Kendinizi bildirme ve kayıt (iltica başvurusu) İltica başvurusunda bulunmak için, kendinizi önce Göç ve Vatandaşlık Dairesi'ne (IND) ait Ter Apel'daki iltica merkezine bildirmeniz gerekiyor. Schiphol'a vardığınızda, önce kendinizi Kraliyet Jandarmasına (Kmar) bildireceksiniz.
Hollanda'da iltica başvurusunda bulunmak için Ter Apel köyündeki başvuru merkezine kayıt olun. Burada IND'de iltica başvurusunda bulunabilirsiniz ve Hollanda polisi başvurunuzu kaydedecektir.
İltica Başvuruları
Mülteci başvurusu yapmak için gerekli belgeler arasında, kişinin pasaportu veya kimlik belgesi, mülteci statüsününün kanıtı olarak sunabileceği belgeler ve mülteci olduğu iddia edilen ülkede yaşadığı insan hakları ihlallerine dair belgeler yer alır.
Bunun yanı sıra kendi ülkelerinde yaşam koşullarının elverişli olmaması ya da can güvenliğinin tehlikede olması durumunda da iltica talebinde bulunulabilir. Bir ülkede yaşanan içsavaş, savaş, çatışma, katliam ya da soykırım gibi durumlarda kitlesel sığınma istemleri yapılabilir.
İltica eden Türk vatandaşları, eğer talepleri kabul edilirse sığınacakları ülkede kalabilirler. Ancak, talepleri reddedilirse geri dönmek zorunda kalabilirler. Bu durumda Türkiye'ye geri dönüşleri mümkün olabilir. Ancak, iltica eden kişilerin geri dönüşleri hukuki süreçlere bağlı olup, herhangi bir garantisi yoktur.
İlgili 22 soru bulundu
Bekar bir kişiye yaklaşık olarak aylık 1500 euro yakın ödeme yapılırken evli ve iki çocuklu bir aileye çocuk ve diğer birkaç yardımla birlikte yaklaşık 2000 euro'luk bir yardım alır. Bunun dışında entegrasyon süresi yaklaşık üç yıl olup bu süre içinde yeni yerleşimcinin uyum sınavlarını vermesi beklenir.
İlticası haklı görülmüş biri her şey yolunda giderse, 2-3 yıl sonra Green karta başvurur. Yine her şey yolunda giderse 5 yıl sonra vatandaşlık başvurusu yapabilir. İltica edenler ortalama 8-9 sene sonra ABD vatandaşlığı alabiliyor. Bu arada ülkesine gidemiyor.
İltica başvurunuz reddedilirse ne olur? İltica başvurusunun reddiyle birlikte size, çıkışınızın gerçekleşmesi gereken bir süre verilir. Bu süre genelde 30 gündür. İltica başvurusun- un “açıkça dayanaktan yoksun” olarak reddinde ise, ülkeden çıkış süreniz bir haftadır.
İltica başvurusunda bulunmak
Bu oturum izni 5 yıl geçerlidir. Göç ve Vatandaşlık Dairesi'nde (IND) iltica başvurusunda bulunuyorsunuz. IND de, sizin iltica dolayısıyla bir oturum izni hakkınızın olup olmadığını değerlendirecektir.
Tanınmış bir mülteci veya iltica hakkı verilmiş bir birey olarak, size üç yıl geçerli bir oturum izni verilecektir. Geçici koruma ya da sınır dışı edilmeye ilişkin ulusal yasal hakkına sahip kişiler ise genellikle bir yıl geçerli bir oturum izni alırlar.
İltica prosedürünüz sırasında tüm belgeleriniz BAMF'de kalır. Normalde bunları ancak iltica prosedürünüz tamamlandıktan sonra geri alabilirsiniz. Sürücü belgeniz BAMF'de bulunduğu sürece kendiniz araç kullanamazsınız.
İltica başvurusu Amerika'ya giriş noktalarında ya da ülkede halihazırda bulunurken yapabilirsiniz. Turist vizesi ya da herhangi başka hangi statüde olursa olsun 1 yıl içinde iltica başvurusunda bulunabilmeniz mümkündür.
Bu konuda daha fazla bilgiyi "Koruma Statüsünün İptali" bölümümüzde bulabilirsiniz. İltica prosedürünüz devam ederken veya size Duldung verilmiş olması durumunda, genellikle yurtdışına seyahat etmenize izin verilmez. Ancak, bu kuralın istisnası için başvuruda bulunmayı deneyebilirsiniz.
BAŞVURU ve BSN
Malumunuz üzere 6 ay dolduktan sonra belediyeden BSN numarası alınabilmektedir. Çalışma izni başvurusunun sonuçlanması ortalama 1 ay sürmektedir. Eğer bir firma ile anlaştıysanız 6 ay dolduğunda UWV süreci ile BSN sürecini aynı anda başlatılması önerilebilir.
Avrupa Birliği Adalet Divanı (ECJ) sorumlu Başsavcısı Jean Richard de la Tour'a göre, sığınma başvurusu reddedilen bir kişinin, bu arada dinini değiştirmesi ve bu nedenle de geldiği ülkede kovuşturulma tehlikesi ortaya çıkması halinde mülteci olarak tanınma hakkı bulunmaktadır.
Hollanda çalışma izni, yüksek nitelikli göçmen ya da şirket içi transfer izni şeklinde geçmektedir. Oturum izni öncesinde uzun süreli vize başvurusu yapılmalıdır. 3 aydan uzun süreli çalışma izni için tek izinli vize başvurusu yapılır. Bu vize hem çalışma izni hem de oturma izni kapsayan bir vize türüdür.
Temmuz 2023'te ise 3 bin 791 başvuru ile Türkiye ilk kez Afganistan'ı da geride bırakarak Suriye'nin ardından en çok iltica başvurusu gelen ikinci ülke oldu. İltica edenlerin sayısı artarken Almanya'nın başvurulara kabul oranı ise giderek azalıyor.
İltica başvurunuz kabul edildiyse, örneğin mülteci, iltica hakkı veya geçici koruma hakkı kazanmış biri olarak tanındıysanız, herhangi bir kısıtlama olmaksızın bir çalışan veya serbest meslek sahibi olarak çalışabilirsiniz.
Asylum başvuru sahibine yasal bir statü vermez. Başvuru tarihinden 150 gün sonra çalışma iznine (EAD) başvurulabilir. Çalışma izni gelince sosyal güvenlik numarası alınabilir. Asylum başvurusu devam ederken seyahat izni (parole) başvurusu yapılabilir.
Türk mültecilerin yarısı Almanya'da
Bu da toplam kabullerin yüzde 47'si demek. İkinci sırada 8 bin 975 (yüzde 17) kabul ile Fransa var. Hollanda 4 bin 630 başvuruya olumlu cevap verirken İtalya 3 bin 965; Belçika da 3 bin 330 kişiye iltica hakkı tanıdı. Yunanistan ise bin 325 kabul ile sekizinci sırada.
BAMF'ın DW Türkçe'ye verdiği bilgiye göre, 2021'de Türk vatandaşlarının yaptığı toplam 7 bin 67 iltica başvurusundan 3 bin 878'ini Kürtler oluşturdu. Geçen yıl Türkiye'den yapılan 23 binden fazla iltica başvurusunun 19 bin 500'ü, yani yüzde 81'den fazlası da yine Kürtler'den oluştu.
Schengen vizesi ile iltica başvurusu yapabilir miyim? Schengen vizesi ve turist vizesi aynı vize türleridir. Dolayısıyla, Schengen vizesi ile iltica başvurusunu Almanya'da yapabilirsiniz.
Aile birleşimi için yerine getirilmesi gereken koşullar nelerdir? Aile birleşimi için yerine getirmeniz gereken koşullar, oturum durumunuza bağlıdır. Tanınmış mülteciler, yeniden yerleştirilen mülteciler (Resettlement-Flüchtling) ve iltica hakkı olan kişiler, sözde "ayrıcalıklı aile birleşimi" için başvurabilirler.
İltica, sığınma talebi anlamına gelir. Ülkenize döndüğünüzde tehlike altında olacağınızı düşünüyorsanız, Norveç'te sığınma talep etme ve oturum izni alma hakkınız bulunmaktadır.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, koruma altına alınma talebinde bulunan herkesin, sınırı yasa dışı yollarla geçmiş bile olsa, iltica başvurusunda bulunmasına imkan verilmesini öngörüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri