Erzincan, Konya, Çumra, Niğde, Kayseri, Ankara, Malatya, Doğanşehir, Elbistan ve Tokat´ta yetişmektedir. Erzincan Dermason fasulyesi, toprak özelliği ve kar suyu ile beslenerek yetişmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetli olmasından dolayı, tüketicinin en çok tercih ettiği fasulyedir.
En Kaliteli Kuru Fasulye Cinsi Hangisidir? Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulye, en kaliteli türlerden biri olarak bilinir. Bölgenin toprak özelliği, kar suları ile beslenmesi, ince kabuklu olması, çabuk pişmesi ve lezzetinden dolayı en çok tercih edilen kaliteli fasulye cinsi olarak geçer.
Fasulye (Phaseolus vulgaris), baklagiller (Fabaceae) familyasının Phaseolus cinsinden Orta Amerika menşeli, bir yılda yetişen otsu bir bitki türü.
Oturak fasulye tohumu bodur fasulye olarak da bilinir iken kılçıksız ve yüksek verime sahip olması nedeniyle üretim yapmak için çokça tercih edilir.
Erzincan ovasında yetişen dermason kuru fasulyesi, zahmetli yolculuğun ardından sofralara ulaşıyor. Erzincan ovasında yetişen ve birçok restoranın vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunan dermason kuru fasulyesi, zahmetli bir yolculuğun ardından sofraları süslüyor.
İlgili 16 soru bulundu
Erzurum'un İspir ilçesinin bereketli topraklarından çıkıp ünü ve lezzeti tüm ülkeye yayılmış bir kuru fasulye çeşidi kendisi. Şeker fasulyesi olarak da biliniyor. Şekli ve tadı diğer fasulyelerden oldukça farklı. Klasik fasulyelere göre görünüşü daha yuvarlak ve küçük.
Sadece Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetişen, kılçıksız ve dış yüzeyinin parlaklığı ile dikkati çeken "boncuk fasulye" ilk hasadında üreticisini memnun etti.
Fasulye çiçeğe duruncaya kadar fazla sulanmaz. Yine de aşırı sıcak ve kurak havalarda fideler susuz bırakılmamalıdır. Çiçeklenen ve meyveye duran fasulyeler artık düzenli sulanır. Kökü kurumadan her 4-5 günde bir doyunca su verilir.
Sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulamayı sever, bol sudan hoşlanmaz. Taze fasulye bitkisi hastalık ve zararlılara karşı çok hassas bir bitkidir.
- Bir fasulyenin iyi olup olmadığını anlamak için ilk önce rengine bakmak gerekir. Fasulyenin rengi belirgin bir yeşil olmalı, açık yeşil ya da sarıya dönük yeşil olmamalı. - Fasulyeyi kırdığınızda "çıt" diye bir ses duyuyorsanız bu da fasulyenin lezzetli olduğunu gösterir.
Bombay Fasulye, dolgun ve iri taneli bir fasulye çeşididir. Ülkemizde Bolu'nun Göynük ilçesinde yetiştirilir. Beyaz renkte, ovalimsi ve şişkin bir şekle sahip ürünü yemeği dışında piyaz ve pilaki yapımında da denemenizi öneririz.
Erzurum'un Karadeniz'e komşu olan İspir ilçesinde yetiştirilen şeker cinsi kuru fasulye erken pişmesi, suda şişmesi ve pişince kabuk atmamasıyla biliniyor. İşte o fasulyenin tarifi... ERZURUM - İspir fasulyesi, Türk Patent Enstitüsü'nde coğrafi işareti tescillenerek, marka olma yolunda önemli adım attı.
Yaklaşık olarak 80 çeşit fasulye türü bulunmakla beraber belli başlı türleri lezzetli kabul edilmektedir.
Horoz kuru fasulye; ince, uzun taneli ve lezzetli kuru fasulye çeşitidir.
Fasulye, iklim şartlarının elverişli olması itibariyle en çok İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilir. Türkiye'nin yüz ölçümü bakımından en büyük kenti olan Konya, yıllık fasulye üretiminde 1. sırada yer alıyor.
Dermason Fasulye tane renkleri beyaz ve böbrek şeklinde olan, delik açıklığı 8mm olan elekte elendiğinde elek üstünde kalan taneleri içeren fasulye türüdür. Bu fasulyeler Karaman ve Konya yöresinin fasulyeleri olup, lezzet bakımından üstün ve kabuk bırakmama özelliği ile bilinmektedir.
Toprağın tuzlu olması fasulyede verimi düşürür. Yüksek nem, aşırı sulama, birkaç saat suyun toprakta göllenmesi bitkinin zarar görmesine ve verimin düşmesine neden olur. Zamanında ve uygun bir şekilde toprak işlemesi fasulyede verimi arttırır. Sonbaharda toprakta yabancı ot durumuna göre sürüm derinliği ayarlanır.
Kuru fasulye yetiştiriciliğinde gübreleme
Gübre, tohum ekim öncesi veya tohum ekimi ile birlikte ve 6-‐8 cm tohumun altına ve yanına gelecek şekilde uygulanır. Serpme yöntemi ile taban gübre uygulamalarında gübrelerin 10-‐12 cm derinliğe karıştırılması gerekir.
Fasulye yarı gölge ve çok rüzgar almayan yerleri daha çok sever. Aynı zamanda kabak gibi bol su sever. 2 günde bir sulama yapmanız önemli.
İlk fasulye meyveleri görülünceye kadar mümkün olduğunca sulamadan kaçınılmalıdır. Fasulyeler ilk meyve vermeye kadar hassas bir bünyeye sahiptir. Fazla su bitkilerde hemen sararma ve büyümede duraklama yaratır.
Ortalama olarak yer fasulyesinde dekardan 500-600 kg, sırık fasulyesinden dekara 750-1250 kg verim elde edilmektedir.
Tohumların çimlenme süresi 7 ila 10 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir. En kısa bir hafta içerisinde fasulye tohumlarının çimlendiğini görebilirsiniz.
Asya kökenli bir bitki olan maş fasulyesi, ülkemizde çoğunlukla güneydoğu Anadolu'da ve Akdeniz'de Toros dağları yakınında yetişmektedir. İçeriğinde B grubu vitaminler ve zengin lif kaynağı olması ile insan sağlığına pek çok önemli etkisi bulunmaktadır.
Türk mutfağının da vazgeçilmez yemeği olan siyah fasulye daha çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilmektedir.
Anadolu Lezzetlerı İspir Kuru Fasulye 750 G - Migros.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri