Özellikle Marmara çevresi, Kuzey Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde ve nadiren de olsa Orta Anadolu'da Ankara çevresinde rastlanır. Kerpiç Dolgulu Hımış Yapılar: Ahşap karkasın içine dolgu malzemesi olarak kerpiç blokların kullanılmasıyla oluşturulan yapılardır.
Mimarlık ve mühendislik kurallarına uygun şekilde inşa edilen kerpiç yapıların, yine aynı şartlarda yapılmış beton yapılara göre depreme iki kat daha dayanıklı olduğu belirtiliyor.
Ahşap evlerin en yaygın olduğu bölgeler, kırsal kesimin orman bölgeleridir. Bu evler ormandan elde edilen malzeme ile yapılmışlardır.
Orman örtüsünün yaygın olması kırsal yerlerde ev yapımında ahşap malzemenin kullanılmasına neden olmuştur. Dünyada bu yapılar en çok Ekvatoral iklim sahasında, muson iklim alanlarında ve ılıman okyanussal iklim sahasında görülür. Ülkemizde ise bu tip evlere Karadeniz bölgesinde sık rastlanmaktadır.
Rize'de geleneksel konut mimarisinde yapı malzemesi olarak genellikle ahşap ve taş tercih edilir. Ahşap bölgede kolay bulunan ve kolay işlenebilen bir yapı malzemesi oluşuyla öncelikli tercih edilir. Çam, ladin, kayın gibi ahşabın dayanıklı türlerinin kullanımı yaygındır.
İlgili 40 soru bulundu
- Ahşap evler genel olarak Karadeniz bölgesinde tercih edilmektedirler. Bunun en önemli sebebi ormanlık bölgelerin fazla yani hammaddenin bulunmasıdır. Ahşap evlerin dağlık bölgelere kolayca inşa edilebilmesi de bir faktördür. - Toprak, kerpiç yapılar Güneydoğu bölgesinde yoğun olarak görülen yapılardır.
Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.
Deprem sırasında sarsıntı durana kadar olduğunuz yerde kalın. Cam, pencere, dışarıya bakan duvar ve kapılardan, aydınlatma tesisatı veya armatürü gibi üzerinize düşecek her tür eşyadan uzak durun. Sarsıntı başladığında yataktaysanız orada kalın.
Prefabrik evler, deprem güvenliği açısından en çok öne çıkan evler arasında yer almaktadır. Depreme ve yangına dayanıklı ev tipi olan prefabrik evler genellikle deprem sonrasında acil yerleşim yapıları olarak kullanılmaktadır.
Bir çeşit pişirilmemiş tuğla gibidir. Kerpiç yapılacak toprak, su ile karıştırılarak içine saman serpilir ve karışım ayakla çiğnenip ezilmek suretiyle çamur haline getirilir. Bu işe çamurun özlendirilmesi denir. Özlendirilmiş çamur, kerpiç biçimine sokulmuş, tahta bölmelerden yapılı kalıplara dökülür.
Ahşap skelet ile onu oluşturan dikme ve kirişler arasındaki boşlukların kerpiç ile doldurulmasıyla oluşturulan “Hımış Yapı” türüne ülkemizin deprem riskinin en yoğun olduğu Kuzey ve Batı Anadolu, Marmara Bölgesi ve Orta Anadolu'nun kuzey kuşağında sıkça rastlanmaktadır.
Taş Evler: Bu tip evler etrafta taş malzemenin çok olduğu Doğu Anadolu, Ege ve Akdeniz bölgelerimizde görülür. Taş diğer mesken malzemelerine göre daha uzun ömürlüdür.
Dal ve Çamur Dolgu Kullanılarak Yapılan Sistemler
Düşey ahşap taşıyıcıların arası, sepet örgü biçiminde olacak şekilde ağaç dalları ile örülür. Taşıyıcı sistem ağaç ve dalları ile oluşturulduktan sonra her iki tarafı çamur ile sıvanarak imalat tamamlanır.
Kullanıcıların yanıt aradıkları sorular arasında “Kerpiç ev depreme dayanıklı mı?” yer almaktadır. Kerpiç evler, yapım tekniklerine uygun uzmanlar tarafından yapılması durumunda deprem dirençli esnek yapılardır.
Bağdadi, ahşap üzerine 1-2 cm aralıklarla yatay olarak çakılan çıtaların üstüne sıva vurulması şeklinde yapılır. Ahşap karkas yapılarda duvar yüzeylerinin sıva ile kaplanabilmesi için boşlukların tuğla, kerpiç vs malzemelerle doldurulması ya da sıva taşıyıcı ahşap çıtaların çakılması gerekir.
Kerpiç toprağında gereğinden fazla ince malzeme kullanılması halinde, büzülme ve çatlamalara neden olur. Topraktaki fazla miktarda kumda ise kil miktarının az olması sebebi ile tanelerin birbirine bağlanması gerçekleşmez. Kil, silt ve kum karışımından oluşan toprak ideal kerpiç toprağıdır.
Midyat'ta gezilecek yerler arasında hiç şüphesiz ilk sırada taş evler yer almaktadır. Kentin tamamına yayılan ve sırt sırta uzanan taş binaları bir bütün hâlinde eşsiz bir manzara sunarken, ayrıca her biri tarihi ile ziyaretçilerini âdeta geçmişte yolculuk yaptırmaktadır.
✅ Cevabımız Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'dur.
Yapı türlerini kubbeli, ahşap, taş, çelik, betonarme, kabuk çatılı ve asma çatılı yapılar olarak gruplandırırız. Bir yapının mimarı tasarlayacağı yapının türüne karar verirken gereksinimlerin yanı sıra işlevsel ve iklimsel şartları mutlaka göz önünde bulundurmalıdır.
Karkas, yapının iskelet sisteminin adıdır. Karkas yapı da taşıyıcılar olarak bildiğimiz kolon ve kirişlerden oluşan yapılardır. Yükün büyük kısmı kolon ve kirişler vasıtasıyla zemine aktarılır. Taşıyıcı sistemin oluşturulduğu malzemeye göre karkas yapılar isimlendirilir.
Dayanıklı, güçlü ve sağlıklı yapılar olmaları sebebi ile genel olarak sıcak iklim bölgelerinde ısıdan korunma amacı ile tercih edilmişler. Akdeniz ülkelerinde tercih edilen TAŞ EVLER ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz de yaygın. Karadeniz ve İç Anadolu bölgesinde ise daha altı taş üstü ahşap evler bulunuyor.
Ahşap malzemeden inşa edilen, tek katlı ve verandalı bungalov evler Tayland'ın geleneksel evlerine karşılık geliyor. Daha çok orman içinde ya da deniz kıyısında görülen evlerin inşasında saman da kullanılabiliyor. Termal özelliği olan bungalovlar iç mekânı kışın sıcak tutarken yazın serinletiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri