Bir işletmenin hem kurumsal hem de marka değerini yükseltmek amacıyla, hedef kitlesine yönelik olarak tasarladığı, markaya özel özgün aktiviteler kanalıyla oluşturduğu deneyimsel bir pazarlama iletişim biçimidir.
Etkinlik pazarlaması nedir? Markaların hedef kitlelerine ulaşmak için yüz yüze gerçekleştirdikleri deneyimsel bir faaliyettir. Etkileşimin yoğun olduğu etkinlik pazarlamasında , amaç marka değerinini hedef kitle üzerinde artırmaktır.
Pazarlama, iş ürünlerinin veya hizmetlerinin hedef kitleye tanıtımıdır. İşyerindeki pazarlamanın yaygın örnekleri arasında televizyon reklamları, reklam panoları ve dergi reklamları sayılabilir.
Marka ile tüketicinin yüz yüze gelmesini sağlayan, markanın hedef kitle üzerindeki algısını olumlu hale getiren strateji etkinlik pazarlamasıdır. Bu pazarlama stratejisi ile beraber markalar hedef kitlesine farklı ve olumlu bir deneyim yaşatmayı amaçlıyor.
Ürün pazarlaması, tüketicilere ürün tanıtma sürecidir. Bu süreçte ürünün konumunun ve mesajının belirlenmesi ile kitlenize lansmanının yapılması yer alır. Ayrıca pazarlamacıların ve müşterilerin ürüne yönelik talep ve ürünün satışı ile sonuçlanacak şekilde ürünün değerini anlamasını kapsar.
İlgili 15 soru bulundu
Bu tanıma göre pazarlama; “kişisel örgütsel amaçlara ulaşmayı sağlayabilecek mübadeleleri gerçekleştirmek üzere malların, hizmetlerin ve fikirlerin geliştirilmesi, fiyatlandırılması, tutundurulması ve dağıtılmasına ilişkin planlama ve uygulama süreci” olarak tanımlanmaktadır (AMA, 1985: 1).
Pazarlama firmaların veya şirketlerin, herhangi ürün veya hizmet'lerin müşterilerinin ilgisini çekeceğini tayin etmeleri ve satışlar, iletişim ve işletme idaresi geliştirmeleri için stratejileri belirlemeleri sürecidir.
Satış etkinliği, gerçekleşen satışların, şirkete olan toplam katma değeri ile orantılıdır. Satışların toplam katma değeri için ise hacim, miktar ve cironun ötesine bakılmalıdır. Satış faaliyetinin etkinliğini “daha az kaynak kullanımı ve çaba ile daha fazla sonuç almak” olarak tanımlayabiliriz.
Etkinlik, bir makina veya tesisin belirli bir zaman diliminde üretebileceğinin ne kadarını gerçekleştirdiğini ifade eder. Dolayısıyla, etkinlik verimlilik hakkında hiç bir şey söylemez, ne kadar kaynak kullanıldığı belli değildir. Verilen zaman diliminde daha çok kaliteli ürün ortaya koyabilirsek etkinliğimiz artar.
İçerik pazarlamadan potansiyel müşteri bulmaya uzanan bir yelpazede, tutarlı ve etkili bir şekilde içerik yaratmak, yönetmek, güncellemek ve sunmak için içerik yönetim sistemi gereklidir.
Pazarlama; bir malın, ürünün, hizmetin satışını arttırmak amacıyla piyasa durumunu ve gereksinimini saptama, tanıtma, paketleme vb. etkinliklerin tümüdür. Aynı zamanda pazarlama, tüketicilere neden sizin ürün veya hizmetinizi rakipleriniz arasından seçmeleri gerektiğini öğretme sürecidir.
Bu faaliyetler genelde dört ana başlığa ayrılır; ürün (product), fiyat (price), yer (place) ve tanıtım (promotion). Pazarlamanın 4P'si olarak adlandırılan bu faaliyetler pazarlamanın karmasıdır.
Pazarlama, insanların şirketinizin ürün veya hizmetleri ile ilgilenmesini sağlama sürecidir. Bu süreç, pazar araştırması, analiz ve ideal müşterilerin ilgilerini anlama yoluyla gerçekleşmektedir. Pazarlama, ürün geliştirme, dağıtım yöntemleri, satış ve reklam dahil olmak üzere bir işletmenin tüm yönleriyle ilgilidir.
Pazarlamanın temel amacı, müşteri ihtiyaçlarını karşılayarak, şirketlerin karlılığını ve büyümesini sağlamaktır. Pazarlama, hedef kitleye uygun ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi, doğru fiyatlandırma, dağıtım ve tanıtım stratejileri ile gerçekleştirilir.
Pazarlama üretimden önce başlar, üretime yön verir ve üretimden sonra devam eder. Pazarlamanın üretimden önce başlamasının arkasında yatan neden üretime yöne verecek tüketici istek ve ihtiyaçlarının tespit edilmesi gerekliliğidir.
Etkinlik (Efficiency) Bir performans göstergesi olarak etkinlik oranı, bir işletmede belirlenen amaçların gerçekleştirilmesi için tüketilmesi beklenen kaynaklar ile gerçekten tüketilen kaynaklar arasındaki ilişki olarak tanımlanır. Başka bir deyişle etkinlik, girdilerle ilişkili bir performans ölçütüdür.
Etkinlik (Event), hedef kitleye bir mesajın iletileceği veya tutumların etkilenip davranışın gerçekleştirileceği bir toplantının belirli bir yer ve zamanda gerçekleştirildiği faaliyetlerin tümüdür.
Günümüzde kişi veya kurumlar tarafından düzenlenen birçok etkinlik bulunuyor. Anlam bakımından aktivite veya faaliyet karşılığı bulunuyor. Bireyler daha çok aktivite veya faaliyet anlamında etkinlik sözcüğünü tercih edebiliyor.
Satış Teşvik Amaçları
Reklam ve kişisel satış çabalarına destek olmak ve onların etkinliğini artırmak. Satışları kısa dönem için veya hemen artırmak. Müşteri ve/veya mağaza trafiğini artırmak. Tüketicinin veya müşterinin marka ve/veya mağaza bağlılığını korumak, sürdürmek veya artırmak.
Satış Gücü Etkinliğini Artırma
STAR'ların satışta kullandıkları teknikleri, yetkinliklerini ve motivasyonel faktörlerini belirleyerek: İşe alım sürecinin, personel dönüşüm oranını düşürecek ve performansı artıracak şekilde iyileştirilmesi.
PAZARLAMA YÖNETİM SÜRECİ
Her yönetim faaliyetinde olduğu gibi pazarlama yönetimi de analiz, planlama, uygulama ve yönlendirme ile kontrol adı verilen dört aşamadan oluşmaktadır.
Sonuç olarak, pazarlama süreçleri; pazar araştırması ve analizi, strateji geliştirme, uygulama ve değerlendirme ve kontrol aşamalarından oluşmaktadır. İşletmeler bu süreçleri başarılı bir şekilde yürüterek, hedef kitlelerine ulaşabilir ve karlılık oranlarını artırabilir.
Geleneksel pazarlama karması (4P); mal, fiyat, dağıtım ve tutundurma bileşenlerinden oluşurken, Tyson ve Hurd (2009), 4P'ye kamu, ortaklık, politika ve fon yaratma bileşenlerini ekleyerek, sosyal pazarlama karmasını sekiz bileşenle (8P) açıklamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri