Bunun birkaç belirtisi vardır, ancak en belirgin olanı motorun çalışmamasıdır. Diğer belirtiler arasında tıkırtı sesi, yanık kokusu ve güçlü bir soğutma sıvısı kokusu bulunur. Triger kayışı arızası ciddi bir sorundur. Bir triger kayışı arızasından şüphelenirseniz mümkün olan en kısa sürede tamir ettirmeniz önemlidir.
Triger kayışı koptuğunda, öncelikle hafif bir patlama sesi duyulur ve motor stop eder. Anahtarı çevirdiğinizde, marş motorunun devreye girdiğini duyarsınız ancak triger kayışı koptuğu için krankı ve eksantrik milini artık döndürmeyecektir.
3 yıldan kısa süre içerisinde 90 bin kilometre katedildiyse triger kayışı kontrol edilir ve çoğunlukla değiştirilir. Kısacası 90 bin kilometre ya da 3 yıl içerisinde kayış değiştirilmelidir.
Triger Kayışı Sıyırması
Bu tarz durumlarda sürücü marşa basıp aracını çalıştırmaya zorladıkça, açık kalan subaplara çarpan pistonlar da çeşitli hasarların oluşmasına neden olacaktır. Triger kayışı aşındıkça, motorun içinden belirli tıkırtı sesleri duyulmaya başlanabilir.
Triger kayışını değiştirmezsek ne olur? Bu kayışı zamanı gelince değiştirmezsek, kayış araç yoldayken kopabilir ve araçta çok ağır hasar yaratır. Kaç km'de kayış değiştirileceğini servisinizden öğrenebilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Triger kayışı ile birlikte neler değişir araştırmacıları için; su pompası, termostat veya radyatör gereçleri sayılabilir. Tüm bakım ve onarım işlemlerinde olduğu gibi kayış bakımları ve değişimi gibi kritik işlemlerde de uzman uygulayıcıların tercih edilmesi oldukça önemlidir.
Triger kayışları eksantrik mil ile krank mili arasında bağlantı görevi gören kayışlardır. Bu kayışlarda bir arıza olması durumunda performanstan ziyade aracın hareket etmesi dahi imkansızdır.
Supap ve pistonların ilgili olduğu tüm parçalarda kasmalar meydana gelir ve bu kasmalardan kaynaklı zorlanmalar hasar verir. Zarar gören tüm parçaların değişmesi veya işlem görmesi gerekir. Ve bu da dolayısıyla çok büyük bir maddi masraf anlamına gelir.
Triger zincirinin yağlanmaya ihtiyacı yoktur. Belirli bir bakım programı yapılmaz. Ancak triger zinciri, aracınızda kullandığınız motor yağı ile yağlanır. Bu nedenle zamanında yapılmayan periyodik bakımlar ve motordaki motor yağı seviyesinin azlığı triger zincirinin ömrünü azaltır.
Triger kayışı gerektiği sürede değiştirilmezse kopar ve triger kayışı kopmuş bir aracın motoru çalışmayacağından araç da hareket edemez. Yani V kayışı konusunda gerekli bakımları ve değişimleri sağlamazsaniz aracınız sizi her an yarı yolda bırakabilir.
Yetkili servisler ve otomobil bayileri aracınızın motor ve şasi numaralarını ilettiğinizde size bilgi verir. Kullanım kılavuzunda teknik detaylarda kayışın özelliği yazar. Üstelik değişim zamanı ve kullanım ömrü gibi bilgiler mevcuttur.
Parçalarda Hasar Meydana Gelir: Triger kayışının kopması, diğer motor bileşenlerinin zarar görmesine yol açar. Valf ve pistonlar birbirine çarpar. Bunun sonucunda çok ciddi mekanik hasarlar meydana gelir. Önlem alınmadığı takdirde motor tamamen çalışmaz duruma gelir ve çok ciddi onarım gerekir.
Triger kayışı kullanan bazı araçlar
Renault 1.5 DCI motorlu araçları bunlara bir örnektir. Volkswagen Passat, Jetta - Audi A3, A4 - Skoda Octavia dizel motorlu araçlarda kayış kullanmaktadır. Renault motoru kullanan Mercedes marka araçlarında dizel motorlarında triger seti bulunur. Araçların tümünde bu parça yoktur.
İşinin ehli bir ustaya gösterin sente 1 diş atlarsa motor zamanlaması değişir,durduğu yerde gaz yer fakat yüke girince balata bitmiş gibi bağırır. Sarsıntı yapar(sarsıntının başka nedenide olabilir).
Triger, yani eksantrik zinciri koparsa ne olur diye düşünüyorsanız cevabı aracınızın çalışmamasıdır. Eksantrik zinciri, yani triger kayışı kopan aracın motoru düzgün çalışamaz.
1) kayış aşırı gergin olduğundan ömrü kısa olacaktır. Kilometresinden önce kopma yapabilir. 2) Gerginlik aşırı olduğu için gergi rulmanlarını bozacaktır. Bu şekilde uğultu olacaktır.
Bu yüklü maliyetin altına girmemek için devirdaim pompasına bir periyot belirlememiz bizim için maddi anlamda bir artı olacaktır. Aracın triger seti değiştiğinde devirdaim pompasını da sete dahil edip değişimini sağlama çok mantıklı olacaktır.
Triger, V ( Aksesuar ) Kayışı ve devirdaim pompası birlikte değiştirilmelidir.
Triger kayışı veya zinciri belirli yıl veya km'ye bağlı olarak periyodik değişim isteyen üründür. Devridaim pompası ise arıza vermediği sürece değişim yapılmaz.Periyodik değişimi yoktur.
Triger kayışı kopmuşken aracın hareket ettirilmesi durumunda ise pistonlar ve subaplar başta olmak üzere birçok parça hasar görür. Ayrıca motor soğutulamayacağı için kısa süre içinde araba hararet yapar.
dikkat!!! sökülen bir triger kayışı asla yeniden takılmaz.....
Triger kayışı sıyırma sebebi genellikle kullanım ömrü sebepli oluşan yıpranmadır. Bu durumun önüne geçmek için öncelikle bakım sonra da zamanında değişim gerekir. Kullanıldıkça eskiyen bir yapıya sahip olan Triger kayışı zaman geçtikçe aşınmaya başlar.
Tahrik kayışı kopması halinde hidrolik sistemi çalışmaz. Bu durumda direksiyon kontrolü zorlaşır ve aracın sürüş güvenliği ortadan kalkar.
Triger kayışının kopmasının en büyük sebebi düzenli olarak kontrol edilip değiştirilmemesidir. Bir zincirin halkası gibi görev yapan krank mili, eksantrik mili ve supaplar, triger kayışı zamanla yenilenmeyerek koparsa tüm bu parçalar eş zamanlı olarak hasar görür ve motora geri dönüşü olmayan problemler yaşatır.
Poşetinin üzerindeki etiket birşey ifade etmiyor. Önemli olan parçanın üzerinde yazan tarihtir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri