Histamin alerjisine iyi gelecek olan besinler ise; ısırgan otu, C vitamini içerikli turunçgiller, maydanoz, kivi, soğan, kuşburnu, elma, böğürtlen, kuru baklagillerin tümü, papatya, elma, meyan kökü lavanta çayı, kek, yeşil çay gibi besinlerin tümü histamin alerjisine iyi gelen besinlerdir.
Histamin intoleransı
Çoğu kahve hiç histamin içermez. Aksine, histamin intoleransından muzdarip insanların kahveye tahammül edememelerinin nedeni kafeindir.
İlgili 31 soru bulundu
Histamin kılcal damarların genişlemesiyle beraber yerel geçirgenliğin artmasına (karıncalanma), bronşların ve bağırsakların büzüşmesine, mide, tükürük ve böbrek üstü bezi özeği salgılarının artmasına ve vazodilatasyona (damarların genişlemesi) sebep olur. Dolayısıyla tansiyon düşürücü etkisi vardır.
Histamin seviyesinin yükselmesine sebep olan beslenme alışkanlıkları: ⇒ Zengin histamin oranına sahip gıdaların fazla tüketilmesi. ⇒ Histamin sentezlenmesini arttıran gıdalarla beslenme. ⇒ DAO Enziminin etkisiz hale getiren gıdalarla beslenme.
Histamin intoleransı da ciddi belirtilere neden olabilir. Astım ataklarını veya anafilaktik şoku tetikleyebilir. Kalbinizin düzensiz atmasına neden olabilir ve Crohn hastalığı gibi ciddi kronik durumlarla ilişkili olabilir.
Vücut fonksiyonları için vazgeçilmez bir bileşik olan histaminin vücuttaki miktarı yükseldikçe, baş dönmesi, baş ağrısı, kusma ve mide bulantısı, tansiyon bozukluklarına yol açar.
Histamin aynı zamanda pek çok alerjik reaksiyonda başrol oyuncusudur. Alerjik bulguların yanında ağrı yollarını duyarlılaştırarak ve enflamasyonu artırarak kronik ağrıların oluşumuna veya tetiklenmesine neden olur.
Vücudun histamini parçalayabilen iki enzimi vardır: N-metiltransferaz (HNMT) ve diamin oksidaz (DAO) ( 6 ). HNMT sadece sitoplazmada bulunur, bu nedenle hücrelerin içinde bulunan histaminleri parçalamaktan sorumludur. En yüksek HNMT konsantrasyonları böbrek ve karaciğerde bulunur, ancak diğer birçok dokuda da bulunur.
En bilinen histamin tetikleyiciler; Özellikle eski peynirler (Keçi peyniri dahil), alkol, mayalı tüm gıdalar, mayalı ekmek, turşu, sirke, kombu çayı, domates, patlıcan, limon, işlenmiş etler, süt ürünlerinin tamamı, çikolata, kaju, ceviz ve yer fıstığıdır.
Bazı gıdalarda ise histamin seviyesi düşük olsa bile bunlar histamini aktif olarak serbestletirler. Turunçgiller, kuruyemişler ve domates bunlar arasında sayılabilir. Histamini vücutta parçalayan başlıca enzim diamin oksidaz (DAO) olup bu, histamini sindirim kanalında doğal yoldan yıkan enzimdir.
İşte yüksek histaminli gıdaların bir listesi: Fermente alkollü içecekler, özellikle şarap, şampanya ve bira. Fermente gıdalar : lahana turşusu, sirke, soya sosu, kefir, yoğurt, kombucha , vb. Sirke içeren gıdalar: turşu, mayonez, zeytin.
Vücudunuz soğanı zararlı olarak gördüğü için histamin gibi kimyasallar salgılayarak önlem alır. Bu kimyasallar ciddi belirtilerin ortaya çıkmasına da neden olabilir. Gerçek bir soğan alerjisi nadir olarak görülür. Bazı kişilerde soğana karşı duyarlılık vardır.
Aşağıda yer alan polifenoller çalışmalarda laboratuvar ortamında mast hücrelerinden salınan histamin düzeylerini düşürmüş/engellemiştir. Ayrıca proenflamatuar sitokin sentezi ve salınmasını azaltmışlardır. Çilek, elma, üzüm, soğan, çilek, malta hurması ve salatalıkta yüksek miktarlarda bulunur.
Patates alerjisi olan kişiler hem çiğ hem de pişmiş patatese alerjik olabilir. Patates alerjiniz varsa; bağışıklık sisteminiz patateste bulunan bazı proteinleri tehlikeli olarak görür. Vücudu tehlikeden korumak için bağışıklık sistemi, histamin ve antikor üretir.
Histamin kan damarlarının şişerek genişlemesine ve beyaz kan hücrelerinin enfeksiyon veya problem olan vücut bölgesini hızla bularak saldırıya geçmelerine neden olur.
Histamin zehirlenmesi, yüksek dozda histamin içeren gıdaların vücuda alınmasından kaynaklanan bir gıda zehirlenmesidir Bu gıda zehirlenmesine Scombridae familyasından balıkların yaygın olarak neden olmasından ötürü önceleri 'Scombroid zehirlenmesi' adı verilmiştir.
Bağışıklık sistemi havuçta bulunan ve zararlı olarak nitelendirdiği maddeye karşı savaş açar ve histamin gibi kimyasallar salgılar.
Makarnada histamin var mı? Histamin içindekiler listesinde gösterilmez YENİLEBİLİR ⬇️ Şunlardan hazırlanan taze, doğal, ev yapımı yiyece- kler: Patates, makarna, tahıl, sebze, meyve, et, süt, balık, yumurta, tohum ve baharatlar.
Eski kaşar, çedar, tulum peyniri, permesan ve küflü peynirler “Yüksek Histamin” içeriklidir. Bunlar yerine yumuşak beyaz peynir, dil peyniri, taze krem peynir, lor peyniri gibi taze beklememiş, pastörize peynirler tercih edilmeli.
Histamin diyetinde ne yenmez? 2022-10-01T16:02:35+03:00Histamin diyetinde histamin açısından zengin besinlerin tüketilmemesi gerekir. Bu gıdalar arasında keçi peyniri dahil eski peynirler, turunçgiller, pestil, dut kurusu, üzüm, incir, erik ve kayısı gibi kuru meyveler, sucuk sayılabilmektedir.
Bazı histamin üreten probiyotik türleri arasında Lactobacillus buchneri, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus hilgardii ve Streptococcus thermophilus bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri