Hizmet tespit davası hak düşürücü süreye tabi bir davadır. Yani bu davada hizmet tespit davası zamanaşımı süresi değil, 5 yıllık hak düşürücü süre göz önüne alınır. 5 yıllık hak düşürücü sürenin başlangıcı işçi için işten ayrıldığı tarihtir.
Eğer ki kişi daha öncesine dair hizmet talep ediyorsa, bu sefer işyeri kayıtları incelenecek ve hizmetleri araştırılacaktır. Hizmet tespiti davalarında zamanaşımı 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 86. maddesinde izah edildiği üzere beş yıl olarak belirtilmiştir.
Her ne kadar sigorta başlangıç süresinin 18 yaşının dolduğu tarihte başladığını ifade etsek de, bu, sigortalılıkta geçirilmesi gereken sürenin hesabında esas alınacaktır. Hangi dönemdeki mevzuatın uygulanacağında ise yaşın bir önemi yoktur.
Davanın açılma süresi nedir? Hizmet tespit davası, 5510 s. Kanunun 86. maddesi gereği 5 yıllık süre içerisinde açılması gerekmektedir. 5 yıllık sürenin başlangıcı, hizmetlerin geçtiği yılın sonundan başlar ve davanın takip eden 5 yıl içerisinde açılması gerekir. 5 yıllık süre hak düşürücü niteliktedir.
Beş yıllık zaman aşımı süresi söz konusu olmaz.
İlgili 15 soru bulundu
İşçi sigortasız çalıştığı günlere ilişkin hizmet tespit davası açıp kazanırsa EYT düzenlemesinden faydalanabilecektir.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/9977 Esas, 2023/9701 Karar “ 506 Sayılı Kanun'un 79/10. maddesi hükmüne göre; Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerekir.
Hizmet Tespit Davası Zamanaşımı Süresi
İşçinin hizmet tespit davasını hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içerisinde açması gerekir.
İşçinin temel ücret alacağı bakımından da zamanaşımı süresi 5 yıl olup bu alacak için sürenin başlangıcı çalışmanın yapıldığı ilgili ay sonundan veya temel ücretin ödenmesi gereken günde ödenememesinden sonra başlayacaktır.
Hizmet Tespiti davasında işçinin geçmişte sigortasız çalıştığını ispatlamak için en sık kullanılan yol, tanık göstermektir. Buna yönelik olarak işçi kendisiyle aynı dönemde çalıştığı işçileri tanık gösterilebilir.
İş Mahkemesinde Hizmet Tespit Davası Açmak
Geriye dönük sigortasız çalışmaları ispat edip sigortalı hizmetlerden saydırabilmenin bir diğer yolu ise iş mahkemesinde hizmet tespit davası açmaktır. İş mahkemesi olmayan yerlerde bu davanın asliye hukuk mahkemesinde açılması gerekir.
Hizmet Tespit Davasında Deliller
Ek olarak tanık delili ile dava ispat edilebilir. Bu noktada tanıkların salt beyanına bakılarak hüküm kurulmaz. Tanıkların ilgili iş yerinde çalışıp çalışmadığı, çevre iş yerlerinden alınacak bilgi ve belgeler ile kolluk tarafından tespit edilmelidir.
5510 sayılı Kanunda prim alacaklarına ilişkin zamanaşımı süresi Kanunun 93. maddesinin ikinci fıkrasında düzenlenmiştir. Anılan maddeye göre, “Kurumun prim ve diğer alacakları ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden takvim yılı başın- dan başlayarak on yıllık zamanaşımına tâbidir.
Hak düşürücü süre sigorta yapılıp primlerin yatırılmadığı ya da müfettiş incelemesi ile belgelendirilen durumlarda işlemez. Bunlara ilaveten bir de önce sigortasız çalıştırıldığı işyerinde daha sonra sigorta yapılan işçilerde 5 yıllık süreye bakmadan geriye doğru tescil davası için başvurulabilir.
Hizmet Tespit Davasında Arabuluculuk Zorunlu mu, Sigorta Tespit Davası Arabuluculuk gibi sorular sıklıkla merak edilmektedir. Niteliği itibariyle Hizmet Tespit Davaları zorunlu arabuluculuğa tabi değildir. Hizmet Tespit Davası açılmadan önce arabulucuya başvurmak gerekmez.
10 yıllık süre, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. 25.10.2017 tarihinden sonra ise İş Kanunu ek madde 3'e göre söz konusu tazminatlar için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak değiştirilmiştir.
Geriye dönük miras hakkının elde edilmesi talebiyle çeşitli davalar açılabilir. Fakat, geçmişe dönük miras davalarının, murisin vefatıyla birlikte açılabileceğini özellikle belirtmek gerekir.
Davanın açılması için ön görülen 5 yıllık süre hizmetin verildiği yıl sonundan başlanarak hesaplanır. Bu sürenin dolmasıyla birlikte kişinin hakkı düşer ve geriye dönük düzeltme yaptıramaz. Hizmet tespit davasında zamanaşımı yaşanmadan dava açma işlemi işçi tarafından yapılabilir.
Hizmet tespiti davalarında davacı işçi, geçmiş yıllarda söz konusu işyerinde çalışmış olduğunu ispat etmekle yükümlüdür. Davacı bu durumu her türlü delille ispat edebilir. Hizmet tespiti davalarındaki en önemli delillerden birisi tanık delilidir.
Çalışanların geriye dönük olarak sigortası yapılabilir mi? sorusuna Avukat Ali Yüksel şu cevabı verdi: “Zamanında sigortaya girişi bildirilmeyerek sigorta primleri ödenmeyen işçiler açısından beyan üzerine geçmişe dönük sigorta girişi yapılması ve prim ödemesi mevcut yasal düzenlemeler ışığında mümkün değildir.
Hizmet tespit davası açmak isteyen işçi, sigorta bilgilerinin hatalı veya eksik olduğu iddiasıyla çalıştığı iş yerinden ayrıldığı tarihten itibaren(yıl sonu tarihini takiben) 5 yıl içerisinde bu davayı açmalıdır. Bu süre içerisinde açılmayan hizmet tespit davası hak düşürücü süreye uyulmadığından ötürü reddedilecektir.
Yasalaşan teklife göre, EYT'li SSK'lılarda 5000 – 5975 prim günü ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi aranacak. BAĞ-KUR'lu ve Emekli Sandığı'na bağlı erkekler 9000, kadınlar 7200 prim gününü tamamlayarak emekliliğe hak kazanacaklar.
EYT'liler ilk iki şartı yerine getirmişlerse veya getirdiklerinde yaşa bakılmaksızın emekli olabilecekler. Bu SSK'lılar için 5000 prim günü, kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresi. BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı'nda kadınlarda 20 tam yıl (7200 prim günü), erkeklerde 25 tam yıl (9000 prim günü).
Bu kural bütün çalışanları ilgilendiriyor. Örneğin sigortalı hem Bağ- Kur hem SSK'lı olarak çalıştıysa aylığı en fazla çalıştığı statüden bağlanıyor. Örneğin, isteğe bağlı sigorta Bağ-Kur yerine SSK'dan hem erken emeklilik hem de yüksek aylık imkânı veriyor. Yeni düzenlemeyle 3.5 yıl (1261 gün) kuralı sona erecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri