Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Hobi edinmek caiz mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Hobi edinmek caiz mi?

Allah'ın yasak ettiği şeylerden hobi edinmemek gerekir. Delik ne kadar küçük olursa olsun neticede sızdırır ve içeridekini azaltır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fetvameclisi.com

Boşa zaman harcamak günah mı?

Özellikle gençlerin bu oyunun peşinden giderek zamanlarını boşa harcadıklarını dile getiren Dr. İrfan Reşid, “İslam dinine göre zamanını hiç yere boşa harcamak haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: rudaw.net

Eğlenmek caiz mi?

İslâm Dini, Peygamber Efendimizin (asm) sünnetine uygun eğlenmeyi ve çalgıyı haram kılmamıştır. Çünkü insanın bazen bu gibi şeylere de ihtiyacı vardır. Dinî musikî ruhun gıdasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Vakti boşa harcamak mekruh mu?

Peygamber'in, “Allah analara saygısızlık göstermeyi, kız çocuklarını diri diri gömmeyi, -ödenmesi gereken hakkı- önlemeyi ve -hak edilmeyen şeyi- istemeyi haram kılmıştır. Onun bunun dediklerini aktararak vakit geçirmeyi, çok soru sormayı ve malı boşa harcamayı da sizin için mekruh görmüştür” (farklı lafızlarla bk.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamansiklopedisi.org.tr

Ressamlık caiz mi?

Evet, farklıdır. Fotoğraf çekmek, aynadaki görüntüyü sabitleştirmek gibi olup, caizdir; fakat insan veya hayvan resmi çizmek, bir zaruret olmadıkça caiz olmaz. Sual: Fotoğrafçılık mesleği caiz midir? El ile çizmediği için caizdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.dinimizislam.com

Evlat edinmek caiz midir? - İslam evlat edinmeyi mi, koruyucu aile olmayı mı tavsiye eder?

İlgili 16 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Fotoğraf çekmek haram mı?

a) Mücessem/üç boyutlu olmayan resimleri yasaklar içine sokmayan âlimlere göre fotoğraf çekmek ve kullanmak caizdir; yarım olanların cevazı daha da kuvvetlidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Islamda sanat yasak mı?

Neredeyse tüm sanat alanı, tarihten beri bazı muhafazakar çevrelerce kuşkulu alan muamelesi görmüştür. Sanat ve estetiğe hor gözle bakıldığı bir gerçektir. Bu çevrelere göre sanat gereksiz, hatta lüzumsuzdur. Bu tür yaklaşımlar sebebiyle İslam dini neredeyse sanattan soyutlanmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Mekruhta ısrar haram mıdır?

Değerli kardeşimiz, Tenzihen mekruh olan bir fiili işlemekte ısrar etmekle haram işlenmiş olunmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Mekruh olan bir şeyi yapmak günah mı?

Mekruh sonuç olarak günah bir amel değildir, günaha yakın bir ameldir. Mekruhu terk etmemek harama yakınlaştırır. Haramdan sakınmak için mekruhlara dikkat etmek gerekir. Mekruh olan amellerden uzak duranlar haramdan daha fazla uzaklaşır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Tenzihen mekruh işlemek günah mı?

Tenzihen mekruh; helâle yakın olan mekruhtur. Namazın sünnet ve adabını terk etmek gibi. Tenzihen mekruh olan bir şeyi terkedene sevap, yapana da azab yoktur, kınama vardır. Şafii mezhebine göre, mekruh tek çeşittir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Balayı yapmak caiz midir?

Değerli kardeşimiz, Balayı bizim geleneğimizde yoktu, sonradan kültürümüze girdi ve yayıldı; ancak bu dini bir gereklilik olarak yapılmıyor, mübah alanda bir âdet olarak yapılıyor, bu yüzden yapılmasında sakınca yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Düğünlerde oynamak dinen caiz mi?

İçeriğine haram bir fiil eklenirse kadın erkek oynamak gibi; mubah olan fiil yeni eklenen fiilin hükmünü alır yani haram olur. Diğer taraftan efendimizin huzurunda habeşlilerin oyun oynamaları vakidir. Müslüman hanımların düğünlerde zil takıp oynamaları mekruhtur. Göbek atıp şuh fiil ve edalarla oynamaları haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: eskieserler.com

Islamda çalgı aletleri haram mi?

Bu konu ile ilgili Kuran'da herhangi bir yasak yok. Bize gelen Peygamberin hadislerinde ve sünnetinde de böyle bir yasak yok. Bu sonraki yıllarda bazı sufilerin icraatlarıdır. Müzik insanın fıtratında, doğasında olan bir şeydir, çalgı da o insanın doğasındaki duyguların icat ettiği aletlerdir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Gereksiz para harcamak haram mı?

İçki, kumar, fuhuş gibi ferdi ve sosyal zararları olan yerlerde malı harcamak israftır, haramdır. Dinimi- zin yasakladığı şeylerle lüks sayılan maddelerin tüketimi israf olduğu gibi helâl olan maddelerin ihtiyaçtan fazla tüketimi de israftır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: acikders.ankara.edu.tr

Yerde bulunan para harcamak günah mı?

Kendisi muhtaçsa kullanabilir. Ancak sahibi daha sonra çıkarsa geri vermek zorundadır. Sahibinin aramayacağı düşük değerli şeyler ise beklemeye gerek kalmaksızın ihtiyaç sahiplerine verilebilir; bulanın ihtiyacı varsa o da kullanabilir."

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: m.haber7.com

Zaman nasıl boşa harcanır?

Zamanımızı boşa harcatan 6 şey
  1. Dijital bağımlılık. Teknolojik cihazların amaçlarının dışında uzun süreli kullanılması ölü zaman olarak adlandırılmaktadır. ...
  2. Aynı rutinde yaşamak. ...
  3. Önemli işleri sürekli ertelemek. ...
  4. Seçici izleyici olmamak. ...
  5. Başkalarının hayatlarına odaklanmak. ...
  6. Uzun süreli telefon görüşmeleri yapmak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenimesaj.com.tr

Mac Ruh ne demek?

Mekruh (Arapça: مكروه), İslam fıkıhında haram gibi kesin ve bağlayıcı olmamakla birlikte- yapılmaması istenen şeydir. Efâl-i mükellefindendir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Dedikodu yapmak mekruh mu?

Meselâ, "Allah, size dedikodu yapmanızı, çok soru sormanızı ve mal mülk ziyan etmenizi mekruh kılmıştır" (Buharî, “İstikrâz”, 19) hadisinde, dedikodunun, çok soru sormanın ve mal mülk ziyan etmenin mekruh olduğu bildirilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Haram olan şeyler nelerdir?

Fıkıh terminolojisinde Allah'ın yapılmamasını mutlak biçimde emrettiği fiillere verilen genel isimdir. Örneğin, içki içmek, domuz eti yemek, Allah'tan başkasının adına kesilmiş hayvanın etini yemek, faiz yemek, kumar oynamak, hazine kazmak, zina etmek, zulmetmek ve/veya adam öldürmek haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tr.wikipedia.org

Sigara içenin namazı kabul olur mu?

Sigara içen kişinin namazda imamlık yapması uygun olmaz; ancak kendisi gibi sigara veya daha kötüsünü içen kişilere imamlık yapabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Tuvalette sigara içmek haram mı?

Tuvalette tükürmek günah değildir, ama adaba aykırıdır. Tuvalette iken ağızda bir şeyin bulunmaması adab gereğidir. O nedenle tuvalette sigara içmek uygun bir davranış değildir. Yemek ve çay da yenip içilen nimetlerden olduğu için, bunun artığının tuvalete dökülmesi uygun olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Sigara içmek tahrimen mekruh mudur?

Dinimiz buyruklarına göre kendimize zarar verecek herhangi bir eylemin yapılması caiz değildir, bu nedenle sigara içmek tahrîmen mekruhtur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sabah.com.tr

Evde biblo bulundurmak günah mı?

Tapmak, ta'zim göstermek, uğurlu saymak, takdis etmek gibi amaçlarla tahtadan, alçıdan, plastikten, taştan, bezden fark etmez, resim, biblo veya heykel yapmak, kullanmak, duvara asmak veya evde bulundurmak, hiçbir şekilde câiz değildir, haramdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sorularlaislamiyet.com

Hayvan resimli tişört giymek günah mı?

O şu cevabı verdi: İçinde hayvan veya insan sureti bulunan bir elbiseyi giymek caiz değildir. Ve aynı şekilde Gıtra veya Şimağ yâda buna benzer giysilerde insan veya hayvan resmi bulunan bir giysi giymek de caiz değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: islamqa.info

Minyatür sanatı günah mı?

Bu görüş uyarınca, İslam dini realist tarzda tasvirleri yasaklamakta, soyut formları önermektedir. Söz konusu fikri kabul eden araştırmacılara göre, minyatür sanatının İslam dünyasında itibar görmüş olması bu yasaktan dolayıdır. Ancak Kur'an-ı Kerimde, tasvir yasağı ile ilgili bir hüküm bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: atif.sobiad.com

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT