Yapılacak evin en fazla iki katı olması gerekir. -Söz konusu arsanın en az 5.000 metrekare olması gerekmektedir. Bunun altındaki tarlalara ev ya da herhangi bir yapı yapılamaz. Eski kanuna göre, daha küçük tarlalara prefabrik ev yapılabiliyordu, ancak artık yapılmasına izin verilemiyor.
Parseller bahçe konseptine göre düzenlenmiş olup içerisine prefabrik ev kurulumu için de yer ayrılır. Ayrılan alan içerisine belediyelerce veya anlaşmaya bağlı olarak kullanıcılar tarafından izin verilen hobi bahçesi prefabrik ev yapılır.
Tarım arazisi niteliği bulunmayan, imar planında arsa olarak nitelendirilmiş alanlarda hobi bahçeleri kurulması önünde yasal bir engel bulunmamaktadır.
Yapıldığı takdirde yine aynı kanunun 42. Maddesi gereğince idari para cezasına müteakip yıkım kararı alınarak işlem tesis edilmektedir. Sonuç olarak; Tarım Arazileri üzerinde Hobi Bahçesi adı altında yapılan faaliyetler yasal değildir.
Gelin bu sorunun cevabına detaylı bir şekilde bakalım. Tarla, bağ, bahçe gibi arazilerin imarı yoktur. Bu araziler imarsız toprak parçalarıdır ve bu arazilere ev yapmada herhangi bir sakınca yoktur.
İlgili 18 soru bulundu
İskan dışı alanlarda taban alanı 75 metrekareyi ve 2 katı geçmemek şartıyla yapılacak 1 bağ evi için bakanlığın onayı alınmak koşuluyla köy içi yapılara benzer şekilde ruhsat zorunluluğu da olmayacak.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Gıda, tarım ve orman alanında düzenlemeler içeren teklif TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yasayla, tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmesi engellenecek. Plan veya projelere aykırı hareket edilmesi halinde, sorumlulara 1000 liradan az olmamak kaydıyla idari para cezası uygulanacak.
Bağ evi yapmak için gerekli şartları sıralayacak olursak;
İmar durumu olumlu olmalıdır. -Belediyeler tarafından verilen imar durumu ve imar izin maliyeti, Tarla alanının %5'i kadar, maksimum 250 metrekare olmalıdır.
Yoğun talep ile karşılaşan yerel yönetimler, yasal bir düzenleme olmamasına rağmen bu yapılaşmaya başta uzun süre göz yummuştur Daha sonra imara aykırı yapılan bu hobi bahçelerinin bir bölümü imar barışıyla yasal hale getirilmiştir.
Hobi bahçesi şeklinde kullanıma sunulan araziler, imar durumuna göre hisse şeklinde ya da kooperatif hissesi şekilnde de satışa sunulabilmektedir. Kooperatif hisseli hobi bahçelerinin satışa sunulmasında herhangi bir sakınca olmadığı gibi alınmasında da sakınca bulunmamaktadır.
4) Hobi Bahçeleri ve 2863 Sayılı Kanun
Şayet daha basit nitelikte bir imalat sözkonusu ise tabi olacağı hüküm anılan kanunun 65/4 maddesi olup uygulanacak yaptırım 6 ay ile 3 yıl arasında hapis cezasıdır.
Açıklamaya göre kaçak durumda olan hobi bahçeleri ya da içinde havuz bulunan hobi bahçeleri ülkemizde yasaklanmıştır. Tarım arazileri günümüzde noter ile hisseli şeklinde satılmaktadır ve bu alanlar üzerinde izinsiz şekilde hobi bahçeleri yapılması yasaktır.
İmarı olmayan arsaya prefabrik ev yapılmasının temel şartı, arsanın yola cephesinin bulunmasıdır. Kadastro cepheli imarsız arsalarda en fazla %5 imar izni bulunmaktadır. Ayrıca imarsız arsaya maksimum 250 m2 büyüklüğünde prefabrik ev yapılabilir.
Ahşaptır herhangi bir yapı iznine gerek yoktur. Ya da işte belediye beton atılmadığı sürece size cezai bir işlem uygulamaz.
Aslında ikamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik yapılar da yapı tanımına giriyor. İmar mevzuatında prefabrik yapılar için ayrıca bir istisna bulunmadığı için, ruhsat istemeyen prefabrik evler bulunmamakta olup bütün prefabrik yapılar için ruhsat izni alınması gerekiyor.
4) Yapılmak istenen bağ evi, tarlanın tamamının %5'ini geçmemelidir ve yapılmak istenen bağ evi en fazla 250 metrekare olabilir. 5) Yapılmak istenen bağ evi, parselin ve yolun sınırlarına en fazla 5 metre yaklaşabilir. Ayrıca yapılmak istenen bağ evi en fazla iki katlı ve 6.50 metre yüksekliğine sahip olmalıdır.
İster Zeytinlik, ister bağ bahçe hangisi olursa olsun bu tarz araziler tarla niteliğindedir. Tarla zaten tabir olarak da imarı olmayan toprak parçası anlamında kullanılmaktadır. Ve bu arsalara konut projeleri yapılamamaktadır.
Tarlaya bungalov ev koymak istediğinizde, öncelikle izinlerin alınması için ruhsat başvuru dilekçesi hazırlamanız gerekmektedir. İzin sürecinde, tapu ve imar durumu gibi belgelerin de sunulması gerekmektedir. İmar durumu ise prefabrik yapılar için belediyeden alınmaktadır.
Özel mülkiyete tabi satışlarda,
vatandaş genellikle üzerinde yapı bulunmayan ve tarla nitelikli taşınmazını “hobi bahçesi” başlığı altında satışa çıkarmaktadır. Taşınmazın tapusu olsa bile nitelik kısmında “hobi bahçesi” yazmaz fakat bu taşınmazı satın alabilir, müstakil sahibi olabilirsiniz.
(2) Yapı Kayıt Belgesi için yapı maliklerinden herhangi birisi veya vekili tarafından, e-Devlet üzerinden Yapı Kayıt Sistemindeki Yapı Kayıt Belgesi formunun doldurulması suretiyle müracaatta bulunulabileceği gibi kurum ve kuruluşlara başvurulmak suretiyle de müracaatta bulunulabilir.
İzmir Menderes'te 'hobi bahçesi' adı altında alınan alanlara inşa edilen yapılar, belediye ekiplerince yıkılacak. İzmir'in Menderes ilçesinde 200 ile 500 metrekare arasında parsellere bölünerek kurulan kooperatiflere üye olanlara noter satışıyla verilen hobi bahçelerinde inşa edilen yapılar için yıkım kararı alındı.
Belirlenen asgari büyüklüğe erişmiş tarımsal araziler, bölünemez eşya niteliği kazanmış olur. Asgari tarımsal arazi büyüklüğü; mutlak tarım arazileri, marjinal tarım arazileri ve özel ürün arazilerinde 20 dönüm, dikili tarım arazilerinde 5 dönüm, örtü altı tarımı yapılan arazilerde 3 dönümden küçük belirlenemez.
15 Mayıs 2014 tarihli bu düzenleme ile tarım arazileri yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerinin altında ifraz edilemez, bölünemez.
Bahçe tapusu, etrafı sarılı ve sınırları belli olan bir bahçenin kime ait olduğunu gösteren tapu belgesidir. Çoğunlukla köy yerlerinde bulunan bağ ve bahçelerin tapularında cins kısmında "bahçe" yazmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri