F/K oranı bir hisse senedinin elde ettiği kâra göre fiyatını ölçme amacıyla kullanılan bir değerleme oranıdır. Kâr çarpanı olarak da bilinir. Hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır.
Dolayısıyla bir şirketin F/K değerinin yüksek olması 2 anlama gelebilir: Şirketin ileriye dönük beklentisi yüksektir. Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır.
Hisse seçiminde F/K oranının düşük olması istenir. Etkin bir piyasada hisse senedinin defter değeri ile piyasa değerinin birbirine eşit olması gerekir. Bu durumda PD/DD oranının 1 çıkması gerekir. PD/DD oranı 1'den küçük ise hisse senedinin piyasa fiyatının düşük olduğu ve dolayısıyla alınabilir olduğu anlaşılır.
Yatırımcılar nezdinde yüksek bir F/K değeri hissenin pahalı olduğunu, düşük F/K değeri de hissenin ucuz olduğunu gösterir. Bir şirketin hisse senedinde F/K değerine bakarak gelecek fiyatlaması hakkında öngörüde bulunmak mümkündür.
F/K oranını hesaplamak için şirketin son 4 çeyrekte elde ettiği kar kullanılır. Bu kar şirketin ödenmiş sermayesine bölünür ve hisse başına kar hesaplanır. Hisse başına kar ile F/K oranı çarpılır ve hissenin fiyatı ortaya çıkar. Hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır.
İlgili 42 soru bulundu
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
Kâr çarpanı olarak da bilinir. Hisse senetlerinin ucuz ya da pahalı olduğunu anlamak için kullanılır. Yüksek F/K ile işlem gören hisseler pahalı, düşük F/K ile işlem gören hisseler ucuz kabul edilir ancak bu her zaman doğru değildir.
Yüksek bir fiyat kazanç oranı, hisse senedinin gereğinden fazla fiyatlandığına yani pahalı olduğuna ve fiyatının yakın bir zaman içinde düşebileceğine işaret eder. Düşük bir F/K oranı ise bir hisse senedinin ucuz olduğunu, talep toplama aşamasında olduğunu ve fiyatının da yakın gelecekte yükselebileceğini gösterir.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Hesaplama yapılırken hisse senedinin son fiyatının %10'u alınır. Ardından bu oran kapanış tutarına eklenerek üst seviyedeki tutar bulunur. Bu hesaplama neticesinde yatırımcılar bir hisse senedinin en fazla ne kadar yukarı yönlü seyredeceğini görür.
PD/DD oranı için sınır değer 1 olarak kabul edilir.
Bu oranın 1'den yüksek olması, şirket hisselerinin piyasada olması gerekenden çok daha yüksek fiyatlandığı algısını oluşturabilir. Ancak bu her zaman o hissenin pahalı olduğunu veya alınmaması gerektiğini göstermez.
Hisse senedi alırken bakılan değerlerden ilki bu kağıdın gerçek değeridir. Gerçek değer, şu andaki değerden daha düşük veya yüksek olabilir. İkinci unsur ise piyasa değeridir. Piyasa değeri, hisse senedinin şu anda işlem gördüğü değerdir.
10'un üzerinde Favök değerine sahip şirketler, iyi olarak kabul edilir. 500'den farklı Amerikan şirketini kapsayan S&P 500 borsa endeksi için Favök değerlerinin 11 ile 14 arasında değiştiği görülür.
Borsada yatırım eğitimlerine hoş geldiniz. Bu videoda Fiyat/Kazanç oranının ne demek olduğunu ve nasıl kullanılabileceğini anlattım. F/K Oranı bir şirketin net kârına kıyasla kaç çarpanla işlem gördüğünü açıklayan orandır. F/K oranının düşük olması şirketin ucuz, yüksek olması ise pahalı olması anlamına gelebilir.
Yatırımcılar daha yüksek kâr bekledikleri için, güncel kâr oranına oranla daha yüksek bir hisse fiyatı ödemeye razı oluyorlardır. 💸 Şirket hissesi ettiği kâra oranla pahalıdır. Hissenin kârı düşük olsa da, piyasadaki yatırımcı algısı pozitiftir.
Birincil Piyasa İşlemleri; Borsada talep toplama yöntemiyle halka arz için saat 10:30 - 12:00, YPAH kullanımından sonra arta kalan paylar için ise 10:30 - 12:30 arasındadır. İşlemlerin tamamlanmasına bağlı olarak değişebilecek bir saati ifade eder.
MACD indikatöründe Al Sinyali: “AL” sinyali MACD çizgisinin sinyal çizgisini aşağıdan gelerek yukarı yönlü kesmesi ve sinyal çizgisinin üstüne çıkması durumunda oluşur.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
PD/DD Nasıl Yorumlanmalıdır? PD/DD oranı için ilk eşik değer her zaman 1 olarak kabul edilir. PD/DD oranı 1 olan şirket özkaynaklarıyla eşit şekilde değerlenmiştir. Bu rakamın altında kalan PD/DD oranları şirketin özkaynaklarından ucuz fiyatlandığını gösterir.
Bir Hisse Senedinin Gerçek Değeri
Gerçek değer, bir sonraki yılın temettü değerinin, getiri oranı 'eksi' büyüme oranına bölünmesiyle hesaplanır.
FD/FAVÖK oranı bir şirketin değerlemesini ve mali performansını analiz etmek amacıyla kullanılan önemli bir finansal göstergedir.
PD/DD oranı, şirketin piyasa değeri ile defter değeri arasındaki ilişkiyi gösterir.
FK= Piyasa değeri/ son 4 çeyrek kâr toplamı formülünden yola çıkarak şirketin dönem sonu tahmin edilen piyasa değeri bulunur. Piyasa değeri= Sermaye x hisse fiyatı formülünden yola çıkarak bulunan tahmini piyasa değeriyle de hissenin hedef fiyatı tahmin edilmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri