Hospis, Avrupa'da Orta Çağlardan beri var olan, sağlık sorunları olan insanlara ağrı ve acılarını azaltıcı sağlık hizmetlerinin verildiği tesislerdir.
Hospis bakımı ise bir palyatif bakım şeklidir. Ölüm sırasındaki tedaviye odaklı bir yaşam sonu bakım şeklidir. Palyatif bakım öncelikle hastanede bakım hizmeti sunarken; bakım evi veya hastanın kendi evinin koşullarında da hizmet verebilir.
HOSPİS BAKIM
Hospis ve palyatif bakım hizmetleri, ağır hasta veya ölmek üzere olan insanları hayatının son döneminde, hasta yakınlarıyla birlikte destekleyen farklı kuruluşların, kişilerin sunduğu hizmetler ve destekleri kapsamaktadır.
Bireye ölüm sürecinde kaliteli bir bakım vermek, bireyin ölümünden sonra ise aile fertlerine yas sürecinde destek olmak için, mekân ayırt etmeksizin evde, hastanede veya bakımevinde her yerde uygulanabilecek bir bakımdır.
Bir bakım felsefesi olan palyatif bakım ve hospis bakım bu alanda hızlı bir şekilde gelişmiş yeni bir yaklaşımdır. Yaşam süresinden ziyade yaşam kalitesine odaklanan bu bakım yaklaşımı ciddi hastalığı olan ve ölüme yakın olan bireylerin onurlu bir şekilde ölmesinin sağlanması amacıyla gerçekleştirilir.
İlgili 27 soru bulundu
Palyatif bakımdan kimler yararlanabilir? Palyatif bakımdan, demans, parkinson hastalığı, kalp yetmezliği, kanser, akciğer hastalıkları ve diğer ciddi hastalığı olan kişiler faydalanmaktadır.
Palyatif Bakım Hangi Hastalıklara Bakar? Palyatif bakım, yaşam kalitesini sınırlandıran herhangi bir ciddi kronik hastalığın varlığı halinde uygulanabilir. Çocuk, yetişkin veya yaşlı bir birey olması fark etmeksizin tüm hastalar palyatif bakım desteği alabilir.
Palyatif bakım sadece spesifik bir hastalığa hitap etmez. Herhangi bir kronik ve ileri hastalığın tanısından yaşamın sonuna kadar olan bir dönemi kapsar. Bu dönem sıklıkla yıllar ve haftalar sürer ama nadiren de olsa günlerce sürdüğü de görülebilir.
· Palyatif bakımda; hasta yakını eğitimi, hasta bakım gibi hizmetler verildiği için hasta yanında refakatçi bulunmak zorundadır.
Bugün palyatif bakım hizmetleri hospiz (hospice) olarak adlandırılan kuruluşlarda gerçekleştirilmektedir. Bu yapılanmanın temel amacı ölmekte olan hastanın şefkatli, insani bakımını ve yaşamının son günlerini ailesiyle, sevdikleriyle beraber ev ortamını aratmayan bir ortamda geçirmesini sağlamaktır.
Hastalar için birinci basamak palyatif bakım hizmetleri yeterli gelmiyorsa ikinci ve üçüncü basamak palyatif bakım hizmetlerine yönlendirilebilecektir.
Yaşam sonu bakımı, insanların ölene kadar mümkün olduğunca iyi yaşamalarına yardımcı olmayı, yaşamlarının son ayları hakkında karar vermelerine destek olmayı ve onurlu bir şekilde ölmelerini sağlamayı içerir. Aynı zamanda aileleri ve/veya bakıcıları için desteği de içerir.
Palyatif bakım hemşireliğinin amacı, hastalık ve ölüm sürecinde hasta ve ailesinin, ölüm sonrası ise ailenin yaşam kalitesini yükseltmektir. Bunun için hemşirenin eğitim, tedavi, koordinasyon, bakım ve liderlik gibi önemli rolleri vardır.
Palyatif bakım, hayatı boyunca ciddi hastalıklarla yaşamak durumunda olan bireylere hastalıklarıyla baş etmelerini kolaylaştırmak amacıyla sunulan tıbbi bakım türüdür. Palyatif bakımda amaç, bireyin hayatını tehdit eden hastalığın semptomlarını ve hastanın yaşadığı stresi azaltmaktır.
Küratif tedaviye cevap vermeyen hastalığı olan hastalara uygulanan aktif bakıma palyatif bakım adı verilmektedir Erdine (20).
Evde formal bakım: Profesyonel meslek grupları tarafından sunulan bakım hizmetlerini işaret eder. Evde informal bakım: Bakıma gereksinimi olan kişinin eşinin, akrabalarının, arkadaşlarının bakım sürecinde olmasını işaret eder.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Palyatif Bakım Hastaları Ne Kadar Yaşar? Hastalığın erken dönemlerinde bu bakımı alan kanser hastaları, radyoterapi ve kemoterapi alan hastalardan 3 ay daha fazla yaşayabilmektedir. Ancak bunun için kesin bir zaman aralığı vermek mümkün değildir.
Palyatif bakımda ne kadar süre kalınabilir? Hastanın ihtiyacı olduğu sürece palyatif bakımda kalabilir. Süre bakımından bir sınırlama yoktur.
Bakanlığımız tarafından yapılan çalışmalar sonucunda palyatif bakım ihtiyacı bulunan ve bir kurum bakımından yararlanmak isteyen hastaların ilgili mevzuat tarafından belirlenen kriterleri yerine getirmeleri durumunda bu ihtiyaç ivedilikle karşılanmaktadır.
Bilindiği gibi kişilerin büyük yaşamsal fonksiyonlarının koordinasyonunun bozulması ile ölümü arasındaki sürede organizmanın verdiği yaşam savaşı agoni olarak tanımlanmaktadır. Her ölümde bu devre farklı uzunluktadır. Uzun süren agoni dönemi hukuki yönden bazı sorunları da gündeme getirmektedir.
Palyatif bakım kişiyi sadece fiziksel açıdan değil, fiziksel, psikososyal ve ruhani açıdan ele alan, kronik süreçteki hasta ve yakınları için total bir iyilik hali sağlanmasını hedefleyen bir yaklaşımdır.
PALYATİF BAKIM NEDİR? Palyatif bakım, mevcut hastalıkları nedeni ile tam olarak iyileşemeyen veya yaşam sonunda desteğe ihtiyacı olan hastalara yardım etmeyi amaçlayan bir tıp alanıdır. Aynı zamanda 'destekleyici bakım' olarak da bilinir.
İlerlemiş hastalıklarda en sık görülen palyasyon gerektiren fiziksel sorunlar; Page 3 • Ağrı, • Anoreksi, iştah ve oral alım sorunları, • İnkontinans ve diğer genitoüriner sorunlar, • Bulantı ve gastrointestinal semptomlar (konstipasyon, kusma, diyare), • Respiratuvar semptomlar (dispne, öksürük), • Ülserler ve diğer ...
Palyatif beslenme; tedavisi mümkün olmayan hastalığın tanısından itibaren tüm süreçlerinde hastalara sağlanan nutrisyonel destektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri