Histeroskopi yönteminin, uzman olmayan ve deneyimsiz kişilerce yapılması risk faktörlerinin artmasına yol açabilmektedir. %1 oranında rahim delinmesi riski mevcuttur. Ancak bu durum çoğu zaman tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden düzelebilmektedir.
Histereskopi riski oldukça düşük bir işlemdir. Histeroskopi sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Histeroskopi ameliyatı sonrası bir hafta 10 gün süresince cinsel ilişkiye girilmemesi gerekir.
Enfeksiyonlar: Histeroskopi sonrası enfeksiyon riski vardır. İşlem sırasında veya sonrasında oluşabilecek enfeksiyonlar ateş, şiddetli ağrı, anormal akıntı veya kötü koku gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Kanama: Histeroskopi işleminden sonra hafif kanama veya lekelenme görülebilir.
Histeroskopi ameliyatı sonrası; rahim ağzı yaralanmaları, rahim içinde enfeksiyon oluşumu, kanama gibi durumlar meydana gelebilmektedir. Ayrıca anesteziye bağlı riskler ve komplikasyonlar ortaya çıkabilmekte, çok nadir karşılaşılsa da karın içinde sıvı birikimi meydana gelebilmektedir.
Rahimde kullanılan sıvı sayesinde rahim içi çok daha net bir şekilde gözlemlenmektedir. Rahmin daha net izlemlenmesi gerçekleştikten sonra ise hastaya herhangi bir teşhis konulursa tedavi işlemleri gerçekleşmektedir. Histeroskopi ameliyatı 30 ile 45 dakika içerisinde tamamlanmaktadır.
İlgili 18 soru bulundu
Operatif histeroskopi sonrası hafif lekelenme şeklinde kanamalar olabilir. Bunun yanı sıra adet ağrılarına benzer, 1-2 gün devam eden ağrı da hissedilebilir. Hastaların bu durumda ağrı kesici almalarında sakınca yoktur. Hastanın mevcut durumuna göre hormonal tedavi süreci başlatılabilir.
Şayet tüp bebek tedavilerinde 2 başarısız deneme geçirilmiş ise histereskopi yapılması oldukça önemlidir. Tüp bebek tedavisinden önce uygulanan tedavi amaçlı histereskopi yöntemleri, kısırlık teşhisi sonrasında yapılabilir. Bu sayede rahim içinde bulunan polipler çıkarılabilir ve yapışıklıklar tedavi edilebilir.
Üremeye yardımcı tedavi yöntemi olan tüp bebek yöntemi ile gebelik sağlamadan önce, rahmin gebelik için uygun ve sağlıklı olup olmadığının incelenmesi için histeroskopi yapılabilir. Tanısal amaçla yapılan bu işlemin rahim ve gebelik sürecine hiçbir zararı yoktur.
Ve tanısal ile ofis histeroskopi uygulananlar bir gün sonra günlük normal hayatına devam edebilirler. Bazı ciddi opertatif işlem uygulananlar ise 3-4 gün sonra normal hayatına yada işlerine dönebilmektedirler.
Histeroskopi işlemi sonrasında kanama görülür, ancak bu sadece 2-3 gün sürer.
Diagnostik (Tanısal) Histeroskopi
Tanısal olarak rahim içinin değerlendirilmesi için yapılır. En büyük avantajı uygun cihazların varlığında genel anestezi olmadan ve yatış gerekmeden yapılabilmesidir. Rahim içindeki polip, myom, yapışıklık, perde gibi yapıların değerlendirilmesinde kullanılır.
Histeroskopi ve Laparoskopi Sonrası Tüp Bebek Ne Zaman Yapılır? Histeroskopi ve Laparoskopi Sonrası Tüp Bebek Ne Zaman Yapılır? Tüp bebek öncesi histeroskopi yaptıran kadınlarda eğer miyomlar çıkartılmışsa embriyo transferi için 3 ay beklemek gerekmektedir.
Histeroskopi sonrası cinsellik birçok insan tarafından merak edilen hususların başında yer almaktadır. İşlem sonrasında hemen cinsel ilişkiye girilmemesi ve belirli bir süre beklenmesi gerekmektedir. Tanısal veya ofis histeroskopilerinde cinsel ilişkiye girmek için 1-2 gün beklemenin yeterli olduğu bilinmektedir.
Poliplerin çoğu iyi huylu yapılardır fakat polipler nedeniyle nadiren rahim kanseri gelişebilir. Bu nedenle bahsedilen şikayetlere yol açan veya rahim kanseri açısından riskli görülen polipler cerrahi olarak çıkarılmalıdır.
Histeroskopi sonrası ne zaman hamile kalınır:
Yukarda da belirttiğim gibi ilk bir kaç ay gebelik oluşma ihtimali yüksek de olsa histeroskopi sonrası 6 ay hamilelik oluşması beklenebilir.
Farklı bir öneride bulunulmadığı sürece aynı gün duş, ertesi gün banyo yapılabilir. Laparoskopi, başlarda tanısal amaçlı uygulanan bir işlemken teknolojinin gelişmesiyle artık tedavi amaçlı (laparoskopik cerrahi) uygulanmaktadır. İşlem gününü takip eden birkaç gün içerisinde ağrı, kramp ve vajinal kanamalar olabilir.
Histeroskopi sonrası yapılması gerekenler:
Sonrası genellikle eve gidilebilir. Doktorunuz herhangi bir antibiyotik önermedi ise genellikle ameliyat sonrası antibiyotik kullanımına gerek yoktur. Bazı ağrı kesiciler alınabilir (Parasetemol içeren ilaçlar günde 3 kez alınabilir).
Histeroskopi Ameliyatı
İşlem yapılacağı gün hastanın aç ve susuz olması istenmektedir. İşlem sırasında rahim ağzının kolay açılabilmesi için, işlemden 2-3 saat önce vajinaya ilaç konulması veya bir gece önceden ilaç içmesi gerekebilmektedir. Bu gerekli görülen hastalara, doktor tarafından bildirilen bir durumdur.
Biyopsi herhangi bir dokudan incelenmek için küçük bir parça alınması demektir. Biyopsi alınması herkeste hem psikolojik bir stres oluşturur hem de işlem sırasında acı duyulacağı endişesi ile korku yaratır. Ancak serviks biyopsisi ağrılı bir işlem değildir.
Endoskopik Cerrahi İle Adneksial Torsiyon Ameliyatı
Çogunlukla histerektomi ile birlikte yapılır. Yumurtalık kistleri, endometriozis ve tekrarlayan pelvik ağrı cerrahi nedenlerinden birkaçını teşkil eder. Laparaskopik yoldan da bu cerrahi yapılabilmektedir.
Özellikle yoğun yapışıklıklar histeroskopik olarak açıldıktan sonra tekrar oluşabilir.
HSG (histerosalpingografi, rahim filmi), çiftin yapılan değerlendirilmesi sonucu, kadının tüplerinde veya rahim iç boşluğunda bir problem düşünüyorsak uygulayabileceğimiz bir tetkikdir. Rahim içine verilen bir sıvının tüplerden geçişi sırasında çekilen bir tür röntgen filmidir.
Histeroskopi, rahim ile ilgili problemlerin tanı ve tedavisinde kullanılan bir rahim içi görüntüleme tekniğidir. En sık kullanıldığı alanlar anormal kanama, adet düzensizliği, rahim içi yapışıklıkların açılması ve rahim içinden miyom veya polip alınmasıdır.
Sistoskopi ile mesanenin iç yüzeyini, prostatın idrar yolu ile ilişkisini, idrarı dışarı taşıyan tüp olarak da adlandırılan üretranın incelenmesini sağlayan bir prosedürdür. Mesaneyi, prostatı ve üretrayı etkileyen durumları teşhis, takip ve tedavi etmek için uygulanmaktadır.
Tanı koyma amacıyla yapılan rahim içi görüntüleme işlemleri sadece birkaç dakika sürmektedir. Tedavi amacıyla yapılan operatif histeroskopi işlemlerinin süresi ise yapılan işlemin karmaşıklığına ve boyutuna göre değişmekle birlikte ortalama 5 ile 30 dakika arasında sürmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri