yani hocam sınav sonuçları açıklandıktan sonra kaydımı sildirip tercih yapabilirim değil mi bir sorun olmaz? Tercihi önce yapsanda olur. Sadece kayıt işlemi için kaydını sildirmen lazım.
YÖK tarafından 10 Şubat 2016 tarihinde alınan karar neticesinde; aynı anda aynı düzeyde örgün iki yükseköğretim programına kayıt yaptırılamayacağı ancak örgün eğitimle beraber açıköğretim ile uzaktan öğretim programlarına kayıt yaptırabileceğine karar verilmiştir.
Kazandığınız yeni üniversiteye kayıt yaptırabilmek için halihazırda kayıtlı olduğunuz üniversiteden kaydınızı sildirmeniz gerekiyor. YÖK mevzuatına göre aynı anda örgün lisans eğitimi veren 2 yükseköğretim kurumda okuyamazsınız. Bir tercih yapmanız gerekiyor.
hiç sıkıntı olmaz. ama lisans bölümüne kayıtlıysan başka bir bölümü tercih yapıp yerleştiğinde öncekinden kaydını sildirmen lazım. (Önlisans, lisans aynı anda okunabiliyor.) hiç sıkıntı olmaz.
Üniversite okurken üniversite kazanırsak, yeni üniversiteye kayıt yaptırılabilir mi? Evet, üniversite okurken üniversite kazansanız bile yeni üniversiteye kayıt yaptırabilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Aynı anda iki üniversite okunabilir mi
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur. Yani sonuç olarak aynı anda örgün iki lisans ya da aynı anda örgün iki önlisans okunamaz.
Yükseköğretim kurumlarında örgün, uzaktan eğitim ve açıköğretim sistemi programlarında aynı anda farklı düzeylerde (Ön Lisans, Lisans ve Lisansüstü) eğitime devam edilebilmekte ancak aynı anda iki örgün ön lisans veya iki örgün lisans programında eğitime devam edilememektedir.
İLK TERCİHTE YERLEŞENLER EK TERCİH YAPABİLİR Mİ? İlk tercih zamanı tercih yaparak herhangi bir üniversiteye yerleşen kişiler de ek yerleştirmelerde tercih yapma hakkına sahip olacak.
İstediği bölüme yerleşemeyen adaylar kazandıkları üniversiteye kayıt yaptırmıyor. Kayıt yaptırmayan adayların bir sonraki yıl ortaöğretim başarı puanları düşüyor.
Tercih sonucu yerleştiğin bölüme kayıt yaptırmaz ve tekrar sınava girersen bu sınav sonucun hesaplanırken ortaöğretim başarı puanın düşer. Başarı puanı tamamen ortadan kalkmaz, sadece daha düşük katsayılarla çarpılır. Buna kırık OBP denir.
İlgili yönetmelik maddesinde de açıkça belirtildiği üzere, öğrenci tarafından kayıt iptalinin yapılması halinde, özel eğitim kurumunun öğrenci tarafından ödenen kayıt ücretinden %10'luk kesinti yapılabileceği açıkça düzenlenmiştir.
Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır. Yani ilk tercihte yerleşen ancak kayıt yaptırmayan adaylar ek yerleştirmeden faydalanamayacak.
Dilekçe ile yapılan başvurunuz üzerine başlatılan kayıt silme işlemleri başvuruyu takip eden 1 hafta içerisinde sonuçlandırılarak YÖKSİS sistemine eklenir. Başvuru yaparken bu süreyi dikkate alınız.
Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencinin, kayıt yaptırdığı tarihten itibaren ilk eğitim-öğretim döneminin sonuna kadar olan süre içerisinde Üniversiteden ayrılmak istemesi durumunda ilgili dönem için ödemekle yükümlü olduğu öğrenim ücretini ödemesi gerekir ve ödenen öğrenim ücretinden iade yapılmaz.
Öğrenci, ilgili dönemde ders başlayana kadar kayıt sildirirse 1 dönemlik ücreti kesilir. Dersler başladıktan sonra kayıt sildirme işlemi olursa 1 yıllık ücreti kesilir.
GEÇİCİ KAYIT
Üniversitemize kayıt hakkı kazanan ancak ortaöğretim kurumlarından mezun olamayan bütünleme veya tek ders sınavına girecek adayların geçici kayıtları şahsen müracaat ile yapılır. Bu durumda olan adaylar geçici kayıt sırasında ÖSYM Yerleştirme Sonuç Belgesini ibraz ederler.
Üniversitemizde kayıtlı öğrencilerin çeşitli sebeplerle kaydını sildirmek istemeleri halinde öğrenim gördüğü akademik birime ıslak imzalı dilekçelerini elden teslim etmesi ya da posta/kargo yolu ile göndermeleri gerekmektedir.
Yerleştirme sonuçları açıklandı, sıra kazanılan üniversitelere kayıt yaptırmaya geldi. Hiçbir programa yerleşemeyen öğrenciler için de kayıt dönemi bittikten sonra ek tercih dönemi başlayacak. Ancak uzmanların bazı uyarıları var. Herhangi bir bölüme yerleşen adaylar, ek tercih döneminden yararlanamayacak..
7. Eğitim süresi içinde kayıt yenileme işlemi yapılmazsa ne olur? Öğrenciler, her dönem başında akademik takvimde belirlenen süreler içinde kayıtlarını yenilemek zorundadırlar. Bu süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler o yıl derslere giremez ve öğrencilik hakkından faydalanamazlar.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler ek tercih başvurusunda bulunabilecek. Aynı ilk tercihlerde olduğu gibi adaylar T.C. kimlik numarası ve aday şifreleriyle 2 ve 4 yıllık bölümleri tercih edebilecek.
Hangi adaylar YKS ek tercih yapabilir? YKS ek tercih kimler yapabilir sorusu da gündemdeki yerini aldı. 2023 YKS sınav sonuçlarına göre ilk tercihinde herhangi bir yükseköğretim programına kayıt yaptıramayan adaylar YKS ek tercih hakkını kullanabilecekler.
DGS EK TERCİHLER NASIL YAPILIR? Adaylar, tercihlerini bireysel olarak 29 Eylül 2023 tarihinde saat 15.00'ten itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle elektronik ortamda yapabilecek. Tercih işlemleri, 4 Ekim 2023 tarihinde saat 23.59'da sona erecektir.
Adaylar, https://aoskayit.anadolu.edu.tr kayit adresi Kayıt Otomasyonu bağlantısından e-Devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra İkinci Üniversite bağlantısındaki açıklamalar doğrultusunda başvuru adımlarını tamamlayarak Çevrim İçi (Online) Başvuru işlemini gerçekleştirecektir.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri