Kuru üzüm ve kayısı iyice yıkanır tencereye kayısı üzüm ve elma alınır üzeri geçene kadar su konulur . Kaynayıp kayısılar hafif şişince şekeri damak tadınıza göre atılır bir miktarda şekerle kaynatılır. Sonra içine küçük çubuk tarçın ve karanfil atılır. Bir taşım da tarçınla kaynadıktan sonra altı kapatılır.
Tüm meyveleri sirkeli su ile yıkayıp küp küp doğrayın. Derin bir tencerenin içine dökün önce şekeri sonra suyu ilave edin. Orta ateşte ocağı yakın ve çubuk tarçınla karanfili de ekleyerek kaynamaya bırakın. Kaynayan kompostonun altını kısıp 5 dakika böylece pişirin.
Bütün kuru meyveleri yıkayıp tencereye alın. Üzerine şekerde ekleyip tarçın ve karanfili de koyup kaynatalım. Meyveler yumuşayana kadar. Daha sonra soğuduktan sonra yiyebilirsiniz .
İlgili 44 soru bulundu
Komposto ya da hoşaf, meyvelerin şekerli su ile kaynatılması şeklinde hazırlanan bir tatlı türüdür. Kurutulmuş meyve ile yapılanına hoşaf, Slav ülkelerde taze meyve ile yapılanına kompot veya komposto denir.
Ocakta kaynayan şekerli suyun içinden acılık yapmasın diye çubuk tarçını alın. Kaynayan suya kayısıları ekleyip, tamamen yumuşayana kadar pişirin. Hazırladığınız kayısı hoşafını ocaktan alıp, soğumaya bırakın. Daha sonra taneleri ile kaselere koyup, soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Özellikle yaz mevsiminde düşen kan şekerini dengelemeye katkıda bulunan komposto, yemek sırasında veya sonrasında tüketildiğinde yemeklerin sindirilmesine de yardımcı olur. Bol meyve ile yapılan kompostolar oldukça besleyici bir özellik de taşır.
Kuru Kayısı Komposto Yapımı Sonrası Hoşaf dolapta kaç gün kalır? Kayısı hoşafı cam şişelere konularak en fazla iki hafta kadar buzdolabında muhafaza edilebilir. Şekersiz yapılırsa daha kısa sürede tüketilmelidir.
Komposto suyunu soğuk içecek olarak da tüketebilirsiniz. Kompostoyu, ağzı kapalı cam bir kapta iki hafta süresince buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var.
- Lifli içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini hızlandırır, sindirimde kolaylık sağlar ve kabızlık için birebirdir. - Mide rahatsızlıklarının tedavisinde rolü büyüktür. Ülser gibi tedavisi zor hastalıklar için şifa kaynağıdır. - Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Portakal, limon, erik, kayısı, armut, şeftali ve greyfurt gibi meyveler: İçerdikleri yüksek vitamin oranına rağmen maalesef en çok gaz yapan besinler arasında bulunuyorlar.
Uzmanlar açlık ve susuzluk ihtiyacının karşılanması için sahurda süt ve yumurta, iftarda ise hoşaf tüketilmesini önerdi.
Su ve şekeri tencereye alıp karıştırarak kaynatın. Şeker eriyip su kaynadıktan sonra kuru kayısı ve üzümleri tencereye ekleyip 10-15 dakika kayısılar yumuşayıp üzümler şişinceye kadar kısık ateşte kaynatın. Hoşafı ocaktan alıp oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin. Buzdolabında soğutup servis yapın.
Yani her ziyafetin sonunda kahveden önce hoşaf sunulurdu. Sofraya iki kaşık konur, bunlardan bir tanesi çorba, diğeri de susuzluğu gidermek için şerbet ve hoşaf içmekte kullanılırdı. Bu sayısız şifa dolusu içecekler Ramazan sofralarında da sıklıkla yer alıyor.
Komposto içerdiği meyveye göre kalorisi değişmektedir. İçerisindeki meyve şekerli olduğundan dolayı diyet yapan kişiler, kompostonun şekerli suyunu oldukça az şeker ile kaynatmaları daha sağlıklı ve hızlı kilo vermeye yardımcı olacaktır.
A vitamini, B vitamini ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olan hoşaf kan yapma ve kan pıhtılaşması gibi durumlara da büyük bir fayda sağlar. Uyku sorunların yaşayanlar için oldukça etkili olan hoşaf ruhsal yorgunlukların atılması konusunda da oldukça etkili bir yapıya sahiptir.
Özellikle komposto olarak düzenli yerseniz, bağırsaklarınızın çok iyi çalıştığını göreceksiniz. Kurutulmuş erik de kabızlığa karşı iyi bir ilaç. Erikleri akşamdan ıslatıp sabah aç karnına yemek, üzerine de suyunu içmek, kabızlık sorununa karşı oldukça etkili.
Erik, elma, armut, üzüm gibi meyvelerden taneli ve kabuğuyla yapılmış kompostolar kabızlık probleminizi çözecektir.
Daha sonra şeker hastaları için diyabetik kompostoyu soğuk olarak servis edebilirsiniz. Şeker hastaları için diyabetik kompostonun bir porsiyonu 51 kaloridir.
Elma ve Muz Komposto Hazırlanışı
Meyvelerin üzerini birkaç parmak geçecek şekilde su ilave ediyoruz. Biraz su ile tencerede iyice pişiriyoruz. Pişen meyveleri bebeğinize çatalla ezerek verebilir suyunu ise ayrıca içirebilirsiniz.
Su ve toz şekeri derin bir tencereye alın. Tel bir çırpıcı yardımıyla şeker taneleri tamamen eriyene kadar karıştırın. Karanfil ve çubuk tarçın ilavesiyle kısık ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başlayan şerbet karışımına kuru kayısıları katıp kısık ateşte 10-15 dakika kadar pişirin.
Yüksek bir lif kaynağı olduğu için hazmı kolaylaştırarak sindirimi hızlandırır. Şişkinliği önleyen kuru kayısı kabızlık sorununa iyi gelir.
Çir Hoşafı Nasıl Yapılır
Çirler iyice yıkanır. Ayrı bir kapta su kaynatılır. Kaynamış suyun üzerine çir, pekmez ve şeker ilave edilerek çirler yumuşayana kadar kaynatılır. Kaynamış olan çir soğumaya bırakılır ve soğuk olarak servis yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri