Histamin diyetinde ne yenmez? 2022-10-01T16:02:35+03:00Histamin diyetinde histamin açısından zengin besinlerin tüketilmemesi gerekir. Bu gıdalar arasında keçi peyniri dahil eski peynirler, turunçgiller, pestil, dut kurusu, üzüm, incir, erik ve kayısı gibi kuru meyveler, sucuk sayılabilmektedir.
Düşük Histamin Diyeti yaşam boyu değil, kısa bir dönem; negatif semptomlar kalkana kadar sürdürülür. Bu kişiye göre değişmekle beraber 1 haftadan 1 aya kadar sürer.
İlgili 34 soru bulundu
Histamin intoleransı
Çoğu kahve hiç histamin içermez. Aksine, histamin intoleransından muzdarip insanların kahveye tahammül edememelerinin nedeni kafeindir.
İşte yüksek histaminli gıdaların bir listesi: Fermente alkollü içecekler, özellikle şarap, şampanya ve bira. Fermente gıdalar : lahana turşusu, sirke, soya sosu, kefir, yoğurt, kombucha , vb. Sirke içeren gıdalar: turşu, mayonez, zeytin.
En bilinen histamin tetikleyiciler; Özellikle eski peynirler (Keçi peyniri dahil), alkol, mayalı tüm gıdalar, mayalı ekmek, turşu, sirke, kombu çayı, domates, patlıcan, limon, işlenmiş etler, süt ürünlerinin tamamı, çikolata, kaju, ceviz ve yer fıstığıdır.
Vücudunuz soğanı zararlı olarak gördüğü için histamin gibi kimyasallar salgılayarak önlem alır. Bu kimyasallar ciddi belirtilerin ortaya çıkmasına da neden olabilir. Gerçek bir soğan alerjisi nadir olarak görülür. Bazı kişilerde soğana karşı duyarlılık vardır.
Aşağıda yer alan polifenoller çalışmalarda laboratuvar ortamında mast hücrelerinden salınan histamin düzeylerini düşürmüş/engellemiştir. Ayrıca proenflamatuar sitokin sentezi ve salınmasını azaltmışlardır. Çilek, elma, üzüm, soğan, çilek, malta hurması ve salatalıkta yüksek miktarlarda bulunur.
Patates alerjisi olan kişiler hem çiğ hem de pişmiş patatese alerjik olabilir. Patates alerjiniz varsa; bağışıklık sisteminiz patateste bulunan bazı proteinleri tehlikeli olarak görür. Vücudu tehlikeden korumak için bağışıklık sistemi, histamin ve antikor üretir.
Bazı baklagiller: Soya, yeşil bezelye, kuru fasulye, şeker ve tatlı bezelye histamin bakımından zengindir. Bu baklagiller yerine daha az histamin içerikli olan siyah fasülye yanı sıra börülce, mercimek ve nohut tercih edilebilir.
SERBEST YENEBİLECEK HİSTAMİNİ ÇOK AZ İÇEREN BESİNLER: Süt, yeşil mercimek, nohut, mantar, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru börülce. DAHA KONTROLLÜ YENECEK ORTA DERECE HİSTAMİN İÇEREN BESİNLER: Kabuklu deniz ürünleri, yumurta, patlıcan, avokado, muz, kivi, taze ananas, yeşil erik, mor erik, tüm kuru yemişler, çikolata.
Histamin mast hücrelerinden salınır.
Allerjik süreçlerde mast hücrelerinden salınan histamine ek olarak gıdalarla da vücuda histamin girişi olur. Dolaşımda bulunan serbest histamin (hücre dışı) diamin oksidaz enzimi tarafından yıkılır. Yıkım ürünü imidazol asetaldehit böbrekler yolu ile vücuttan atılır.
Vücuda giren herhangi bir patojen mikroorganizmaya karşı cevap oluşturan bazofiller ve mast hücreleri, bu cevap esnasında histamin üretir. Histamin kılcal kan damarlarını daha geçirgen bir hale getirerek beyaz kan hücrelerinin daha hızlı hareket etmesini sağlar ve enfeksiyonlara karşı mücadeleyi destekler.
Histamin diyeti zayıflamak için uygulanan bir diyet değildir. Ancak Bazı besinlerin günlük beslenmeden çıkarılması kişilerin kalori kısıtlaması yapmasına neden olur. Bu durum bazı kişilerde kilo verme ile sonuçlanır.
Omega-3 ve Omega-9 doymamış yağları tüketin (Zeytinyağı, taze balık, keten tohumu, çiya tohumu, susam, tahin, balık yağı, Omega-3 takviyeli yumurta, semizotu, Brüksel lahanası). Omega-6 içeriği yüksek kanatlı etlerini (tavuk ve hindi) az tüketin, işlenmiş tohum yağlarını (ayçiçeği, kanola, mısır, pamuk vs) tüketmeyin.
Histamin kan akımına karışarak ishal, gaz, krampların yanı sıra alerji yakınmalarına benzeyen cilt ve burun (nezle, vb) belirtilerine neden olur.
Eski kaşar, çedar, tulum peyniri, permesan ve küflü peynirler “Yüksek Histamin” içeriklidir. Bunlar yerine yumuşak beyaz peynir, dil peyniri, taze krem peynir, lor peyniri gibi taze beklememiş, pastörize peynirler tercih edilmeli.
Bahsettiğim mast hücreleri, bir alerjenle karşılaştığında depoladıkları histamini kana boşaltırlar. Histamin ise kan damarlarında genişlemeye yol açar ki savunma hücreleri yabancı maddenin olduğu yere hücum edebilsin.
Vücudun yaşamsal fonksiyonları adına oldukça önemli bir madde olarak belirtilen histamin; yüksek seviyelerde çıktığı zaman alerjiye sebep olur. Vücut; bu tür maddelere maruz kaldığı zaman antikor salgılayıp, mikroplara karşı savaşır.
Bazı histamin üreten probiyotik türleri arasında Lactobacillus buchneri, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus hilgardii ve Streptococcus thermophilus bulunur.
Histamin, kişinin alerjik olduğu madde ile karşılaştığında veya iltihap durumlarında ortaya çıkan önemli bir kimyasal ajandır. En iyi sonuç için bu ilaçlar alerji şikayetleri ortaya çıkmadan alınmalıdırlar. Antihistaminiklerin ortaya çıkardığı en sıkıcı yan etki "uyku hâli" vermeleridir.
Düşük Histamin İçeren Yiyecekler
Tahıllardan; pirinç, mısır, darı, yulaf, sorgum gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri