdan bir sakınca yoktur.
Değerli kardeşimiz, Eşlerin üç ay veya daha fazla ayrı durmaları caizdir ve nikaha zarar vermez. Ancak altı aydan fazla ayrı durmamaları tavsiye edilmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'de karı ve koca için zevc (meselâ el-Bakara 2/35, 102, 230; en-Nisâ 4/1, 20; ez-Zümer 39/6; el-Mücâdile 58/1), ikisini ifade etmek için zevceyn (en-Necm 53/45; el-Kıyâme 75/39), çoğul sîgasıyla ezvâc (el-Bakara 2/25, 232, 234, 240) kelimeleri yer almaktadır.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
Mezar takımını geçen sene bin 200 ile bin 500 TL arasında alıyorduk. Şimdi ise 3 bin TL'ye alıyoruz. Mezarın müşteriye teslim fiyatı en düşük 7 bin TL. En yüksek fiyatlı mermer fiyatı ise 80 bin TL'ye kadar çıkıyor.
Mezar yeri satın almanın dinen bir sakıncası yoktur.
Eşi vefat edince karı-kocalık helal olmadığına göre, onu yıkaması da helal olmaması gerekir. Zira bu yıkama helal olsaydı, o kadına bakmasının helal olmasıyla sabit olurdu ki bu Hz. Peygamber (asm)'in, "Zevcenden başka diğer kadınlardan gözünü yum." hadisinden dolayı batıldır.
Fıkıh kitaplarımızda şöyle bir hüküm vardır:
Çünkü kocasının ölümünden sonra dört ay on gün iddet bekleyecektir. Bu iddet müddeti tamamlanıncaya kadar kadın bir başkası ile evlenemez.
Ayetin Tefsiri. Fıkıhta kadının 4 ay boyunca eğer kocası öldü ise evinden dışarı gündüz çıkıp gece çıkamayacağı, eğer boşanma iddetinde ise gece-gündüz çıkamayacağı söylenmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri