Çankırı Höşmerim Tatlısı; unun tereyağında kavrulduktan sonra kaynar suda eritilmiş kaya tuzunun eklenmesiyle pişirilen ve üzerine petek bal koyularak servisi sıcak olarak yapılan yöresel bir tatlıdır.
Kırşehir Höşmerim Tatlısı; un, süt, yumurta, şeker ve tereyağı ile yapılan yöreye özgü meşhur bir tatlıdır.
Son olarak ise höşmerim nerenin meşhur tatlısı? derseniz höşmerim Balıkesir yöresinde yapılan bir tatlıdır.
Balıkesir yöresinin peynir tatlısı namıdiğer höşmerim tarifi, aynı zamanda Türk mutfağının en lezzetli peynir tatlılarından biri olma özelliğini taşıyor. Oldukça sade ve pratik bir tatlı olmasına rağmen yeterince tanındığını söylemek ne yazık ki mümkün değil.
Taze süt kaymağından ya da tereyağından yapılan höşmerimi, kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi yemeklere malzeme olarak da ekleyebilirsiniz.
İlgili 15 soru bulundu
Yılmaz, asıl rengi altın sarısı olan ve yapımında koyun sütü tercih edilen bu tatlıya, erkeklerin gösterdiği ilgide de artış yaşandığını ifade ederek, “Çok lezzetli bir tatlı olan höşmerimin, erkeklerde cinsel gücü artırdığı biliniyor.
İlk defa yaptığı bu lezzeti erine sunmuş ve merakla “Hoş mu erim? Hoş mu erim?” diye sormuş. Hayat arkadaşı memnuniyetle “Hoş hoş” diyerek gelini takdir etmiş. Öncellikle Balıkesir yöresinde sonra da tüm ülkede hikayesi kulaktan kulağa anlatılarak yapılan tatlı, hikayesinden dolayı “Höşmerim” adını almıştır.
Tarihi Türk mutfağının meşhur yiyeceklerinden olan gerdan tatlısı, Edirne'ye has yöresel lezzetler arasında ön plana çıkmaktadır. Kuru erik, tarçın, yer fıstığı, kuru kayısı, kuru fındık ve kuru badem ile hazırlanan tatlı, sevilen lezzeti ile oldukça fazla tercih edilmektedir.
Hazırladığınız höşmerim tatlısını ılık ya da soğuk olarak servis edebilirsiniz.
Erzurum Peynir Helvası 16.07.2021 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Höşmerim Nasıl Yapılır
Kıvama gelmiş olan peynire 250 gr. irmik , 100 gr un, 1kg. toz şeker ilave edilir. Şeker eriyip yağ salana kadar bir süre karıştırılır. Renk için bir miktar safran konulabilir. Soğuduktan sonra servis yapılır.
Bu durumda tercihinizi magnezyum sitrat tuzlarından yana kullanın. Epsom tuzu (magnezyum sülfat) da etkili olabiliyor ama şiddetli karın ağrıları ve ishale de yol açabildiği için çok dikkatli kullanılması lazım.
Pek çok şehirde farklı tarzlarla karşınıza çıkan Höşmerim, Konya'da en çok yapılan tatlılar arasında yer almaktadır. Kaymak ile yapılan tatlı, fıstık, pudra şekeri ve tarçın dökülerek servis edilmektedir. Konya restoranlarının tatlı menülerinde yer alan bu eşsiz lezzeti, özellikle Hacı Şükrü 1907'de deneyebilirsiniz.
Tatlı: höşmerim, zerde, kaymaklı veya helva. Şehir düğünlerinin vazgeçilmezi ise "tirit"tir. 6- Sadece bayramlarda ve özel günlerde yapılan yemekler de vardır. Güveç, Tirit, Balıkesir Kaymaklısı, karanfilli ekmek gibi.
Peynir tadında bu hoş tatlı, arzuya göre fırınlandıktan sonra bir top dondurma ilavesiyle de servis edilebiliyor. Fırınlanmadan üzerine yine dondurma veya kaymak ilave edebilirsiniz. Lezzeti de kıvamı da efsane!
Höşmerim İçin Hangi Peynir? Yağlı tuzsuz taze peynir, tuzsuz dil peyniri, tuzsuz taze lor peyniri gibi peynirler höşmerim peynir helvası tarifinde yer alabilir. Peynirli höşmerim tatlısı tarifinde yer alan peynir tuzsuz peynir çeşitlerinden olmalıdır.
Peynir Helvasi dolapta kaç gün saklanır? Buzdolabına koyulmadan 10 gün süreyle peynir helvasını rahatlıkla yiyebilirsiniz. Dolapta olursa ya da dondurucuya atarsanız üç ay altı ay sonra bozulmadan kullanabiliriniz. Hatta dolaptan çıkarıp hafif ısıtırsanız bugünkü tazeliğinden daha da güzel oluyor.
Tatlı severler için vazgeçilmezdir damla sakızlı höşmerim. Kullanma Talimatı: Işıktan ve Güneşten Koruyunuz. +4˚C de muhafaza edildiğinde üretimden itibaren 15 gün bozulmadan saklanabilir.
Günümüze kadar zor gelen geleneksel bir tatlımızdır. Yapışmayan bir tavaya bir kaşık yağ ve 2 bardak süt ve tuz koyup kaynatılır ve ocaktan alıp sütün içerisine un konulup karıştırılır topak kalmayacak şekilde hamur şeklini alır. Tekrar ocağa alıp orta ateşte sürekli hamuru karıştırıp bastırarak pişmesi sağlanır.
UNESCO tarafından gastronomi şehirler ağına alınan Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, Kurban Bayramı'nda da sofraların vazgeçilmezi oluyor. Hatay'ın meşhur tatlısı künefe, bayram sofralarının vazgeçilmez lezzeti olmaya devam ediyor.
Gaziantep'in meşhur baklavasının en belirgin özelliği yufkanın ince açılmasıdır. Diğer meşhur tatlılar da genellikle şerbetli tatlılardır. Şöbiyet, bülbülyuvası, zümrüt yeşili dolma, kadayıf, künefe, susamlı, cevizli, leblebi helva, kuymak, kahke ve katmerdir.
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım.
Konyalıların çok sevdiği Tatlı: Höşmerim
"Yaklaşık 45 dakika un ve kaymağı karıştırıp, kavuruyoruz. Kavrulduktan sonra kaynatılmış süt ve şekeri ilave ediyoruz. Tatlımız, 2 dakika beklettikten sonra servise hazır hale geliyor."
Höşmerim ya da hoşmerim, Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen bir çeşit irmik helvasıdır. Bazı illerde irmik yerine un konulur ve un helvasına höşmerim denilmektedir. Balıkesir ve Bursa, Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmit tatlının en çok yapıldığı illerdir. MASUM BİR TATLI MI?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri