Bu nedenle, unvanında "Hisse Senedi Yoğun Fon (HSYF)" ifadesi geçen tüm fonlardan elde edilen gelirler için stopaj oranı % 0 (sıfır)'dır.
Yatırım Fonları için;
23.12.2020 - 30.06.2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
Dar mükellef kurum (*1-2)
Gelir Vergisi Kanunu'nun Geçici 67. maddesi kapsamında, hisse senetlerinin alım satım kazançları stopaj oranı %0 olarak belirlenmiştir.
Düzenleme kapsamında; (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile ünvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara sıfır stopaj uygulanacaktır.
En az %80'i devamlı olarak menkul kıymet yatırım ortaklıkları payları hariç olmak üzere BİST'de işlem gören hisse senetlerine yatırım yapılan fonumuzdur.
İlgili 45 soru bulundu
Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı “0'' olarak uygulanmaktadır ancak fon gelirleri kurumlar vergisi kapsamında beyan edilir ve kurumlar vergisine tabidir.
Serbest fon yatırım aracı, nitelikli yatırımcılara özel olarak sunulan menkul kıymet fonlarıdır. Adından da anlaşılacağı üzere serbest fon portföyünde yer alacak yatırım araçları bakımından herhangi bir kısıtlama yapılmaz.
Resmi Gazete'de yayınlanan düzenleme ile 23.12.2020-30.04.2024 tarihleri arasında alınan satın alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 oranında stopaj uygulanacaktır.
DJIST borsa yatırım fonunda ise herhangi bir tarih kısıtlaması olmadan, stopaj uygulanmamaktadır.”
Özetle Türkiye'de hisse senedinden sağlanan gelirler üzerinden genel olarak stopaj yoluyla vergi alınmakta olup, özellikle alım satım faaliyetinden elde edilen gelirler yüzde sıfır oranında stopaja tabi tutulmakta ve beyan zorunluluğu bulunmamaktadır.
Gerçek kişilere ait hisse senetleri veya ilmühaberler; edinim tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde elden çıkartılması halinde elde edilen kazanç gelir vergisine tabidir. Edinim tarihinden 2 yıl sonra yapılan hisse satışları ise Gelir Vergisine tabi değildir.
Size kar dağıtan kurum tarafından size düşen kar payı üzerinden bu kar dağıtımının yapıldığı vakit % 10 oranında bir kesinti, yani stopaj yapılır.
b) Yukarıda sayılanların dışındaki kurumların; - Hisse senetlerine veya hisse senedi endekslerine dayalı kontratlardan elde ettikleri kazançlar %0, - Diğer kontratlardan elde ettikleri kazançlar %10, oranında stopaja tabi. - Stopaj nihai vergidir. - Beyan edilmez.
Hisse Senedi İşlemlerinde %10 Stopajın Kaldırılması
14 Kasım 2008 tarihinden geçerli olmak üzere, tam mükellef gerçek kişi ve kurumlar tarafından hisse senetlerinden elde edilen kazançlar için uygulanan stopaj oranı % 10'dan % 0'a (sıfır) indirilmiştir.
(GVK Geçici md. 67-1) Tam ve Dar Mükellef Tüzel Kişiler; Anonim şirketler, eshamlı komandit şirketler, limited şirketler ve yatırım fonları ile bu şirket ve fonlara benzer nitelikteki yabancı kurumlar tarafından elde edilen gelirler %0, diğerleri %10 oranında stopaja tabi.
Beyana tabi değildir.
şirket ve yatırım fonlarının gelirleri %0 oranında stopaja tabidir. ettikleri kazançlar %10 oranında stopaja tabidir. dayalı kontratlardan sağlanan kazançlarda stopaj oranı %0'dır.
Stopaj kesintisi, serbest meslek ödemelerinde (avukatlık, mali müşavirlik ücretleri vb.), gider pusulası ödemelerinde, personele yapılan ücret ödemelerinde, kira ödemelerinde, kar paylarında, mevduat faizinde ve ilgili yasanın belirttiği alanlarda kesinti yapılarak uygulanır.
Gelir ya da kurumlar vergisine tabi kazançlara uygulanan ve kaynağından kesilen vergiye stopaj adı verilir. Kısaca özetlemek gerekirse gelir elde eden şahıslar veya kişiler, geliri elde etmeden vergilendirme yapılır. Vergi, işi yapan adına vergi dairelerine yatırılır.
BORSA YATIRIM FONU NEDİR? Borsa Yatırım Fonu bir endeksi baz alan, baz aldığı endeksin performansını yatırımcılara yansıtmayı amaçlayan ve payları borsalarda işlem gören yatırım fonlarıdır. Fonun içerisindeki hisse senetleri baz alınan endeksin içeriğinin bire bir kopya edilmesi ile oluşturulur.
İş günlerinde saat 13:30'a kadar verdiğiniz satış talimatları ile aynı gün akşam oluşan fiyattan bir iş günü sonra fondan ayrılabilirsiniz. İş günlerinde saat 13:30'dan 15:00'a kadar satış emri vermeniz durumunda ise bir sonraki iş günü sonunda oluşan fiyattan iki iş günü sonra fondan ayrılabilirsiniz.
TEFAS üzerinden tüm banka ve aracı kurumlardan alınabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri