Panteonda tam bin tanrının olduğu bizzat Hititler tarafından çeşitli vesilelerle belirtilmiştir. Ancak şimdiye kadar çivi yazılı metin ciltlerinde altı yüzün üzerinde tanrı ismi ortaya çıkarılmıştır.
Çivi yazılı metinlerinde kendilerinden “Bin Tanrılı Halk” olarak bahseden Hititler, gerek kendi tanrılarını gerekse fethettikleri yerlerde kutsanan tanrı ve tanrıçaları kendi panteonlarına dahil ederek dinsel bir bütünlük oluşturmuşlardır.
Hitit tarihinin başlangıcından itibaren devlet panteonunun baş tanrısı Hatti'nin Hava Tanrısı'dır. Kozmik düzeni sağlayan, krallığı ve ülkenin yasal düzenini koruyan hep Hava Tanrısıdır. Kral, efendisi adına Hatti ülkesini yönetir; ülkenin asıl efendisi odur.
Bu çalışmada, MÖ. II. bin yıl boyunca Anadolu'ya egemen olan Hitit Krallığının baş tanrıçası olan Arinna'nın Güneş Tanrıçası, bir güneş kültü figürü olarak ele alınmıştır.
Hititler, ele geçirdikleri bölgelerde tapınılan tanrı ve tanrıçalara gösterdikleri saygıdan ve onları yerel ölçekte de olsa tanımalarından dolayı "Bin Tanrılı Halk" adını almıştır.
İlgili 37 soru bulundu
Hititler'de Mezopotamya tanrıçası İştar da çeşitli adlarla anılmakta ve büyük önem taşımaktaydı. Bununla birlikte aynı kökenden suların tanrısı Ea ve Damnika, Güneş tanrısı Şamaş ve karısı Aya ve Ay tanrısı Sin, Hitit panteonunda yer almışlardır.
Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.
Hititlerin ataları, Anadolu dil ailesinin (Proto)-Hint-Avrupa'dan ayrıldığı MÖ 4400 ile 4100 yılları arasında Anadolu'ya gelmişlerdir. Son genetik ve arkeolojik araştırmalar, Proto-Anadolu dilini konuşanların bu bölgeye MÖ 5000 ile 3000 yılları arasında geldiklerini göstermiştir.
Şuppiluliuma (yaklaşık MÖ 1344 - MÖ 1322), adı Hititçe olan ilk Hitit kralı. Şuppi Hititçe saf, luli ise kaynak anlamındayken; Şuppiluliuma, saf kaynaklı anlamı taşır. Yaklaşık 35 yıl boyunca Yakın Doğu tarihine damgasını vuran Hitit kralı, Hitit Krallığı'nı imparatorluğa dönüştüren hükümdar olarak kabul edilir.
Hephaistos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu, ya da Hera'nın yalnız başına doğurduğu oğlu. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in eşidir.
Güneş kursu, Hitit uygarlığı ve sanatının simgesi sayılan bir nesnedir. Güneşi simgeleyen dairesel biçimin etrafına yerleştirilmiş öğelerden oluşur.
Dike hak ve adalet anlamına gelir, Themis'in kızları arasında ister yazında, ister yaşam- da adı en çok geçen tanrıça odur.
Puduhepa, MÖ 13. yüzyılda yaşamış Hitit hükümdarı III. Hattuşili'nin karısı ve Hitit İmparatorluğu'nun kraliçesi (tavananna)'dir.
Araştırmacıları tarafından cevabı en çok merak edilen sorulardan biri de Hititler Türk mü sorusudur. Hititlerin Türk olduğuna dair herhangi bir tarihsel kanıt bulunmamaktadır.
I. Hattuşili (MÖ 1650-1620) Hitit Krallığı'nın kurucusu olarak kabul edilmektedir. I. Hattuşili bugün Boğazköy/Boğazkale (Çorum) olarak adlandırılan Hattuşa 'da Hitit Krallığı'nı kurmuştur (Kaya, 2017: 117, 137) I.
1285 yılında Mısırlılarla tarihte bilinen ilk uluslararası yazılı barış antlaşmasını imzalayan Hititler, ilk tarihi çivi yazısını bulmuştur. Hititlerin insanlığa katkılarının başında çivi yazısı ve hiyeroglifler gelmektedir.
Hitit dili ile Çerkez dili arasında büyük benzerlikler saptayan Arslan, Rastlantı olamaz. Bir köken birliği söz konusu. Bu coğrafyada mutlak bir dil alış-verişi var diye konuşuyor. Arslan, Çerkez-Adıge boyunun 12 lehçesiyle Abazaca ve Osetçe biliyor.
Hititler'in başkenti Hattuşa Çorum'un güneybatısında, Boğazkale İlçesi'nde yer almaktadır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu'da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.
Hint-Avrupa kökenli olan Lidyalılar, Batı Anadolu'ya M.Ö. 13. yüzyıldan itibaren yerleşmeye başlamışlar, muhtemelen M.Ö. 1200'lere kadar Hitit egemenliğinde varlığını sürdürmüşlerdir. Hititlerin yıkılmasının ardından bölgede siyasi otoriteni zayıflamasından faydalanarak siyasi bir güç haline gelmişlerdir.
Hititler, tarihte Anadolu'da hüküm sürmüş bir devlettir. Hint-Avrupa dil ailesi'ne dahil bir dil konuştukları için Hint-Avrupa kökenli bir topluluk olduğu kabul edilmektedir. M.Ö. 2000 yıllarında Anadolu'ya göç ederek yerli Hatti Beylikleri üzerinde hakimiyet kurdukları bilinmektedir.
Ege Bölgesi'nin İç Batı Anadolu Bölümü'nde yer alan Kütahya, bilinen tarihi içinde Hitit, Frig, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğulları ve Osmanlı Dönemi uygarlıklarıyla Türkiye Cumhuriyeti'ne ulaşmıştır. Kütahya ili sınırları içinde kalan topraklarda yerleşen ve adı bilinen en eski halk Hitit'lerdir.
Ölen kişiler eşyalarıyla birlikte gömülmüştür ve bu eşyaların öteki dünyada ölen kişiye eşlik edeceği düşüncesi ahiret inancının varlığını bildirmektedir.
Zeus'un ve Leto'nun oğlu olan Apollon, çok yakışıklı bir tanrı olup, adeta çevresine ışık yayan bir pırıltı ve albeniye sahipti. Bir Yunan tanrısı olan Apollon Roma mitolojisine Apollo olarak geçer ve Anadolu kökenli bir tanrı olarak da öne çıkar.
Selene, (Grekçe: Σελήνη, "ay") veya Mene (Grekçe: Μήνη), Yunan mitolojisindeki ay tanrıçası. Hyperion ve Theia isimli titanların kızıdır. Zeus'tan Pandia isminde kızı olmuştur.
Yunan mitolojisinde, Ploutos ("bolluk", Yunanca: Πλοῦτος), Romalılarda genellikle Plutus olarak anılan, bolluk ve zenginlik tanrısı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri