Hormon tedavisi vajende kuruluk yapabilir, cinsel isteği azaltabilir, yorgunluk, bulantı yapabilir, kas ve eklemlerde ağrı yapabilir, kemiklerin erimesine neden olabilir. Kas eklem ağrıları sık görülen yan etkiler arsındadır. Zamanla bunlara adaptasyon gelişerek şikayetler azalabilir.
Toplam tedavi süresi en az 5 yıl veya her bir ilaç süresi 5 yılı geçmeyecek şekilde daha uzun olabiliyor: 3 yıl anastrazol ve ardışık 2 yıl tamoksifen ya da 5 yıl tek başına anastrazol veya 2 yıl tamoksifen ve ardışık 5 yıl anastrazol veya 5 yıl tamoksifen sonrası 5 yıl letrazol verilmesi gibi.
Hormon tedavisini kimler kullanabilir? Hormon tedavisi, büyümek için hormon kullanan prostat, meme, rahim ve nöroendokrin kanserlerini tedavi etmek için kullanılır. Hormon tedavisi en sık diğer kanser tedavileriyle birlikte kullanılır.
Hormonoterapi (Hormon Tedavisi) kimlere uygulanır? Meme kanseri tedavisi sürecinde eğer tümör östrojen veya progesterona duyarlı ise adet gören veya menopozdaki kadınların meme kanseri tedavisinde ve tekrarlamasını önlemek için uygulanır. Ayrıca prostat kanserine tedavisinde de kullanılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Menopozda yaşanan bu değişim sadece adet döngüsüyle sınırlı değildir. Diğer fiziksel ve ruhsal değişimler, kadınları kötü etkileyebiliyor. Bu yüzden pek çok kadın hormon tedavisine başvurabiliyor. Ancak her kadının hormon tedavisi almaması gerekiyor.
Hormon kullanılması, menopozun getirdiği sorunları (sıcak basmaları, uyku bozuklukları, vaginal kuruluk, idrar yolları hastalıkları, psikolojik sıkıntılar ) büyük ölçüde önlüyor. Osteoporoz ve buna bağlı gelişen kemik kırılmaları önemli ölçüde azalıyor. Kalp ve damar hastalıklarında azalma görülüyor.
Büyüme hormonu geri olan hastalarda kullanılması uygun olur. Hormon tedavisi hangi yaş aralığında yapılıyor? Genellikle 2 yaşından sonra yapılmasını tercih ediyoruz. Ne kadar erken tedaviye başlanırsa erişkin dönemdeki boy kaybı o kadar az oluyor.
Hormon tedavisinin, en az 3 aylık gerçek yaşam deneyimi sürecini tamamladıktan sonra veya psikiyatri uzmanınca bireye ilk değerlendirmeyi takiben başlanan psikoterapi- den sonra başlanması uygundur.
Endokrinologlar yani bu konudaki uzman kişiler, salgı bezlerinden doğan hastalıkları önce teşhis sonrasında ise tedavi eder.
Hormon bozukluğu belirtileri
Genel belirtiler, adet düzensizliği (sık ya da seyrek kanama olabilir), adet dışı kanama, tüylenmede artış, sivilcelenme, ödem ve buna bağlı kilo değişimi olabilir. Tiroit hormonları da üreme fonksiyonlarını etkiler; bozukluğunda hipo ya da hipertiroidizm bulguları olabilir.
Vücutta östrojen hormonunun üretiminin azalmasıyla beraber yumurtalıklar küçülür ve üreme yeteneği kaybolur bu da adet döngüsünün sonuna gelindiği menopoz dönemi olarak tanımlanır.
Aslında doğum kontrol hapı kullananlarda bazen iştah artışı görülebilir. Dikkat edilmezse buna bağlı olarak kilo alınabilir.
Hormon tedavisi (HRT) kısa süreli menopoz şikayetlerini önlemek amacı ile kullanılıyorsa 2-3 yıl süreyle kullanılır ve doz azaltılarak kesilir. Ancak menopoza bağlı kardiovasküler hastalık riski ve kemik erimesi riskleri ilaç bırakılınca devam edilecektir.
Kullanılan anabolik steroidler ve bazı antiepileptik ilaçlar ve bazı vazodilatator ilaçlarda tüylenme artışı yapabilmektedir.
Hormon bozukluğu tedavi edilmezse tüylenme iyice ilerler. Adet düzensizliği giderilmediği takdirde ileride yumurtlama fonksiyonlarının sağlıksız olmasına, aşırı kilo alımına neden olabilir. Hormonal dengesizlik kişinin beden sağlığını bozduğu gibi ruhsal dengesini tabii ki sarsar.
Günlük hayatta karşılaşılan birçok sorunun arkasında hormonlarda yaşanan dengesizlikler olabilir. Bu, kimi zaman iştah sorunları olarak yansır kimi zamansa depresyon. Ancak önlem alınmadığında çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açar.
Hormon tedavisi ile birlikte cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olan hormonal bozukluklar ve menopoz düzeltilebilir veya tolere edilebilir hale getirilir. Hormonal bozukluklar için kullanılan ilaçlar diğer tedavilerle de desteklenerek kalıcı sonuçlar oluşturulabilir.
Kadınlarda Hormon Bozukluğu Nedenleri
Genel olarak kadınlardaki hormon dengesizliğinin en büyük nedeni stres ve düzensiz beslenmedir. Kadınların regl, hamilelik, menopoz gibi farklı süreçlerden geçmesi de vücuttaki hormon dengelerinin bozulmasında rol oynar.
Menopoza girmiş kişilerin kanındaki FSH ve LH seviyesinde yükselme görülür. Östrojen (estradiol) hormonu ise oldukça düşük düzeyde tespit edilir. Premenopoz döneminde ise östrojende yükseklik izlenebilir. Bu bir geçiş aşaması olup, aynı dönem içinde FSH değerinde yalancı düşmeler görülebilir.
Oksitosin hormonu aşk ve mutluluk kadar cinsellikle de ilgilidir. İnsan davranışları ve duyguları üzerinde önemli etkisi bulunan bu hormon, cinsel ilişki sırasında orgazm hareketlerini de etkilemektedir.
E vitamini kadınlarda progesteron ve östradiol arasında sağlıklı bir denge sağlamak için çok önemlidir. Alfa, beta, gamma ve delta tokoferolleri (pirinç kepeği yağından çıkarılan formüllerde bulunan) içeren günlük takviye, sağlıklı bir hormon dengesi sağlanmasında yardımcıdır.
Düşük hormon seviyeleri: Menopozla, yumurtalıklarınız östrojen ve progesteron hormonlarını çok az üretir. Hormon seviyeleri değiştiğinden, osteoporoz, kalp hastalığı ve inme gibi sağlık riskleri geliştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri