HKS yani Hal Kayıt Sistemi faaliyet alanı sebze ve meyve ticari olan işletmeleri yakından ilgilendiren bir sistemdir. Bu sistem genel olarak 2012 yılında 5957 sayılı sebze ve meyvelerle yeterli arz ve talep derinliği bulunan diğer malların ticareti kapsamında devreye sokulmuştur.
Hiçbir etiketi yok. hal tipi faturada sistem üzerinden red ya da iptal portalı üzerinden iptal durumu söz konusu değildir. alıcı harici yollarla itiraz etmelidir.
Komisyoncu kimdir? Malların toptan satışı amacıyla kendi adına ve başkası hesabına komisyon esası üzerinden çalışan meslek mensubudur.
Karekodu okutmak yeterli
Vatandaşlar satın almak istedikleri sebze ve meyvelerin etiketindeki karekodu okutup ürünün üretim yerini, üretim tarihini, üretici firmayı, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar alış, satış birim fiyatlarını, cep telefonundan öğrenebiliyor.
Uygulama kapsamında düzenlenecek e-Fatura ve e-Arşiv Fatura belgeleri için; senaryo "HKS" belgenin tipi mükellefin tipine göre "Komisyoncu" ya da "Satış" olmaktadır. Komisyon tipinde bir hal faturası düzenlenecekse "Komisyoncu", satış tipinde bir hal faturası düzenlenecekse "Satış" seçeneği seçilmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Hal Kayıt Sistemi (HKS), 5957 sayılı Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanunun 15 ve 16 ncı maddesine istinaden Bakanlığımız bünyesinde elektronik ortamda kurulmuş ve 2012 yılı başında www.hal.gov.tr web adresi üzerinden resmi olarak faaliyete ...
Hal Kayıt Sistemine Nasıl Kayıt Olunur? HKS kaydını gerçekleştirmek isteyen kişilerin Hal Kayıt Sistemi başvuru formunu doldurarak ve gerekli belgeleri bir araya getirerek ticaret il müdürlüklerine başvurması gerekir.
Hal Kayıt Sistemi (HKS)'ne www.hal.gov.tr web adresi üzerinden erişim sağlanmaktadır. konularında hizmet almaktadırlar.
Tüccarlar, Üreticiden temin ettiği malları, tüketiciye satan market, manav, pazarcı ve diğer perakendeciler, Üreticiden temin ettiği malları münhasıran kendi tüketiminde kullanan lokanta, otel, yemekhane, hastane ve yurt gibi kuruluşlardır.
Temel e-fatura, gönderiden alıcıya direkt olarak ulaşan fatura tipidir. Bu fatura tipinin kullanıldığı durumlarda alıcı, belli durumlar haricinde, gönderilen faturayı kabul etmek durumundadır. Zira, temel e-fatura alıcıya ulaştığı takdirde onaylanmış kabul edilir.
Ticari e-faturanın iptali için alıcının KEP (Kayıtlı Elektronik Posta) sistemi üzerinden satıcıya bir yazı göndermesi gerekir. Sonrasında alıcı ve satıcı faturada bir yanlışlık olduğu konusunda anlaşır ise fatura iptal edilir.
Komisyoncular mal satışlarında 213 sayılı Vergi Usul Kanununda belirtilen belgeleri düzenlerler. Belgelerin bir örneğini hal müdürlüğüne ibraz ederler, bir örneğini de on işgünü içinde malını sattıkları üreticiye gönderirler. Vergi Usul Kanununa göre faturanın malı satan tüccar tarafından düzenlenmesi gerekmektedir.
(9) Hal rüsumu, malları satın alanlarca beş iş günü içinde ödenir. Tüccarlar tarafından yapılan satın alımlarda, hal rüsumu tüccar tarafından ödenir.
GİB'in son düzenlemesine (2022) göre, aynı gün içerisinde vergi mükellefi olmayanlara düzenlenen toplam fatura tutarı 5 bin TL'ye indirilirken, vergi mükellefi olanlar için ise bu tutar, GİB tarafından belirlenen fatura kesme sınırına eşitlendi. Bu sınır her yıl güncellenmekle birlikte, 2023 yılı için 4.400 TL'dir.
Ticari e-Faturanın iptali için alıcının kayıtlı e-posta adresi üzerinden (KEP) satıcıya yazı iletmesi gerekmektedir. Sonrasında iletilen fatura üzerinde yanlışlık olduğu noktasında mutabakat sağlanırsa, fatura iptali gerçekleştirilir.
Hal Kayıt Sistemi'nin geçtiğimiz günlerde tanıtılan HKS mobil uygulaması ile bu QR kodları tarayarak ürünle ilgili üretici, üretim tarihi ve yeri, üreticiden tüketiciye ulaşana kadar alış, satış birim fiyatları gibi her türlü bilgiyi mobil cihazlardan görebilmek mümkün olacak.
Bildirimciler Hal Kayıt Sistemine (HKS) bildirim yaptığında, HKS bildirimle ilgili bir künye oluşturmaktadır. Künye, malın cinsini, miktarını, üreticisini, üretim yerini ve varsa sertifika bilgilerini içerir.
İlgili mevzuatı çerçevesinde ithal edilen mallar ile fatura veya müstahsil makbuzu ile üreticilerden satın alınan mallardan; toptancı halinde satılanlardan yüzde bir, toptancı hali dışında satılanlardan yüzde iki oranında hal rüsumu alınır. Hal rüsumu, bildirim işleminin tamamlanmasıyla tahakkuk eder.
Künye, yaş meyve sebze ticaretinde gerçekleşen işlemlerin ayırt edici kod numaralarıdır. Bu ayırt edici kod numaraları sayesinde, tedarik zincirinde yer alan kişi ve kuruluşların bildirdikleri satış ve sevkiyat işlemlerinin izini takip edebilirsiniz.
Veri kayıt sistemi, kişisel verilerin özel kriterlere göre yapılandırılarak işlendiği bir veri yönetimi yaklaşımını ifade eder. Bu sistem, verilerin düzenli bir şekilde işlenmesini, sınıflandırılmasını ve korunmasını sağlayarak veri koruma mevzuatlarına uyumlu bir çerçeve sunar.
Ürünler için adeta kimlik vazifesi gören künyeler, ürünlerin kasalarının üzerinde yer alıyor. Örneğin, domates gerçekten Ayaş domatesi mi, organik olarak mı üretildi, taze mi, tüketicilerimiz tüm bu soruların cevabını ürün künyesinden öğrenebilir.
İşlem amacına göre; satış faturası, irsaliyeli fatura, proforma fatura ve iade faturası olmak üzere 4 çeşit fatura vardır.
Satılan mal ya da hizmet karşılığında müşterinin ödemesi gereken tutarı gösteren ve satıcı tarafından düzenlenerek müşteriye verilen belgeye fatura adı verilir.
Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası, Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı, KDV oranı ve tutarı, Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri