Fibromiyalji sendromu günlük yaşam aktivitelerini etki- leyen ve bazı fiziksel semptomların ortaya çıkmasına neden olan bir yumuşak doku hastalığıdır. Bunun yanında D vita- mini eksikliği ve/veya yetersizliğinde ortaya çıkan semptom- lar fibromiyalji sendromunun belirti ve bulgularıyla benzer- dir.
✔️Fibromiyalji hastalarında Magnezyum, B12 vitamini ve iyot eksikliği sıktır. Varsa eksikliği mutlaka tamamlanmalı. ✔️D vitamini eksik ise 60-80 Mg/mL arasına getirilmeli. ✔️Ağır metal birikimi olduğu düşünülüyorsa kişniş, chlorella, spiruluna gibi takviyeler kullanılabilir.
D vitamin düzeyleri incelendiğinde, 40 fibromiyalji hastasında D vitamini eksikliği, 14 fibromiyalji hastasında D vitamini yetersizliği olduğu saptandı.
Magnezyum taurat:
Ağır stresi, kronik hastalığı ve ağır enfeksiyonu olan hastalarda, fibromiyalji, beyin sisi ve kronik yorgunlukta iyi bir seçimdir. Taurin ayrıca insülin ve leptin direncine iyi gelir, bağırsakta KZYA üretimine katkıda bulunur.
Fibromiyalji hastalarının özellikle aerobik, duruş, germe, pilates, yoga ve yüzme egzersizleri yapmaları çok önemlidir. Bunun yanı sıra, sıcak tedaviler, elektrik simülasyonları, kaplıca ve masaj gibi fizik tedavi uygulamaları oldukça etkilidir.
İlgili 17 soru bulundu
Fibromiyalji tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar; Ağrı kesiciler: Doktorunuz tarafından ibuprofen veya asetaminofen gibi ağrı kesiciler önerilebilir. Aşırı ağrı durumlarında özel reçeteye tabi bazı ilaçlar da kullanılabilir.
Yeşil çay, serotonin ve GABA düzeylerini yükselterek fibromiyalji ağrılarına iyi gelir.
Eklem sağlığı ve genel kas-iskelet sistemi sağlığı için yaygın olarak önerilen takviyelerden biri de D vitaminidir. D vitamininin en önemli etkisi kemikler üzerinedir ve esas kaynağı güneştir. Güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanıldığında insan vücudu doğal olarak D vitamini sentezi yapabilir.
Farmakolojik tedavide en sık antidepresanlar (amitriptilin, siklobenzaprin, duloksetin, milnasipran) ve antikonvülsanlar (pregabalin, gabapentin) kullanılır.
Magnezyum sitrat: Kaslarla ilgili şikayetler de tercih edilir. Kas ağrıları, bacaklardaki kramplar için faydalı olabilir. Kabızlıkta da kullanılabilir. Magnezyum malat: Özellikle enerji üretimine destek istendiğinde, ağrı ve hassasiyet, kronik yorgunluk ve kramp durumlarında, insülin direncinde etkili olmaktadır.
Fibromiyalji tanısının kesinleştirilmesini sağlayacak özel bir kan testi, görüntüleme yöntemi yoktur. Aslında diğer hastalıkları ekarte etmek için istenen tüm tetkiklerin tipik olarak normal bulunması beklenir.
Fibromiyaljide genel olarak kardiyovasküler(aerobik), kuvvetlendirme, germe, gevşeme ve su içinde yapılan egzersizlerin yararlı oldukları görülmüştür. Yapılan çalışmalarda kardiyovasküler(aerobik) ve kuvvetlendirme egzersizlerinin fiziksel işlevler, yaşam kalitesi ve ağrıda iyileşme sağladığı tespit edilmiştir.
Hacamat Fibromiyalji noktalarına yapılan tedavi sonrası kas ve dokuların ağrısını veya sertliğini hafifletebilir. Ağrılı bölgeye hacamat yapılarak ağrı giderilebilir. Ortak kasların hareket açıklığını artırın , depresyon ve stresi azaltın. Kılcal borudaki tıkanma hacamat ile açılır.
Yiyeceğin lezzetini artırması için kullanılan MSG (monosodyum glutama) maddesi ile salam ve sosis gibi paketli gıdalarda yer alan nitrat maddeleri aspartam ile aynı etkiyi gösterir. Fibromiyalji hastalarının aspartam, MSG ve nitrat katkı maddelerini içeren yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.
Fibromiyalji Nedenleri
Hastalığın kesin nedeni bilinmemektedir, temel mekanizma santral sinir sistemi, otonom sinir sistemi, nörohumoral, uyku ve psikolojik bozukluklar veya genetik yatkınlık sonucunda ağrının algılanmasında ve ağrı eşiğinde düşme olarak açıklanabilir.
Gelincik balığından elde edilen kolajen peptitlerin, vücudun stres yanıtını düzenleyerek sakinleştirici görevi gördüğünü bildiren Dıraçoğlu, bu sayede fibromiyalji ve migren gibi stres kaynaklı hastalıklar için etkili ve hızlı bir tedavi alternatifi oluşturduğunu belirtti. Prof.
Kaygı, depresyon, stres, anksiyete ve uykusuzluğun azaltılmasına, sinir sistemini yatıştırmaya, PMS şikayetlerine, fibromiyaljiye, migrene yardımcı olabilir. Ayrıca bağırsak sağlığını da destekler.
Fibromiyalji için henüz kesin bir tedavi yoktur. Tedavi süreci bunun yerine semptomları azaltmaya ve yaşam kalitesini yükseltmeye odaklanır. Bunun için ilaçlar, kendi kendine bakım yöntemleri ve yaşam tarzı değişiklikleri kullanılır.
C vitamininin antioksidan özelliği kaslar üzerinde de etkilidir. Kaslar yoğun antrenmanlar sırasında kimyasal ve fiziksel olarak hasar görebilirler. Bu hasardan kasları koruyabilmek için C vitamini büyük bir rol oynar. Bu sebeple C vitamini vücut geliştirme için önem taşıyan besin maddeleri arasında yerini alıyor.
D vitaminin eksikliği kemik erimesi gibi ciddi sorunlara sebebiyet verebileceği gibi, gün boyu yorgun hissetme, baş ağrısı ve kas ağrıları ile de hayatı zorlaştıran belirtiler yaşanmasına neden olur.
Sonuç: D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir.
Fibromiyalji Tedavisinde Bazı İpuçları
Özellikle magnezyum özelliği fazla olan yiyecekleri tüketmek gerekir. Ispanak, marul, buğday, kuşkonmaz ve bira mayası gıdalarını tüketmek magnezyum açısından faydalı olacaktır. Diyete selenyum eklemekte faydalı olacaktır.
Demir yetersizliği anemisi olan bireylerde fibromiyalji görülme ihtimali daha fazla olduğundan demir düzeyleri kontrol edilmeli ve gerekirse takviye alınmalıdır. Demir içeriği yüksek olan besinlere örnek olarak kırmızı et, karaciğer, yumurta, pekmez, kurubaklagiller, yeşil yapraklı sebzeler verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri