Hitit Krallığı'nda kral gücünü baş tanrıdan alır. Arinna'nın güneş tanrıçası aynı zamanda kraliyet ailesinin de koruyucusudur (Gurney, 2001, s. 119). Hitit kralı baş tanrıya karşı sorumludur ve kendisini tanrının hizmetkârı olarak adlandırmaktadır.
Hitit kralı öldüğünde tanrı olur. Hitit kralı yaşarken tüm ülkenin sahibidir.
Tanrı- kral, halkının, hem ölümlü oldukları dünyanın taleplerini ilettikleri, korunmalarını sağlayan, düzeni bir kaos içine girmeden yöneten kişi, hem de halkının, umutları, gelecek kaygısıyla dualar ettiği, ölümlü dünyanın sonrası için ritüellerle ibadet ettikleri tanrılarıydı.
Teokrasi ya da din erki, dine dayalı yönetim biçimini tanımlamak için kullanılan terim. Daha doğru bir anlatımla, dini otorite organlarının siyasi otorite organları yerine devlet idaresini elde tuttuğu devlet biçimidir.
Hititler, ele geçirdikleri bölgelerde tapınılan tanrı ve tanrıçalara gösterdikleri saygıdan ve onları yerel ölçekte de olsa tanımalarından dolayı "Bin Tanrılı Halk" adını almıştır.
İlgili 21 soru bulundu
Çivi yazılı metinlerinde kendilerinden “Bin Tanrılı Halk” olarak bahseden Hititler, gerek kendi tanrılarını gerekse fethettikleri yerlerde kutsanan tanrı ve tanrıçaları kendi panteonlarına dahil ederek dinsel bir bütünlük oluşturmuşlardır.
Hititler'de Mezopotamya tanrıçası İştar da çeşitli adlarla anılmakta ve büyük önem taşımaktaydı. Bununla birlikte aynı kökenden suların tanrısı Ea ve Damnika, Güneş tanrısı Şamaş ve karısı Aya ve Ay tanrısı Sin, Hitit panteonunda yer almışlardır.
ZENGİNLEŞEN VE BİRER CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELEN KENTLERİN KORUNMASI DA GEREKLİYDİ ORDU DİYEMESEK DE BİR KORUMA GRUBU DA OLUŞMUŞ VE BUNLARIN KONTROLÜ İÇİN GÜÇLÜ BİR YÖNETİCİ GEREKLİ OLMUŞTUR. İŞTE BU KİŞİ RAHİP-KRAL OLARAK TANIMLANMAKTADIR.
Kral unvanını kullanan asker kökenli yöneticiler öncelikle tanrısal sembolleri kullanarak güçlerini pekiştirmişler, sonrasında da tanrı adına savaştıklarını ileri sürmüşlerdir. Eski Mezopotamya'da din siyaset ilişkisinin en üst seviyeye ulaşması ise Tanrı Kral anlayışıyla gerçekleşmiştir.
Otoritenin bir kralın veya bir imparatorun elinde olduğu yönetim türüdür. Etimolojik anlamına bakılırsa monarşi bir kişinin yönettiği bir devlet düzenidir. Bu terim, iktidarın aynı soyda kaldığı, monarşinin en yaygın şekli olan kalıtsal monarşiyi de tanımlamakta kullanılabilir.
Eldeki veriler Mısır'da MÖ 3. binyıldan itibaren kralın tanrı olarak tapınım gördüğünü gös- termektedir. Tapınım tanrının çocuğu olarak görülen kralın kendisinedir (Lutz, 1924, s. 449). Bu nedenle Mısır'da hem kral hem de krallığın kendisi kutsaldır.
Lugal, Sümercede "kral, hükümdar" anlamına gelen sözcük. İlk Çağ Mezopotamya'sında birçok kenti egemenliği altına alan rahip-kral özelliğine sahiptir. Lokal güç sahibidir.
Poseidon, Olimpus deniz tanrısı ve deniz tanrılarının kralı.
Eski Anadolu uygarlıklarından olan Hitit ve Friglerin dinleri, Antik Yunan ve Roma dinleri, Arapların eski dini ve günümüze ulaşmış olan dinlerden Hinduizm çok tanrılı dinlere örnektir.
Tabletlerde “Bin Tanrılı şehir” olarak söz edilen Hattuşa, MÖ 1650'lerde kurulmuş olan Hitit Uygarlığı'nın başkentidir. Hitit İmparatorluğu'nun en görkemli ve güçlü zamanlarına tanık olan Hattuşa, gelişmiş kent yapılarıyla antik dünyanın en önemli merkezlerinden biriydi.
Kaynaklar. İlk tek tanrılı din, milattan önce 13. yüzyılda Mısır'da ortaya çıkan Yahudilik dinidir. Yehova tarafından Musa'ya bildirilen 10 emir çerçevesinde Yahudilik ortaya çıkmış ve yayılmaya başlamıştır. Dolayısıyla cevap Mısır kavmidir.
İmparatorluk, Güney Mezopotamya'da bulunan Agede (Akkad) merkezlidir - ki isimleri de buradan gelmektedir. Devleti kuran ve imparatorluk haline getiren Sargon (MÖ 2334-MÖ 2279) bilinen ilk "imparator" unvanını almıştır.
1) SÜMERLER
( MÖ.3000 – MÖ.2200) 1) Birbirinden bağımsız SİTE denilen şehir devletleri halinde yaşadılar. 2) En önemli şehirleri; Ur, Uruk, Kiş ve Lagaş'tır. 3) Bu şehir devletleri ENSİ veya PATESİ denilen Rahip-krallar tarafından yönetiliyordu.
Kral (Eski Türkçede İlig), belirli bir ulus ya da bölge üzerinde egemen olan hükümdar. İmparatordan sonraki en yüksek seküler hükümdarlık makamıdır. Dünyanın pek çok bölgesinde karşılaşılan krallık çoğunlukla ebeveynlerden çocuklara geçer.
"Ulu insan", "lider" anlamları taşımaktadır. Moğolcada ve bazı Altay lehçelerinde Kan (Gan) olarak da söylenir. İngilizcede king denilen kral sözcüğünün Türkçedeki karşılığıdır.
Araştırmacıları tarafından cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de Hititler Türk mü sorusudur. Hititlerin Türk olduğuna dair herhangi bir tarihsel kanıt bulunmamaktadır.
Şuppiluliuma (yaklaşık MÖ 1344 - MÖ 1322), adı Hititçe olan ilk Hitit kralı. Şuppi Hititçe saf, luli ise kaynak anlamındayken; Şuppiluliuma, saf kaynaklı anlamı taşır. Yaklaşık 35 yıl boyunca Yakın Doğu tarihine damgasını vuran Hitit kralı, Hitit Krallığı'nı imparatorluğa dönüştüren hükümdar olarak kabul edilir.
Hititler, tarihte Anadolu'da hüküm sürmüş bir devlettir. Hint-Avrupa dil ailesi'ne dahil bir dil konuştukları için Hint-Avrupa kökenli bir topluluk olduğu kabul edilmektedir. M.Ö. 2000 yıllarında Anadolu'ya göç ederek yerli Hatti Beylikleri üzerinde hakimiyet kurdukları bilinmektedir.
Çeşitli yönlerden kopup gelen istilacılar ve göçmenlerin yarattığı bunalımlar sonucunda Hattuşaş'ın son hükümdarı II. Şuppiluliuma'dan sonra Hitit devleti son bulmuş, böylelikle yüzyıllardır süren mevcut durum ortadan kalkmıştır.
Bu çalışmada, MÖ. II. bin yıl boyunca Anadolu'ya egemen olan Hitit Krallığının baş tanrıçası olan Arinna'nın Güneş Tanrıçası, bir güneş kültü figürü olarak ele alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri