Horlama herkeste görülebilir. Özellikle yorgun günün gecesinde, alkol ve sigaranın fazla kullanıldığında gece uykuda üst hava yolunda daralma artacağından, sağlıklı insanda da horlama olabilir. Ancak bu olgularda horlama, haftada 1-2 günle kısıtlıdır.
Horlama daha çok orta yaş ve üstü erkeklerde oldukça sıklıkla gözlenmektedir. Erkekler ne yazık ki bayanlara göre horlama konusunda biraz daha şansızdır ve iki kat daha fazla gözlenir. Bunun nedeni erkeklerin ilk kilo alma bölgelerinin boyun bölgelerinin olmasıdır.
Üst solunum yollarındaki kasların gerginliğinin azalması sonucu dilin arkaya kayarak diğer gevşek dokularla beraber titreşime yol açması; horlama sesinin çıkmasını neden olur. Yumuşak damağın ve küçük dilin normalden uzun olması, büyük bademcik ve geniz eti ya da burundaki darlıklar da horlamayı tetikleyebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Ağır horlama probleminiz yoksa yatış pozisyonunuzu değiştirmeyi deneyin. Dil geri düştüğü ve hava yollarının üzerine baskı yaptığı için bu yatış pozisyonu horlamaya yol açabilir. Yüzüstü veya yan yatarak uyumak tercih edilebilir.
Evet, horlamanın tedavisi vardır. Horlamanın tamamen geçmesi için en kesin tedavi yöntemi horlama protezidir.
Eğer birden fazla yastıkla yatıyorsanız boynunuzdaki eğim nefes akışını etkileyebilir bu da horlamaya neden olabilir. Bu nedenle mümkün olduğunca tek yastık veya yastıksız yatmaya kendinizi alıştırın. Yapılan araştırmalar obezite ve horlama arasında yakın bir ilişki olduğunu kanıtlıyorlar.
Horlama nasıl tedavi edilir? Uyku sırasında solunumun kesilmesine neden olmayan bu tip horlamalar, uyku pozisyonunun değiştirilmesi, daha yüksek yastıkta uyunması, fazla kiloların verilmesi, hafif yiyecekler tüketilmesi, alkol ve sigara kullanımının bırakılması ve burun bandı kullanılması gibi çözümler de önlenebilir.
Horlama herkeste görülebilir. Özellikle yorgun günün gecesinde, alkol ve sigaranın fazla kullanıldığında gece uykuda üst hava yolunda daralma artacağından, sağlıklı insanda da horlama olabilir. Ancak bu olgularda horlama, haftada 1-2 günle kısıtlıdır.
İnsanlar çok çalıştıklarında veya yorulduklarında horladıklarını düşünürler. İşin aslı maalesef böyle değildir. Horlama hastalıkları oldukları için horlarlar ve yorgunluklarını veya halsizliklerini bir nevi başka sebeplerden olduklarını düşünürler. Halbuki horladıkları için yorgundurlar.
Basit horlama tedavisi evde kolay yöntemlerle yapılabilir. Kilo vermek, uyku öncesi alkollü içki tüketmemek, hafif bir akşam yemeği tercih etmek, horlama yastığı adı verilen yüksek bir yastık tercih etmek, yeni nesil horlama bantları kullanmak horlamanın önüne geçmek için uygulanabilecek basit yöntemlerdir.
Hava yoluna sarktığı için bir valv gibi horlamaya neden olur. Burun tıkanıklığı olan kişi havayı almak için genizde aşırı vakum yaratır. Bu vakum boğazda kollabe olabilen dokuları hava yoluna doğru çeker. Böylelikle burun açık iken horlamayan kişide horlama görülmeye başlar.
Ancak, horlamanın aslında ciddi bir hastalığın belirtisi olduğu durumlar da vardır. Basit horlamada, boğazınızdaki kaslar gevşediği için bir titreşim olur, ancak eğer solunum yolu tamamen tıkanıyorsa, gece nefesiniz belli aralıklarla kesiliyorsa bu uyku apnesidir ve tehlikeli bir sorundur.
Uyuyan kişinin başını yükseltmek için yastık kullan.
Buna karşı, horlayan kişinin geceliğinin arkasına tenis topları koydurabilir veya horlama yastığı kullandırabilirsin. Bu, dönerken veya gece hareket ederken hafif bir rahatsızlığa neden olacak ve horlayan kişinin uykusunda yer değiştirmesini önleyecektir.
Horlama tedavisi her yaş grubuna uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Ancak ağırlıklı olarak 35 ile 50 yaş üstü kişilerde ve aşırı kilolu hastalarda horlama tedavisine baş vurulmaktadır. Horlama tedavisinde yumuşak damağı sertleştiren ve küçültmeye yarayan ilaçlar yani medikal tedavi uygulanabilmektedir.
Bir vücut yastığı (tüm vücudu destekleyen tam uzunlukta bir yastık) yatış pozisyonunuzda düzeltme sağlar. Yana yatarak uyuyabilmenizi sağlar ve bu da horlamanızı büyük ölçüde azaltabilir. Horlama, uyku pozisyonundan bağımsız olarak devam ederse, obstrüktif uyku apnesi horlamanızın nedeni olabilir.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur. Sonuç olarak, burun bantları horlama yakınması olan kişilerde kullanılabilir, horlamayla birlikte uyku apnesi düşündüren yakınmalar varsa kesinlikle önerilmez.
Yağlanmış bir boyunda soluk alma yolu daralacağı için horlama daha çok olur.Kadınlarda horlama oranı % 8-10 civarlarındayken menopoz sonrası ciddi artma göstererek %40'lara çıkar.
Bilenler ise horlama hangi bölüm bakar ya da horlama hangi bölüme giriyor sorusuna yanıt arıyor. Peki horlama tedavisi için hangi bölüme gitmeniz gerekiyor? Horlama sorunu için hastanelerin kulak burun boğaz (KBB) bölümüne gitmeniz gerekir.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
Horlama, hava yolunun kısmen tıkanması, boğaz yapısının genişlemesi ya da kasların gevşemesi nedeniyle oluşur. Hava yolu tıkalı olduğu ve rahat nefes alınamadığı için, nefes almaya çalışırken boğazda titreme meydana gelir, bu durum da horlamaya neden olur.
Horlama Yastığı Horlama Problemini Çözer mi? Horlama yastığı vakaların bir kısmında işe yarasa da, horlama tedavisi için kesin olumlu sonuç verdiğini ispatlayan bilimsel bir çalışma bulunmamaktadır. Zira boyun kısmındaki dokuların boyutu ve sarkma biçimi, her insanda farklılık göstermektedir.
Birçok probleme iyi gelen zeytinyağı horlamaya da iyi gelen muhteşem bir doğal yağdır. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı bal ve bir çay kaşığı zeytinyağı koyun. Birazda taze zencefil kökü ekleyin. Uyumadan önce bu karışımı içerseniz rahat bir uyku uyuyabilirsiniz.
Kadınlarda Horlama Sebepleri
Kadınlarda da burun tıkanıklığı, soğuk algınlığı, alkol tüketimi ve uyku apnesi gibi nedenler horlamaya neden olurken erkeklerden farklı olarak hormonal değişimlerin yarattığı fizyolojik değişiklikler de kadınlarda horlamanın önemli bir nedeni olarak görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri