Üzerinde hiç bir örtü olamadan vücut hatlarını belli edecek şekilde olan pantolon veya eşofmanla kılınan namaz geçerli olsa da bu şekilde namaz kılmak mekruhtur. Ancak pantolon veya eşofmanın üzerine dize kadar uzun olan gömlek veya tunikle namaz kılmak mekruh olmaz.
Kadınların namazda el, yüz ve ayakları dışında kalan bütün bedenleri avrettir (Mevsıli, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Dolayısıyla vücut hatlarını belli etmeyen ve teni göstermeyen kıyafetlerle namaz kılmaları gerekir. Buna göre dar ve şeffaf olmayan pantolonla bayanların namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Bunun için namazda uzun bir elbise veya etek giymek icap eder. Giyilen çorabın da alttan ayağı gösterecek şekilde şeffaf ve ince olmaması gerekir. Bunun için koyu renk veya sık dokunmuş çorap giyinmelidir. Kadın kısa kollu elbise ile namaz kılamaz.
İslam dini örtünmenin şekli konusunda ayrıntıya girmese de tesettürü emretmiştir. Bayanların el, yüz ve ayakları dışında bütün bedeni avret sayılır. Dolayısıyla namaz kılarken de vücut hatlarının belli olmayacağı ve teni göstermeyen kıyafetler tercih edilmektedir.
Buna göre erkeklerin pijama veya eşofmanla, kadınların da tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları mekruh olmaz.
İlgili 19 soru bulundu
Kadın namaz kılarken en efdali bol ve uzun bir elbise giyerek namaz kılmasıdır. Üzerinde hiç bir örtü olamadan vücut hatlarını belli edecek şekilde olan pantolon veya eşofmanla kılınan namaz geçerli olsa da bu şekilde namaz kılmak mekruhtur.
Kadınların tesettürü sağlayabilecek şekilde dikilmiş olan gecelik ve sabahlıkla evlerinde namaz kılmaları caizdir. Erkek pijamasına benzeyen pijamanın üstüne bir şey giyilmesi şart değildir.
Etek altında belli bir kıyafet bulunma mecburiyeti yoktur.
Belden üst kısma dış kıyafet için giyilen örtüler kalçalara bele ve üst vücut azalarına yapışık olmamalıdır. Bunu sağlayan iki parçalı etek buluz gibi kıyafetlerle namaz kılmak caiz olur.
Hz. Peygamber'in (s.a.s.) çorapsız olarak namaz kıldırdığı kaynaklarımızda sabittir (Ebû Dâvûd, Salât, 89 [653]; İbn Mâce, İkâmetü's-salavât, 66 [1038]). Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur.
Hayır, pardösü giymek farz değildir. Müslüman kadının giyiminde esas mesele, tesettürü sağlamasıdır. Eli ve yüzü dışında bütün vücudunu örtmesi, açık kalmamasıdır. Giyilen bir elbisenin tesettüre uygun olması için de altını göstermeyecek şekilde kalın ve avret yerlerini örtecek kadar uzun olmalıdır.
Sözlükte “örtmek” anlamındaki setr ile “vücudun gösterilmemesi gereken mahrem yerleri” mânasındaki avret kelimelerinden oluşan setr-i avret fıkıh terimi olarak namazda ve namaz dışında gereken yerlerin örtülmesini ifade eder.
Seccadesiz namaz kılınması şartların el vermemesi durumunda yapılabilir. Ancak bununda şartları vardır. Namaz kılınacak olan mutlaka temiz olmalıdır. Eğer seccade benzeri temiz bir örtü var ise onunla da kılınabilir.
Hz. Âişe'den rivâyet edilen bir hadiste Allah Resûlü (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah, ergenlik çağına ulaşmış kadının başörtüsüz kıldığı namazını kabul etmez.” (Ebû Dâvûd, Salât, 85 [641]; Tirmizî, Salât, 160 [377]).
Çünkü tesettürü daha iyi sağlamak özelliği söz konusudur. Pantolon üzerine giyilen elbisenin ayaklara kadar inmesi tercih edilmelidir. Ancak giyilen pantolon dar değilse diz kapaklarına inen bir örtü giymek de yeterlidir. Bununla beraber kadın, tesettüründe takvayı esas almasına dikkat etmelidir.
Bu sebeple, kılık kıyafeti düzgün olmalıdır. Eskiden kolları sıvamak kibir alameti sayıldığı için kolu kıvrık namaz kılmak mekruh kabul edilmiştir (el-Fetâva'l-Hindiye, 1/106). Ancak günümüzde böyle bir algı söz konusu değildir. Öte yandan erkeklerin, kısa kollu gömlekle de namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.
Giyilen tunik dizlere kadar geliyorsa altına giydiğimiz pantolonun dar olması (yani dizden aşağıda gözüken pantolon kısmı) tesettür açısından günah mıdır ? Dizden yukarıda kalan pantolon kısmı dar olsa da tunik o bölgeyi örttüğü için vücut hatları görülemez ve bu sebeple sakıncası yoktur.
-Bayanların şalvar giyerek namaz kılması caiz değil etekle kılması gerekir denilmişti aklıma takıldı illa etek olması gerekmiyor herhalde. el Cevab: Kadın için eller yüz ve ayaklar hariç bütün vücud örtünmesi gerekenlere girer. Bu örtünmeyi sağlayan her kıyafetle namaz caiz olur. .
Değerli kardeşimiz, Giyilen çorap teni göstermeyecek kadar kalın ise namaz caiz olur; ancak teni gösteriyorsa namaz caiz olmaz.
Bu nedenle temiz kabul edilen akıntı, abdesti bozmadığı gibi bu akıntının çamaşıra bulaşması da namaza engel değildir.
Soru: Namazda gözleri kapatmanın bir sakıncası var mı? el Cevab: Mekruhtur. Kâbe'de beytullaha bakılması da caizdir.
Namazı, iş elbisesi ile ve büyüklerin yanına çıkamayacak elbise ile ve pis kokulu elbise ve çorap ile kılmak mekruhtur. Başka elbisesi yoksa, mekruh olmaz. Parası varsa, alması gerekir. Evinde temiz ve bol pijama ile veya gecelik ile namaz kılmak mekruh değildir.
Kadınların ayakları Hanefî mezhebinde tercih edilen görüşe göre avret mahalli olmadığından, topuklarından yukarısı açık olmamak kaydıyla çorapsız namaz kılabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/45; Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/46).
İşin cinsine göre iş elbisesinde bulunan badana, boya, madenî yağlar, pas ve benzeri kirler necaset olmadıkları için namazın sıhhatine engel değildir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/228-248).
Şortla, Atletle, Pantolonla ve Eşofmanla Abdest Alınır mı? Gusül abdesti için iç çamaşır ile alınması uygun görülmüştür. Fakat normal abdest alınırken mahrem yerlerin kapalı olma şartıyla kol ve ayakların yarıya kadar açık olması bir sorun teşkil etmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri