Histamin diyetinde ne yenmez? 2022-10-01T16:02:35+03:00Histamin diyetinde histamin açısından zengin besinlerin tüketilmemesi gerekir. Bu gıdalar arasında keçi peyniri dahil eski peynirler, turunçgiller, pestil, dut kurusu, üzüm, incir, erik ve kayısı gibi kuru meyveler, sucuk sayılabilmektedir.
Düşük Histaminli Gıdalar Listesi ( 4 ):
Sebzeler: roka, kuşkonmaz, biber, pancar, Çin lahanası, brokoli, brüksel lahanası, lahana, havuç, karnabahar, sarımsak, yeşillik, pırasa, marul, soğan, ravent, rutabaga, soğancık, yaz kabağı, tatlı patates, şalgam, su teresi , kış kabağı ve kabak.
Aşağıda yer alan polifenoller çalışmalarda laboratuvar ortamında mast hücrelerinden salınan histamin düzeylerini düşürmüş/engellemiştir. Ayrıca proenflamatuar sitokin sentezi ve salınmasını azaltmışlardır. Çilek, elma, üzüm, soğan, çilek, malta hurması ve salatalıkta yüksek miktarlarda bulunur.
İlgili 40 soru bulundu
Bazı gıdalarda ise histamin seviyesi düşük olsa bile bunlar histamini aktif olarak serbestletirler. Turunçgiller, kuruyemişler ve domates bunlar arasında sayılabilir. Histamini vücutta parçalayan başlıca enzim diamin oksidaz (DAO) olup bu, histamini sindirim kanalında doğal yoldan yıkan enzimdir.
Makarnada histamin var mı? Histamin içindekiler listesinde gösterilmez YENİLEBİLİR ⬇️ Şunlardan hazırlanan taze, doğal, ev yapımı yiyece- kler: Patates, makarna, tahıl, sebze, meyve, et, süt, balık, yumurta, tohum ve baharatlar.
Histamin intoleransı
Çoğu kahve hiç histamin içermez. Aksine, histamin intoleransından muzdarip insanların kahveye tahammül edememelerinin nedeni kafeindir.
Vücudunuz soğanı zararlı olarak gördüğü için histamin gibi kimyasallar salgılayarak önlem alır. Bu kimyasallar ciddi belirtilerin ortaya çıkmasına da neden olabilir. Gerçek bir soğan alerjisi nadir olarak görülür. Bazı kişilerde soğana karşı duyarlılık vardır.
Bazı baklagiller: Soya, yeşil bezelye, kuru fasulye, şeker ve tatlı bezelye histamin bakımından zengindir. Bu baklagiller yerine daha az histamin içerikli olan siyah fasülye yanı sıra börülce, mercimek ve nohut tercih edilebilir.
Patates alerjisi olan kişiler hem çiğ hem de pişmiş patatese alerjik olabilir. Patates alerjiniz varsa; bağışıklık sisteminiz patateste bulunan bazı proteinleri tehlikeli olarak görür. Vücudu tehlikeden korumak için bağışıklık sistemi, histamin ve antikor üretir.
Histamin mast hücrelerinden salınır.
Allerjik süreçlerde mast hücrelerinden salınan histamine ek olarak gıdalarla da vücuda histamin girişi olur. Dolaşımda bulunan serbest histamin (hücre dışı) diamin oksidaz enzimi tarafından yıkılır. Yıkım ürünü imidazol asetaldehit böbrekler yolu ile vücuttan atılır.
Ayrıca sardalya, hamsi gibi bazı balık çeşitleri ve tütsülenmiş balıklar, yoğurt, sirke gibi mayalı gıdalar, yerfıstığı, kaju ve ceviz gibi kuruyemişler de histamin diyetinde tüketilmemelidir.
Düşük Histamin Diyeti yaşam boyu değil, kısa bir dönem; negatif semptomlar kalkana kadar sürdürülür. Bu kişiye göre değişmekle beraber 1 haftadan 1 aya kadar sürer.
Omega-3 ve Omega-9 doymamış yağları tüketin (Zeytinyağı, taze balık, keten tohumu, çiya tohumu, susam, tahin, balık yağı, Omega-3 takviyeli yumurta, semizotu, Brüksel lahanası). Omega-6 içeriği yüksek kanatlı etlerini (tavuk ve hindi) az tüketin, işlenmiş tohum yağlarını (ayçiçeği, kanola, mısır, pamuk vs) tüketmeyin.
En bilinen histamin tetikleyiciler; Özellikle eski peynirler (Keçi peyniri dahil), alkol, mayalı tüm gıdalar, mayalı ekmek, turşu, sirke, kombu çayı, domates, patlıcan, limon, işlenmiş etler, süt ürünlerinin tamamı, çikolata, kaju, ceviz ve yer fıstığıdır.
SERBEST YENEBİLECEK HİSTAMİNİ ÇOK AZ İÇEREN BESİNLER: Süt, yeşil mercimek, nohut, mantar, kuru fasulye, kuru barbunya, kuru börülce. DAHA KONTROLLÜ YENECEK ORTA DERECE HİSTAMİN İÇEREN BESİNLER: Kabuklu deniz ürünleri, yumurta, patlıcan, avokado, muz, kivi, taze ananas, yeşil erik, mor erik, tüm kuru yemişler, çikolata.
Düşük histamin seviyelerine sahip olduğu için güvenle tercih edilebilecek yiyecekler: Elma, şeftali, kayısı, kavun, kiraz, vişne, yaban mersini, üzüm, kestane, kızılcık gibi taze meyveler. Mısır ve patates nişastası
Histamin diyeti zayıflamak için uygulanan bir diyet değildir. Ancak Bazı besinlerin günlük beslenmeden çıkarılması kişilerin kalori kısıtlaması yapmasına neden olur. Bu durum bazı kişilerde kilo verme ile sonuçlanır.
Histamin alerjisinin tedavisinde ilk olarak kimyasal içeren besinler tamamen diyetten çıkarılır. Mayalanmış tüm besinler, kefir, sirke, kombu çayı, salam, sucuk ve pastırma gibi işlenmiş gıdalar, mantar, kuru meyveler, avokado, çilek, ananas, ıspanak, domates, mantar yüksek oranda histamin içerir.
Düşük Histamin İçeren Yiyecekler
Tahıllardan; pirinç, mısır, darı, yulaf, sorgum gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz.
Bazı histamin üreten probiyotik türleri arasında Lactobacillus buchneri, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus hilgardii ve Streptococcus thermophilus bulunur.
Histamin, lokal bağışıklık cevabı oluşturulması, bağırsaktaki fizyolojik fonksiyonların düzenlenmesinde işe karışan ve nörotransmitter olarak salgılanan bir azot bileşiğidir. Ayrıca vücutta enflamasyon oluşturulması ve kaşıntı ile de ilgilidir. histidinden karboksil giderilerek üretilir.
Yüksek histamin içeren gıdalar: Fermente süt ürünleri, fermente turşular, kombu çayı, işlenmiş fermente et ürünleri (sucuk, sosis, salam), ekşi maya ve ekşi mayalı ürünler, fermente soya ürünleri (miso, soya sosu), boza, konserve gıdalar, özellikle balık ürünleri, kabuklu deniz ürünleri, sirke ve sirkeli ürünler, ...
Histaminin normal düzeyleri 0.3-1.0 ng/mL, DAO düzeyleri 3 U/ml üzerinde, mümkünse 10 U/ml üzerinde olmalıdır. DAO enzimi düşük kimselerde histamin intoleransı görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri