Vardiya mühendisi çalışma saatleri de firmaya bağlı olarak farklılık gösterir. Bu pozisyon için esnek çalışma saatleri görülebilir. Birçok fabrika tüm yıl boyunca 7/24 çalışır ve bu bağlamda vardiya usulü ile çalışmanız gerekebilir.
Vardiya cetveli; işçilerin isimleri, vardiyaları ve ayın günlerini gösteren bir çizelgedir. Resmi tatilleri ve hafta tatillerini, işçilerin izinli oldukları günleri, çalışma saatlerini, hangi gün çalıştıklarını bu cetvelde görmeniz mümkün. Ay sonunda ise vardiya cetveli sayesinde bordro oluşturabilirsiniz.
2+2+2 çalışma şekli: Bu sistem, personellerin iki gündüz vardiyasından sonra iki gece vardiyası ve iki izin gününden oluşan dönüşümlü bir planda mesai yaptığı bir türdür.
Üçlü vardiya sisteminde çalışanlar günde üç vardiya olarak 8 saatlik çalışma dilimlerinde yer alırlar. Üç vardiyalı çalışma sisteminde ara dinlenmelerle birlikte kanuna uygun olarak haftalık kırk beş saatten daha fazla çalışma yapılamaz.
Vardiya Mühendisi Ne Demek? Vardiya mühendisi, bir şirketin mühendislik ve bakım operasyonlarını desteklemekten sorumludur. Vardiya mühendisi, baş mühendise rapor verir. Vardiya mühendisi nedir dendiğinde ilk akla gelen, iş süreçlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamaya yardımcı olan personellerdir.
İlgili 33 soru bulundu
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Gece vardiyasında çalışılan süre üst üste iki haftayı geçmemelidir. Buna göre; bir çalışma haftası gece vardiyasında çalışan işçinin diğer hafta gündüz vardiyasında çalışması şeklinde veya iki hafta gece sonraki iki hafta gündüz vardiyasında çalışması şeklinde nöbetleşme esası uygulanması mümkün olabilir.
Bu çalışma süresince 12 saatlik bir vardiyanın ardından 24 saatlik bir vardiya ile toplam 36 saat çalışılır. Bu program şirkete ve sektöre bağlı olarak değişebilir fakat örnek vermek gerekirse; Birinci gün 12 saatlik bir vardiyanın ardından ertesi gün aynı saatte başlayıp 24 saate tamamlanan bir vardiya sistemidir.
Shift, bir işyerinde çalışan işçilerin haftada kaç gün çalışacağını, hangi günler çalışıp hangi günlerde izinli olacağını veya haftada kaç saat çalışacağını belirtmeye yarayan çizelgedir. Shift veya vardiyayı, genellikle özel sektörde çalışan işçiler bilirken, kamuda çalışan işçiler kullanmadıkları için bilmezler.
Gece vardiyası, 7/24 esasında çalışan bir işletmede İş Kanunu'nun ilgili maddesine göre en geç saat 20:00'da başlayan ve en erken saat 06:00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren bir dönem olarak belirtilmiştir. Yine kanuna göre gece vardiyası 7.5 saatten fazla süremez.
24 saatlik bir günün üçe bölünmüş sekiz saatlik çalışma aralıklarından oluşan dönüşümlü olarak devam edilen bir vardiya sistemidir. Belirli başlangıç ve bitiş saatleri sektöre, şirkete ve iş fonksiyonuna göre değişebilir.
Vardiya, bir iş yerinde çalışan işçilerin belirli bir sırayla görevi yürütmelerine verilen isimdir. Vardiyalı çalışmak, bir işçiye belirlenen süreler içinde görevi devam ettirmesi olarak açıklanabilir.
Vardiya, bir işyerinde çalışan işçilerin sırayla çalışmasına verilen isimdir. Gemilerde beklenen nöbet olarak da anlamı vardır.
Vardiya 4 saatten fazla ve 7,5 saate kadar ise (7,5 saat dahil) ara dinlenmesinin en az yarım saat olması, vardiya 7,5 saatten fazla ise ara dinlenmesinin en az 1 saat olması da yasal zorunluluktur.
Vardiya Mühendisi Ne Demek? Vardiya mühendisi, bir şirketin mühendislik ve bakım operasyonlarını desteklemekten sorumludur. Vardiya mühendisi, baş mühendise rapor verir. Vardiya mühendisi nedir dendiğinde ilk akla gelen, iş süreçlerinin sorunsuz bir şekilde ilerlemesini sağlamaya yardımcı olan personellerdir.
Madde 5 — 4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin birinci fıkrasında tanımlanan gece dönemine denk düşen 20.00-06.00 saatleri arasındaki işçi postalarında, 18 yaşını doldurmamış çocuk ve genç işçilerin çalıştırılmaları yasaktır.
Mevzuatımız gereği işçi sürekli olarak gece vardiyasında çalıştırılmaz. Böyle bir durumda işçi iş akdini haklı nedenle fesih edip kıdem tazminatına hak kazanır. Vardiya sistemi işçiyi cezalandırma amaçlı kullanılması yasaktır.
Vardiyalı Çalışma Türleri: İkili Vardiya & Üçlü Vardiya
Bunun dışında kalan vardiyalı çalışmalarda da vardiya sayısı ve vardiya süresinin İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği'nde belirtilen günlük çalışma süresini aşmaması gerekir.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Bir aylık görev süresince 2 hafta 12 saat çalışıp, 36 saat istirahat edilmesi 12 / 36 olarak nitelendirilir. İki hafta sonunda ise 7 gün boyunca 12 saat çalışılıp, 12 saat istirahat edilir.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun (“İş Kanunu”) 69. maddesine göre gece vardiyası; en geç saat 20.00'de başlayarak en erken saat 06.00'ya kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren dönem olarak geçmektedir.
GECE ÇALIŞMASI NEDİR? İş kanununa göre, çalışma hayatında gece kavramı ''en geç saat 20.00'da başlayarak en erken sabah 06.00'a kadar geçen ve her halde en fazla 11 saat süren gün dönemidir.( iş kanunu madde 69/1) bu saatler arasında çalışılması durumuna da gece çalışması denmektedir.
Gece ve gündüz olarak işletilen yerlerde, kişi bir hafta gece çalıştırılırsa diğer hafta gündüz çalıştırılır. Bu sistem 2 haftalık nöbetleşme şeklinde uygulanır, 2 haftada bir vardiyanın değiştirilmesi zorunludur. İş Kanunu'nun 69. maddesine göre kişi vardiyalı gece çalışmasında en fazla 11 saat çalıştırılır.
İşçilerin alacağı ücret günlük ya da aylık olarak belirlenir. Gece çalışması ile gündüz çalışması birbirinden farklı olarak ayrıca bir ücretlendirmeye tabi tutulmamıştır. Gece 7,5 saati aşmamak kaydıyla yapılan çalışma ile gündüz çalışması arasında bir farklılık söz konusu değildir.
İşverenin gece vardiyasında işçiyi 12 saat çalıştırması yasal değildir. Kanunen işçilerin gece çalışmaları 7.5 saatten fazla olamaz. Yani 7.5 saatten daha uzun süreli gece vardiyası olamayacağı gibi, gece vardiyasında fazla mesai yapmak da yasal değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri