Hisseli Arsada İmar Affı Var mı? Tüm hissedarların imar affı başvurusu yapması durumunda hisseli arsalarda imar affı uygulanabilmektedir.
Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir.
Sadece hazineye ait sosyal donatı için kesin tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar İmar Barışından yararlanamaz. Planda sosyal donatı olarak gösterilen fakat kesin tahsisi yapılmayan alanlarda bulunan yapılar için başvuru yapabilecektir.
Hissesini satma niyetinde olmayan hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir.
Hisseli arsa satın almanın başlıca dezavantajları şunlardır: Hisseli arsanın tapusunda hak sahibi olarak yer alan tüm hissedarların şufa, yani önalım hakkı bulunmaktadır. Şufa (önalım) hakkı, bir hissedarın payını satma kararı almasının ardından diğer hissedarların kişinin hissesini alabilmesi anlamına gelir.
İlgili 33 soru bulundu
Hisseli Tapuda Yapı Kayıt Belgesi Nasıl Alınır? Paylı veya el birliği ile mülkiyet fark etmeksizin hisseli tapu sahiplerinin yapı kayıt belgesi alabilmesi hissedarların tamamının muvafakati ile mümkündür. Müracaatlar e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi kurum ve kuruluşlara gidilerek de başvuru yapılabilir.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Mirasçıların miras kalan evin satışı hakkında aynı fikirde olmaması halinde dahi miras kalan evin satışı istenebilir. Örnek bir durum olarak, bir evin yirmi mirasçısı dahi olsa, mirasçılardan sadece birinin satış istemesi halinde bile evin mahkeme kanalıyla satışı mümkündür.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir.
Taşınmaza elbirliği ile sahip olan hissedarlar arasında anlaşmazlık bulunması halinde ise her bir hissedar mümkün olması halinde iştirak halinde mülkiyetin paylı mülkiyete çevrilmesini, mümkün olmaması halinde ise ortaklığın giderilerek taşınmazın satışını dava edebilir.
1-) İmar Barışı hangi tarihten önceki yapıları kapsar? 31/12/2017 tarihinden önce yapılmış yapıları kapsar.
İmar affına başvuru yapılabilmesi için öncelikle yapı maliklerinin yapı kayıt belgesine sahip olması gerekir. Başvuru sürecinde alınacak yapı kayıt belgesinin ardından e-devlet üzerinden giriş yapılarak ya da yetkili kuruluşlara başvurmak sureti ile imar affından yararlanılabilmektedir.
· İskan sorunu olan, bahçesi, balkonu, otoparkı imara aykırılık içeren ve kat mülkiyeti problemi olan yapılar düzenleme kapsamına girecek. Yani hem mülkiyet ve imar sorunu olan ruhsatsız binalar, hem de ruhsatlı olan fakat mevzuata aykırı eklemeler yapılmış konut ve işyerleri, yasal hale gelecek.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürerek tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu durumda mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir. Ancak süreç öyle basit bir iptal kararı ile tamamlanmaz.
Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan kişiler satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.
Mirasın payının kardeşe devri konusunda noter onaylı bir sözleşmeye gerek yoktur. Miras payının kardeşe devredilmesi, her iki taraf arasında yazılı bir sözleşme yapılarak ve bu sözleşmenin her iki tarafın imzalanmasıyla yapılmaktadır.
Bir hisseli tapuda hisse payı satılacaksa o hissenin ilk alım hakkı başka hissedarlardadır. Bundan kaynaklı bu önalım hakkı müessesesi kullanıldıktan sonra üçüncü vatandaşlara satış yapılmalıdır. Hisse payını satacak olan şahıs noter kanalıyla bu payını başka hissedarlara satış teklifini ihtarname olarak göndermelidir.
Miras kalan arsanın hisseli olma durumunda ise satış şekli hissedarların oy çoğunluğu ile belirleniyor. Oy çoğunluğu sağlandığı taktirde arsa satışı nakit ya da kat karşılığı olarak yapılabiliyor. Mirasçı kendi hissesini 'gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi' ile satabiliyor.
Mirasçılardan biri imza vermezse, mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır.
Miras kalan mülklerin ve borçların mirasçılara geçişine miras intikali adı verilir. Satış işlemi öncesinde miras kalan gayrimenkulün mirasçılara intikalinin yapılması gerekir. Bu işlem için sulh hukuk mahkemesi yoluyla veya noterden veraset belgesi alınmalıdır.
Kişi kendi miras payını başkasına verebilir mi? Bir kimse kendisine miras olarak intikal eden hakkını kısmen ya da tamamen diğer mirasçılardan birine veya bir yabancıya hibe edebilir. Çünkü bu mal onun hakkıdır. Ayrıca mirasçılar, karşılıklı rıza ile malı diledikleri şekilde taksim edebilirler.
Hisse sahiplerinin isteği üzerine hisseli tapudan bireysel tapuya geçiş yapılarak tapular müstakil tapuya çevrilebiliyor.
Hisseli tapunun müstakil tapuya dönüştürülmesi için yasal düzenlemeler bulunmaktadır. Bu düzenlemelere göre birkaç seçenek mevcuttur. Öncelikle, taşınmazda hissesi olan kişiler tüm hisselerini üçüncü bir kişiye satarak tapuda devir edebilirler. Bu durumda yeni malik yani mal sahibi tek tapuya sahip olur.
Hisseli tapunun bölünebilmesi için tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz yönteminin uygulanması gerekir. Hisseli tapu ayırma işlemine ifraz denirken tapuları birleştirme işlemini tevhid denir. Bir taşınmaz üzerinde birden fazla kişinin olması durumunda hisseli tapu ayırma yöntemi uygulayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri