Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır. Topraklama sistemleri tasarlanırken, amaca uygun topraklama direnci hesaplanarak buna göre seçilmiş topraklama çubuğu toprağın içine gömülür.
Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır. ► Çubuğa bağlanan kablo ise binanın topraklama hattına bağlanır.
Demir direklerde koruma topraklaması topraklama lamasından yapılacaktır. Topraklayıcı olarak 2 mt. Boyunda 65x65x7mm sıcak daldırma galvanizli kazık kullanılacaktır. Bu kazık dik olarak yere çakılacak, yatık vaziyette olmayacaktır.
Topraklama yönteminde tesisatın gerilim altında olmayan tüm kısımları, uygun iletken maddeler seçilerek bir toprak kitlesinin içine yerleştirilen başka bir iletkene bağlanır. Bu yöntemin amacı elektrikle çalışan cihazları kullanan kişilerin can güvenliğini sağlamak ve cihazların zarar görmesini engellemektir.
İlgili 37 soru bulundu
Topraklama İletkenleri: Örgülü bakır, galvaniz şerit gibi malzemelerden oluşur. Yönetmelikte belirtildiği gibi sarı/yeşil kablo kullanılarak yapılmalıdır. Bağlantı Elemanları: Pabuç, klemens ve diğer yardımcı malzemelere bağlantı elemanları denir. Bağlantı elemanları bakır ve galvaniz malzemeden üretilmektedir.
Topraklama Direnci İdeal Değeri İçin Yapılması Gerekenler
Koruma topraklamasında 5 Ohm ve işletme topraklamasında 2 Ohm değerlerinde olması gereken sınır değerler bulunmaktadır. Nötr topraklama direnci, saha uygulamalarına göre belirlenmekte ve projelendirilerek uygulanmaktadır.
Beton içerisinde belirli aralıklar ile topraklayıcılar, tutuculara yerleştirilir. Yalnızca topraklama işlemi yeterli olmayabilir. Temel topraklaması bu anlamda önemlidir. Topraklama ölçüm cihazı ile ölçüm yapılır ve tesisatın direnci ölçülerek sonuca bakılır.
Temel topraklama nasıl yapılır: Bina temeli içine yerleştirilen topraklama çubukları veya levhaları beton içerisine gömülür. Toprakla geniş yüzeyli olarak temas etmesi sağlanır. Bu şekilde yapılan topraklamaya temel topraklama adı verilir. Temel topraklama potansiyel dengelemenin etkisini arttırır.
Binaların yapımı aşamasında temel topraklama ile veya sonradan topraklama elektrodları ile bir topraklama tesisi elde edilir.
Hectopat. İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması. Duvardan yeşilli sarılı bir kablo geliyorsa topraklama hattı var demektir.
topraklama olmasa elektronik parçalarda ki fazla elektrik toprak a gitmez. bundan dolayı topraklama şarttır.
Toprak elektriği elbette alır.
sürtünme etkisi ile kinetik elektrik meydana gelir ve eğer toprak veya nötr ile temas yok ise elektriği depolayabilirler.
Prizlerde toprak hattı tespiti ve ölçümü nasıl yapılır. avometre ile toprak ölçümü. Avometre ile faz nötr gerilim değeri ölçülür, sonra faz toprak arası gerilim değeri ölçülür.. İkisi uyumlu ise toprak sağlam demek. Aynı zamanda toprak nötr arası 0.5 veya 1 volt olmalı bu değer maksimum değerdir.
Kombi Tesisatı Hakkında Her Şey
Herhangi bir sorunla karşılaşmamak amacıyla ve güvenlik açısından da bu elektrik hattının mutlaka topraklı yapılması çok önemlidir. Topraklama yapılarak olası problemlerin önüne geçilir ve daha güvenilir bir kombi kullanımı sağlanır.
Kuru kum, kireçtaşı, granit ve çok taşlı zeminlerden kaçınılmalıdır. Bu kısımlar iletkenliğin en az olduğu alanlardır ve topraklamanın asıl şartı olan 'düşük direnç' maddesini karşılayamazlar.
Kayalık alanlarda imkanlar ölçütünde zemin kırılarak veya kazılarak saf bahçe toprağı takviyesi yapılır. Topraklama ölçümü yapılır ve uygun direnç değerleri yakalanamaz ise toprak direnci düşürücü takviyeler kullanılabilir. Ama her zaman için en iyisi bu malzemeleri kullanmadan yakalayacağınız düşük dirençtir.
Topraklama elektrik ile çalışan tüm cihazların herhangi bir elektrik kaçağı durumunda elektriğin doğrudan toprağa iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Özellikle kaçak elektrik durumlarında, cihazlar insan hayatını riske atabilir.
o Faz ve toprak arası, topraklama bağlantımızda herhangi bir sıkıntı yoksa, 220 V civarında olacaktır. Eğer bu değer 0 V gibi küçük bir değer gösteriyorsa topraklama hattımızda bir problem var demektir. Prizin toprak hattının kontrolü ev, iş yeri vb. gibi yaşam alanlarında genelde avometrelerle yapılır.
Topraklama Ölçümünü Kimler Yapabilir? Elektrik Tesisleri Topraklamalar Yönetmeliği'nin EK-P maddesi gereğince elektrik tesislerinde yapılacak olan ölçümleri, raporlamaları ve uygunlu değerlendirme işlemleri sadece EMO üyesi olan Elektrik, Elektrik-Elektronik ve Elektronik mühendisleri tarafından yapılabilir.
Yıldırım iniş sistemlerinde Alüminyum ve Galvaniz iletkenler ya da iyi bir alternatif olarak Bakır kaplı Alüminyum iletkenler, topraklama uygulamalarında galvaniz, paslanmaz çelik ürünler, yine bakır kaplı çelik ürünler kullanımı alternatif olarak değerlendirilebilir.
En iyi topraklama direnci değeri SIFIR ohm dur. Tabiki bu değer mümkün değildir. İyi bir topraklam değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama da kullanılan iletken kesiti; Bakır – 16 mm² Alüminyum – 35 mm² Çelik – 50 mm²
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri