Home Ofis Şirket Kurmak İçin Gerekli Olmayan Belgeler : imza beyannamesi! / ikametgah belgesi! / kimlik fotokopisi! / vesikalık fotoğraf! Ticari faaliyetinizi evden yürütmenize bir engel yoksa, şirketinizi 2024 yılında home ofis kurabilirsiniz.
Home ofis şahıs şirketi kurduğunuz için brüt kira tutarı üzerinden %20 stopaj vergisi ödemeniz gerekir. Buna bağlı olarak mal sahibi de kira vergisi ödemez. Fakat süreci kendi adınıza daha da rahatlatmak adına ödemeniz gereken kiranın tamamını gider olarak göstermeniz de mümkündür.
Birçok home ofis çalışanı fiziki olarak faaliyet yürütmediğinden yalnızca şirket açılışını yapmak, vergi mükellefi olmak ve faturalandırma yapmak amacıyla home ofis kullanmaktadır. Bu nedenle ekstradan bir çalışma ruhsatına ihtiyaç duyulmuyor.
Home-office çalışılan evin kira sözleşmesi ya da tapu belgesinin fotokopisi, noterden onaylı muhasebeci vekaleti ve imza beyannamesi ile GİB üzerinden giriş yapılarak vergi levhası oluşturulur.
İlgili 29 soru bulundu
Limitet şirketler için kuruluş sermayesi, 2024 yılı itibarıyla en az 10.000 TL olmalıdır. Anonim şirketlerde 2024 kuruluş sermayesi alt limiti 50.000 TL'dir. Bu tutar, kayıtlı sermaye sistemine dahil olan ve halka açık olmayan anonim şirketler için 100.000 TL'dir.
Home Ofis Nasıl Kurulur? Şirket kurmak isteyenler bilir ki, bunun için en olmazsa olmaz kurum Vergi Dairesi`dir. Vergi Dairesi, home ofis şirket kurmak isteyenler için herhangi bir engel kaynağı değildir. Çoğunlukla düşük ölçekli olan ve ev ortamından yönetilecek işler basit usul mükellef kapsamına dahildir.
Yukarıda bahsettiğimiz işler haricinde avukat, müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen gibi serbest meslek sahipleri de evlerini adres göstererek home ofis şirket kuruluşu yapabilirler.
Home Ofiste faaliyet alanı ile ilgili olarak kullanılan bilgisayar, yazıcı, fotokopi makinesi, gibi demirbaşların ve bunlara ait sarf malzemelerin tamamı gider olarak yazılabilir.
Home ofis şirketi, kurulması kolay ve daha az maliyetli olduğu için, girişimciler arasında popüler bir seçenek haline geldi. Şahıs şirketi, belirli bir yer belirtmeden kurulabilse de, home ofis şahıs şirketi de kurulabilir.
Eğer Türkiye'da senede 100,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 35,259 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 64,741 TL, aylık 5,395 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 35.3% ve marjinal vergi oranınız 41.8% olacaktır.
Home ofis yapılandırıldığı takdirde kişi, yasal süreçte çalışma yerini home ofis olarak belirtebilir, adresi resmi iş adresi olarak belirtebilir. Home ofis sistemi amacına uygun kullanıldığı müddetçe yasaldır.
Türkiye'de bir şahıs şirketi kuruluşu ve faaliyetleri sırasında muhasebeci tutmak zorunlu değildir. Ancak, bir muhasebeci tutmak şirketinizin vergi beyannamesi verme, vergi ödemeleri yapma ve diğer muhasebe işlemlerini yapma gibi işlemlerde yardımcı olabilir.
ya da yapacağınız işin basit usul mükellef kapsamında değerlendirilmediği durumlarda ev adresinizi göstererek evde şahıs şirketinizi kurabilirsiniz. Diğer şirket türlerine oranla şahıs şirketi en çok tercih edilen şirket türüdür.
Home office modelinde, çalışanlar genellikle internet üzerinden bağlantı kurarlar. Çalışanlar, bir laptop veya bilgisayar kullanarak, işlerini evlerindeki bir çalışma masası veya bilgisayar masası gibi bir alanda yapabilirler.
Ayrıca ev sahibi adına düzenlenen faturaların ise faaliyette bulunduğunuz işyerine ait ve işle ilgili olarak kullanılıyor olması ile birlikte tarafınızca ödendiğinin tevsiki (kesin delillerle ispatı) halinde serbest meslek kazancının tespitinde yarısının gider olarak indirilmesi mümkündür.
1. Evini Serbest Meslek Faaliyetinde Kullananlar Ev Kirasının Tamamını Mesleki Gider Olarak Dikkate Alabilirler: Yukarıda metnini sunduğumuz GVK 'nun 68/1 inci maddesine göre home ofis olarak kullanılan konutlara ait kiraların tamamı serbest meslek kazanç defterinde gider olarak gösterilebilmektedir.
Yine iş yerine gelen elektrik, su, doğalgaz faturaları bu uygulamanın içerisinde yer alıyor. Home office çalışılıyorsa eve gelen bu tür fatura bedellerinin %50'si gider kalemleri arasına eklenebiliyor.
Ortalama olarak 2023 yılında şahıs şirketi kurma maliyetleri şu şekildedir: Şahıs İmza Beyannamesi için Noter Onayı: 270-400 TL. Muhasebeci Vekaleti için Noter Onayı: 480-530 TL. Serbest Muhasebeci Mali Müşavir İş Yeri Açılış Ücreti: 500-850 TL.
Kiracı, kiralananı sözleşmeye uygun olarak kullanma durumundadır. Konut amaçlı kiralanan bir taşınmazın ofis şekilde kullanılma durumu sözleşmeye aykırılık oluşturacaktır.
E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için ise, İnteraktif Vergi Dairesi'ne www.ivd.gib.gov.tr üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapılarak başvuru adımları tamamlanır. Sonraki birkaç gün içinde faaliyet adresinde vergi memurları tarafından yapılacak kontrol sonrası vergi levhası edinilebilir.
Home ofis olarak kullanılmadığı sürece ev kirasından stopaj alınır. Stopaj oranı güncel olarak %20'dir. Evinizi home ofis olarak kullanmadığınız sürece vergi ödemeniz gerekmez. Stopaj alınırken ev kirasından değil iş yeri kirasından alındığını da söylemek gerekir.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Home Ofis Stopaj
Her ne kadar oturduğunuz evin bir kısmını kullanacak iseniz de kiranın tamamı için stopaj yükümlülüğünüz bulunur. Artık siz brüt kira üzerinden %20 stopaj ödeyeceğiniz için mal sahibi kira vergisi ödemeyecektir. Ödeyeceğiniz kiranın tamamını aynı şekilde gider olarak gösterebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri