Bir bardak kaynamış mısır suyu atılması gereken bir atık değil içilmesi gereken bir katıktır. Soğuyan mısır suyunu baharatlarla zenginleştirip yemeklere katabilirsiniz. Haşlanmış mısır suyu çok mimtarda vitamin ve mineral barındırır.
Mısırı kaynattığınız su, aslında lavaboya dökülmesi gereken bir atık değil yemekleri güzelleştirebilecek lezzetli bir katıktır. Mısır suyunu sevdiğiniz baharatlarla karıştırarak salata ve çeşitli yemeklere katabilir, farklı lezzetler elde edebilirsiniz.
- Yüksek lif içeriğinden ötürü aynı zamanda formda ve fit kalmaya yardımcı olur. - İyi bir sindirim sistemi sağlığına katkı sağlar. - B1, B2, B3 ve C vitaminlerinin sağlamış olduğu enerji sayesinde yorgunluk ile mücadele etmeye destek verir. - Mısır suyu; yüksek doymamış yağ içeriğiyle, kötü kolesterolle savaşır.
Patlatılarak, haşlanarak ya da közlenerek tüketilebilir. Mutfakların yanında bir sokak lezzeti olarak da öne çıkan mısır, hem tek başına hem de başka bir yemeğin içinde tane tane karşımıza çıkabilir. Mısır unu ve mısır yağı da sıklıkla sofralarda boy gösterir.
Çekirdek ya da yağsız patlamış mısır midedeki fazla suyu alır.
İlgili 42 soru bulundu
Artısı: Kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Yüksek lif oranı, nispeten düşük kalorisi ve porsiyon hacmi, patlamış mısırı sağlıklı atıştırmalıklardan birisi yapıyor. Doğru tekniklerle pişirilmiş patlamış mısırın bir bardağı 30 kalori içeriyor.
– Fazla tüketilen mısır bağırsaklarda gaz problemine neden olur. Biriken gaz hem bağırsaklara zarar verir hem de karında şişkinliğe neden olur. – Lif bakımından zengin olan mısır, aşırı tüketildiğinde mide sorunlarına yol açar. Ayrıca sindirilmesi zor olduğundan da hazımsızlık yapar.
Mısırın yüksek miktarda karbonhidrat içermesi sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını korur. Sindirim sistemi sağlığı açısından oldukça faydalı olan mısırın bu özelliği sayesinde bağırsak sendromu, kabızlık, ishal gibi sorunlar oluşmaz.
Mısırlarınızı haşlarken daha ilk aşamada suyun içerisine tuz atmayın. Aksi halde mısırlarınızı sertleştirirsiniz. Tuzu biraz daha haşlanmaya başladıktan sonra ilave edebilirsiniz. Daha yumuşak mısırlar elde etmek isterseniz yarı oranda süt yarı oranda da su kullanarak mısırlarınızı haşlayabilirsiniz.
Mısır, normal tencere ve düdüklü tencerede çok farklı sürelerde pişer. Her iki tencerede de benzer lezzeti yakalamanız mümkün, biz bu tarifimizde alüminyum tencere kullandık. Mısır haşlama düdüklü tencerede suyu kaynamaya başladıktan sonra (ya da düdüğü ötmeye başladıktan sonra) genellikle 30 dakikadır.
Mısırları haşlarken içine attığınız şeker de mısıra hem güzel bir tad verir, mısırı yumuşatır ve çabuk pişmesini kolaylaştırır. Eğer mısırları düdüklü tencerede yapacaksanız, süt mısırı 30-35 dakikada pişerken, orta olgunlukta bir mısır 1 saatte pişebiliyor.
Birinci sulama ara çapa işlemi sonrası mısırın boyutunun 10-15 cm uzandığı dönemde yapılır. İkinci sulama boğaz doldurma işleminden sonra gerçekleştirilirken üçüncü sulama mısırın tepe püskülünün çıkmasından önce gerçekleştirilir. Dördüncü ve son sulama ise süt olum devresi gerçekleştirilmektedir.
Mısır yedikten sonra su içmek şiddetli karın ağrısına ve şişkinliğe neden olur, aynı zamanda sindirim sistemi ciddi anlamda yavaşlar. Bunun nedeni ise mısırın karmaşık karbonhidrat ve nişasta içermesidir. Bu içeriğe sahip bir besin üzerine su içmek, midede gaz salımı yaratır. Bu da beraberinde mide ağrısı getirir.
İçerdiği lif nedeniyle kabızlığı önleyebilir. Sindirim sistemini harekete geçirebilir. Bu sebeple en iyi atıştırmalıklardan biri olarak bilinmektedir.
mısırı uzun süre çiğnemek sindirim sisteminin daha fazla besine (diğer bileşenlere) erişmek için selüloz duvarlarını parçalamasına yardımcı olabilir. yani kısacası, mısır sindirilir, selüloz sindirilmez.
Mısır püskülünün faydalarını biliyor musunuz? Bu durumdan kaçınmak için, mısır yedikten sonra su içme arasında belli bir zaman boşluğu bırakılması gerekir. İdeal zaman aralığı en az 45 dakika olmalıdır diyor uzmanlar.
Kahvaltıdan önce mısır tanelerini kaynatıp bir bardak olarak hem suyu hem taneleri tüketen Koreliler, metabolzmayı hızlandırdığı yönünde açıklamalarda bulundu. Aynı zamanda mısır haşlaması suyu, sindirim sistemini temzler. Bağırsak paraztlerin azaltır.
Yediğiniz her tuzlu patlamış mısır tanesi size ödem olarak dönüyor ve göbek bölgesinde yağlanmaya sebep olabiliyor.
Anemiyi engeller: Mısırdaki B12 vitamini ve folik asit, demir eksikliği sonucu oluşan kansızlığı önler. Sindirim sistemini temizler.
Mısırın içerisinde bol miktarda C vitamini, K vitamini, çinko, potasyum, demir ve bakır bulunduğundan vücuda çok çeşitli yararlar sağlayabilir. Tıpkı kiraz sapı çayı gibi mısır püskülü çayının da idrar söktürücü özellikte olduğu dile getirilir.
Mısır ayrıca vücudun hastalıklardan korunması için gerekli olan doğal bir antioksidan olan E vitamini bakımından da zengindir.
Yani günde bir adet orta boy mısırdan alacakları kalori onları kötü yönde etkilemeyecektir. Tam tersine sindirimi kolaylaştırarak lif yönünden zengin beslenmelerini sağlayacaktır. Beslenme ve diyet uzmanları diyet yapanlara ara öğünlerde 1 adet orta boy haşlanmış mısır öneriyorlar.
Maalesef doktorlarımız insanlara bir taraftan kan sulandırıcı verirken diğer taraftan beslenme piramidinde mısır, mısırözü yağı önerebiliyor. Biz inanın kan pıhtılaştırmak için bire bir olan mısırı yiyenleri anlamakta zorluk çekiyoruz. Sanıyorum zeytinin ve ev turşusunun yararını bilmeyen artık kalmadı.
Mısır antioksidan etkiye sahiptir. Bu özeliği ile kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri