Horon, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde oynanan geleneksel halk danslarının genel adıdır.
12. yy ve sonrasında sürekli Türk göçü alan bölge 200 yıllık bir süreç sonucunda yerleşimini tamamlamıştır. Buraya akın akın göç eden Türk Boyu “ÇEPNİLER” olarak bilenen boydur. Türklerin sürekli mücadele ile geçen yaşam tarzı Karadeniz'in hırçınlığı ile birleşmiş ve günümüz horonunu oluşturmuştur.
Cevabımız: Şarkıların ritimleri vardır insanlar bir koreografi yaparken şarkının ritmine uygun hareket eder bu da bazı dansların hızlı bazı dansların ise yavaş hareketlerden olmasını sağlar. Bu yüzden de horon hızlı zeybek yavaş bir halk oyunudur.
Giresun oyunları içinde en önemlisi Giresun Karşılaması ve horonudur. Horonu yine erkekler bölgenin meşhur çalgısı olan kemençe veya davul zurna ile oynarlar.
Trabzon ve çevresinde horonlar, davul, zurna, kemençe, kaval, tulum-zurna , güğüm, sini, bakraç,leğen ve kufa ile oynanır.
İlgili 25 soru bulundu
Gümüşhane'de oynanan başlıca horonlar şunlardır: Sıksara, Dizden Kırma (Urum Diki), Bıçak Oyunu, Mavrangel, Dik Horon, Düz Horon, Hey Mustafa, Üç Ayak, Cemo, Beş Ayak, Sorda Diki, Lazutlar.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde horon, kardeşliğin, dürüstlüğün, yiğitliğin ve mertliğin sembolüdür. Günümüzde Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt illerinde oynanmaktadır.
Rize ve çevresinde oynanan halk oyunlarının hemen tümüne horon denir.
Taino dilinded adıyla 'mahiz'den türeyen mısır Avrupa'ya ilk defa Kolomb tarafından getirildi.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nden şehre gelen göçler nedeni ile horon çeşitleri yaygınlaşmıştır. Ladik ilçesi gibi bazı bölgelerde bulunan alevi vatandaşlarımızın dini dansları sayılan semahlara da Samsun ilinde rastlamak mümkündür.
Horon tepmek mi, horon vurmak mu doğusu? Türk Dil Kurumu Güncel Türkçe Sözlüğün 12. baskısı ile birlikte pek çok sözcüğün yazımında değişikliğe gitti. Güncellenen kelimeye göre Horon Vurmak kelimesi artık halk arasında kullanıldığı halini alarak Horon Tepmek olarak değiştirildi.
Gayet güzel bir etkinlik" dedi. Zeynep Karaca ise horon kursu sayesinde hem zayıfladıklarını hem de eğlendiklerini dile getirerek, "15 günde 2 kilo verdim. Herkese tavsiye ederim. Karadeniz horonu zayıflatıyor" diye konuştu.
Trabzon ilinde görülen halk oyunlarına genel olarak horon denir. Horonlar çoğunlukla düz bir sıra veya halka şeklinde dizilerek oynanır. Kemençe, davul, zurna ve kaval horon oyunlarına eşlik eden çalgılardır. İl genelinde çok çeşitli horon oyunu oynanmaktadır.
Rize Bölgesi'nde oynanan halk dansları genelde “horon” olarak adlandırılır. Daha çok tulum, kemençe eşliğinde oynanan horon bazen de türkü eşliğinde müziksiz de icra edilebilir. Ortadaki tulum veya kemençecinin etrafında kızlı erkekli bir halka oluşturularak oynanır.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
Karadeniz bölgesi denince akla gelen ilk halk oyunu ise horondur. Kendi içerisinde de farklı çeşitleri olan horon Karadeniz bölgesinde en çok oynanan yöresel oyun olarak ilk sırada yer alıyor. Karadeniz bölgesinde oynanan başlıca diğer yöresel oyunlar iseatabarı, orta Batum, kaşıklı zeybek ve bozkır halaydır.
Horonun, kendi içinde çeşitleri ve kuralları bulunur. Düz ve 3 ayak horonun, belli başlı bazı farklılıkları vardır.
Oyunların başlıcaları şunlardır: Dik horon, Düz Hava, Horon, Karşılama Kol Oyunu, Rum Oyunu, Sallama, San Kız, Sürüleme, Zamak, Kız Horonu, Eşkiya Horonu, Boztepe Horonu, Ordu Karşılaması ve Metellik.
Erkekler bu oyun için; yelek, gömlek, cepken, kabalak, köstek, fişeklik, çizme ve zıpka giyinmektedirler. Kadınlar ise; üçetek, cepken, şalvar, başlık, kemer, çorap ve ayakkabı giymektedirler. kanka erkeklerde ayakkabı olarak karalastik giyerler ama önemli deyil çok sağol.
Trabzon ve çevresinde horonlar, davul, zurna, kemençe, kaval, tulum-zurna , güğüm, sini, bakraç,leğen ve kufa ile oynanır.
Trabzon Rize arası mesafenin kaç km olduğu özel araçla, otobüsle ve uçakla değişkenlik gösterecektir. Bu durumda her iki şehir arası mesafe özel araçla 61,7 kilometredir. Otobüsle ise toplam mesafe hemen hemen yakın olmakla birlikte ortalama 75 kilometre olarak hesaplanmıştır.
Rize, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yer alan ve Karadeniz'e sahili olan bir ildir. Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Rize'nin, batısında Trabzon, doğusunda Artvin, güneybatısında Bayburt, güneyinde Erzurum illeri bulunur. Türkiye'nin en çok yağış alan ilidir.
[1] Laz dilinde bu kelime “horon oynamak” anlamına gelen “oxoronu” fiili ile ifade edilirken, Lazca bilmeyenler arasında horon tepmek, horon oynamak, horon kırmak, horon vurmak şeklinde kullanılmaktadır.
Bölgede halk sazlarından kemençe, tulum, zurna, davul kaval, bağlama ağırlıklı olarak çalınmakla beraber, atma türküler, yol havaları, karşılama, horon halay, bar türü müzikler icra edilmektedir.
Mısır sapı, ot vb. şeylerden yapılan desteler, yığınlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri