Çok hisseli yerden hisse alınması çok risklidir. Bu satış için hepsinden muvafakat almak çok zordur içlerinden birisi şufa Hakkı veya ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Sık sık hissedarlar satışlarla değişebilir. Bizzat satmasalar dahi borçlarından dolayı haciz konulup satılabilir.
Hisseli tapu alırken neye dikkat edilmeli? Hisseli satışlarda tapu üzerinde hissesi olan tüm hissedarların satış günü orada bulunması gerekir. Gelemeyecek olan hissedarlar diğer hissedarlara veya bir vekile vekaletname vermek zorundadır. Hissedarlardan biri dahi satış işlemini onaylamazsa, tapu iptal davası açabilir.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Hisseli Tapu: Paylı Mülkiyet
Tüm maliklerin payı oransal olarak bellidir, taşınmazın bütünü üzerinde belli oranda maliktirler. Bu kişiler, taşınmazın bir bölümüne sahip olur ve bu hisseleri üzerinde tam hak sahibidir. Yani hissedarlar, sahip oldukları hisseyi satma, kiraya verme veya ipotek etme hakkına sahiptirler.
İlgili 32 soru bulundu
Hisseli Tapu Habersiz Satılabilir Mi? Hisseli tapu, yasal olarak hissedarların rızası olmadan satılabilmektedir. Bir hissedar, hissesini istediği kişiye satabilir ve bu durumda diğer hissedarların bilgisi veya rızası gerekli değildir.
Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tt tapu sahibi olur.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
Taşınmazın hisseli tapu senedi, önceki hali ile kalır. Hisseli tapuları ayırmak için belirli oranlarda harç masraflarının ödenmesi lazımdır. Ayırma işlemindeki kayıtlı değer üstünden binde 11,38 ödenmesi gerekmektedir.
Hissedarlar kendilerinden habersiz bir şekilde tapunun hissesinin üçüncü bir kişiye satıldığını öne sürerek tapu devrinin iptalini isteyebilirler. Bu durumda mahkeme tapu tescil işlemini iptal edecektir. Ancak süreç öyle basit bir iptal kararı ile tamamlanmaz. Satışı yapılan hisse payı ortaklara satılır.
Bu durum diğer hissedarların mülkiyetlerini etkilemez. Haciz işleminin uygulandığı durumlarda borçlu olan hissedar hissesini satışa sunabilir. Bu durumda gayrimenkul bir bütün halinde satılmaz. Yani borçlu hissedarın kendi payı üzerine yapacağı satış işleminden diğer hissedarlar zarar görmezler.
Ortaklar kendi hisselerini satabilir ancak diğer hissedarın haberi olmadan satış yaparsa şufa davası açılabilir. Hissedarların noter aracılığıyla haberinin olması durumunda şufa hakkı kaybolur.
Bu tapu çeşidinde arsa üzerinde hak sahibi olduğunuzun bilgisi vardır ama hangi alanın size ait olduğu belli değildir. Bankalar, hisseli tapuya sahip gayrimenkuller için kredi vermezler, çünkü olası kişisel anlaşmazlıklarda mahkemeler uzun yıllar boyunca devam edebilmektedir.
Hissesini satmak istemeyen hissedarlar satış iptali davası açabiliyor. Anlaşmanın sağlanmaması halinde hissedarların biri taşınmaz malın satılması için 'İzale-i Şuyu' davası açabilir. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları haberdar edip, bilirkişilerin fiyat belirlemesi ile satış işlemini icrayla gerçekleştirebiliyor.
Ortak tapu, taşınmaza ait tapuda birden fazla kişinin hak sahibi olmasıdır. Ortak tapuda kişilerin payları eşit olabilir yahut farklıda olabilir. Ortak tapuda her ortağın hissesini devretme, haczettirme gibi hakları söz konusu olur. Taşınmaz üzerinde tasarruf yapabilmek için diğer ortakların onayına ihtiyacı yoktur.
Hisseli bir arsaya Dükkan veya ticari bir yapı yapmak yukarıda bahsettiğimiz konut ile aynıdır. Yani eğer hisseniz olan arsada ticari veya ticari+konut imarı varsa siz oraya dükkan veyahut alt tarafı dükkan üst tarafı ev yapabilirsiniz. Veya Sanayi imarı varsa buraya fabrikada yapabilirsiniz.
Hisseli tapu, tapu kütüğünde yapılan ayırma işlemi olarak bilinen ifraz ile bölünebiliyor. Hisseli tapu ayırma işlemi ifraz olarak bilinirken tapuları birleştirme işlemi de tevhid olarak biliniyor.
Tapu dairesine, hisse sahibi ya da ona vekalet eden kişi ile gidilir. Eğer söz konusu hisse üzerinde ipotek, haciz vb. unsurlar var ise bu durum tapu memuru tarafından hisseli tapuyu alacak olan kişiye hatırlatılır. Gereken harç ve giderlerin ödenmesinin ardından atılan imzalar ile hisseli tapu alma işlemi tamamlanır.
Hisse tapu devri bedelli şekilde gerçekleştirilmekteyse devir masrafı satış bedeli üzerinden, binde 20 oranında satıcıdan ve alıcıdan tahsil edilebilmektedir. Hisseli tapunun devri bedelsiz şekilde yapılmak arzu ediliyorsa kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsili vardır.
Hisseli tapu; taşınmaz bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve sayılarının bulunduğu tapu türünün adıdır. Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir.
Kimlik numarası ile kayıtlı iseniz giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü seçeneklerinden Tapu Bilgileri Sorgulama linkine tıkladığınızda kayıtlı bilgileriniz ekrana gelecek ve harita servisi kullanabilirsiniz.
Tapuda Neden Arsa Yazar? Tapusunda eğer “arsa” yazıyorsa imarlı arsa, “tarla” yazıyorsa ya imarsız arsa ya da güncel tapusu alınmamış demektir. Bazı durumlarda imar planı sonradan iptal edilebildiği için Tapu Müdürlüğü'nün yanı sıra ilgili belediyeden de imar durumunu kontrol etmek gerekebilir.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 14.09.2019 tarih ve E.213484 sayılı yazısında da aynı ifadeler kullanılarak, el birliği ve paylı mülkiyetlerde diğer maliklerin/hissedarların muvafakatı aranmaksızın, Yapı Kayıt Belgesi alınmasının mümkün olduğu belirtilmiştir.
Bu genelgeye göre; bölünemez ebattaki tarım arazi hisselerinin 3. kişilere satılması, devir edilmesi veya rehin edilmesi yasak olup; bölünemez büyüklüklerin üzerinde olan parsellerdeki hisselerin 3. kişilere satılmasında, devir edilmesinde ya da rehin edilmesinde herhangi bir sakınca olmamaktadır.
Hisseli Tapuda Yapı Kayıt Belgesi Nasıl Alınır? Paylı veya el birliği ile mülkiyet fark etmeksizin hisseli tapu sahiplerinin yapı kayıt belgesi alabilmesi hissedarların tamamının muvafakati ile mümkündür. Müracaatlar e-devlet üzerinden yapılabileceği gibi kurum ve kuruluşlara gidilerek de başvuru yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri