Literatür taraması nasıl yapılır sizler için şöyle maddeledik; Hakemli dergilerin taranması: Bu tarama işlemi için günümüzde hakemli dergilerin en çok barındırıldığı sciencedirect, scopus, wiley online library, springer, google akademik, ulakbim gibi siteler incelenebilir.
Literatür taraması bir tezde nereye gider? Literatür taraması tezinizin başlangıcına yakın gelir genellikle tezinizin veya doktora . bölümünden sonra Giriş , araştırmanızı bilimsel bir alana dayandırır ve doğrudan teorik çerçevenize veya metodolojinize yönlendirir .
Bir araştırmanın veya tezin giriş bölümünde ilgili disiplinin kısa bir açıklamasından sonra, literatür taraması olarak adlandırılan bölümünde, ilgili disiplinde yer alan en kritik eserlerin önemi vurgulanmalı ve en temel çalışmalar genel hatlarıyla tanımlanmalıdır.
Sistematik literatür taraması, mevcut çalışmaların incelenmesi ile sonuç ve bulguların sistematik, şeffaf ve yeniden üretilebilecek şekilde sentezlenerek ortaya konmasında etkili bir araştırma metodolojisi olarak kabul edilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Literatür taraması, araştırmada ele alınan konu ve alt konuların ilgili bilgi ve araştırma sonuçları belirlenerek araştırma probleminin tanımlanması sürecinde başlar. Araştırma sürecinin tamamında gerçekleştirilir.
Literatür taraması, araştırma konusu ve sorusunu belirleme, taramanın planlanması, taramanın alt başlıklar altında sınıflandırılması ve taramanın sonuca bağlaması olmak üzere temelde dört aşamadan oluşmaktadır.
Literatür taraması, belirli bir konuda önceden yapılmış çalışmalarda elde edilmiş bilgilerin incelenmesi, önemli noktalarının gözden geçirilmesi ve özetlenmesidir. Araştırma problemi belirlenmeden önce araştırmacı bir ön literatür taraması yapar.
Genel olarak amaç, çalışmanın hangi bağlamda yürüyeceğinin ve özellikle süregelen çalışmalardan sentez yoluyla hangi boşlukların doldurulmak üzere hedef alındığının gösterilmesidir. Yapılan taramanın derinliği de yapılacak çalışmanın tipine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Var olan kaynak ve belgeleri inceleyerek veri toplamaya literatür tarama denir. Araştırmacı, araştırmasına başlarken o konuda yapılan önceki araştırmaları ve kavramsal literatürü bilmek durumundadır.
Ne kadar geniş ya da derinlemesine bir araştırma yaparsanız, tez sorunuz için o kadar fazla cevap bulursunuz. Bunları not alarak tez yazım kurallarına uygun şekilde tezinizde atıf yaparak kaynakçaya eklemeniz gerekecektir.
Çalışma, her akademik makalede olması gereken üç temel unsur hakkında önemli ipuçları verecektir. Bunlar, analitik araştırma sorusu oluşturma, eleştirel bir literatür taraması bölümü ve son olarak, makalenin literatüre akademik katkılarının ayrıntılarıyla tartışılmasıdır.
a. Nitel Araştırma; gözlem, görüşme ve doküman analizi (literatür tarama) gibi nitel veri toplama yöntemlerinin kullanıldığı, algıların ve olayların doğal ortamda gerçekçi ve bütüncül bir biçimde ortaya konmasına yönelik nitel bir sürecin izlendiği araştırma olarak tanımlanabilir.
Literatür Taraması Yapılmazsa Ne Olur? Yapılmama gibi bir durumu kesinlikle olmaz, zorunlu yapılması gereken aşamaların başında gelir. Yeterli düzeyde bile yapılmadığı takdirde, zemini sağlam olmayan bir çalışma yapılmış olur. O nedenle hassasiyetle ele alınmalı ve dikkat ile yapılmalıdır.
Akademik Veritabanı Nedir? Akademik veri tabanı olarak da bilinen akademik veri tabanı, çeşitli akademik disiplinlerle ilgili akademik kaynakların, araştırma makalelerinin, bildirilerin, dergilerin, kitapların, konferans bildirilerinin ve diğer bilimsel materyallerin dijital bir deposu veya koleksiyonudur.
İyi bir literatür taraması sadece literatürün özetini içermez aynı zamanda metodolojik sorunlara ve araştırmalardaki eksiklere de işaret eder. Okurun; literatür incelemesini okuduktan sonra, çalışma alanındaki başarılar, ana tartışma alanları ve araştırma soruları gibi konularda bir fikir edinmiş olması gerekir.
Literatür taraması yapmak, bulunan kaynakları okumak ve sentezleyerek yazıya aktarmak özellikle yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin tez aşamasında karşılaştıkları üzere kolay olmayan, titizlikle ve sistemli bir şekilde takip edilmesi gereken önemli bir süreçtir.
Literatür taraması kaç sayfa olmalı? Standartı yok bu işin ama benim tavsiyem yüksek lisans tezlerinde 50 sayfa kadar olmasıdır. Zaten yüksek lisans tezinin en büyük özelliği iyi bir literatür taramasıdır, o yüzden yer kaplar. Doktorada daha uzun/kısa olabilir.
Tarama Modelleri:
Geçmişte ya da halen varolan bir durumu, varolduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan araştırma yaklaşımlarıdır. Araştırmaya konu olan birey ya da nesne, kendi koşulları içinde ve olduğu gibi tanımlanmaya çalışılır. Değişkenleri herhangi bir şekilde değiştirme veya etkileme çabası gösterilmez.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Literatür taraması konunun anlaşılması ve kavramsal çerçevenin oluşmasını sağlar. Yapılan araştırma için konu ile ilgili daha önceki çalışma sonuçları hakkında bilgi sunar ve geliştirme aşamasında yeni bakış açısı kazandırır.
Literatür, herhangi bir bilim dalında yazılmış eserlerin tamamını ifade eder. Fransızca kökenli olan literatür, özel bir dalın edebiyatı anlamında kullanılır.
Örnek olay çalışmalarını bir ya da daha fazla olayın, ortamın programın, sosyal grubun ya da diğer birbirine bağlı sistemlerin derinlemesine incelendiği yöntem olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri