Sahra şiiri, dünyada edebiyatında pastoral şiir örneklerinden farklı olarak, tabiatı sadece bir dekor olarak kullanmıştır. Lirik bir üslupla kaleme alınmış olan şiirde, yalnızlık, insanlardan uzaklaşma isteği ve inziva temaları işlenmiştir. Ganem sözcüğü de bu şiirde kullanılan pastoral ögelerden biridir.
“Sahra 1911”, Osmanlı İmparatorluğu sınırlarının emperyalist güçlerce ufalandığı, topraklarında sömürgeciliğin hızla filizlenmeye başladığı bir dönemi eksen alıyor. Kurtuluş Savaşı'nı kazanacak bir ulusun dönüşümüne ve ruh hâline ilişkin saptamalar sunan bir ilk roman kaleme alan Ayşe Övür'le kitabını konuştuk.
Türk edebiyatında ilk pastoral şiir Abdülhak Hamit Tarhan'ın 1878 yılında yazdığı Sahra adlı eseridir.
SAHRA (ABDÜLHAK HAMİT TARHAN) Abdülhak Hâmid Tarhan'ın yayımlanmış ilk şiir kitabı. Eser, 1879 yılında yayımlanmıştır.
Sahra (Abdülhak Hamid Tarhan) - Fiyat & Satın Al | D&R.
İlgili 28 soru bulundu
I.2. Sahrâ Kelimesinin Ova ve Kır Anlamında Kullanılması: Sahrâ kelimesi bazı metinlerde ova, kır anlamında kullanılır.
İlk kafiyesiz şiir: Abdülhak Hamit / Validem (1913)
Edebiyatımızdaki ilk pastoral şiir örneği olan “Sahra”yı yazdı. Sanatçı, gerek içerik gerekse biçim yönünden getirdiği yeniliklerle Divan şiir geleneğine son vermiştir. Tiyatro alanında önce Namık Kemal'in, daha sonra Batılı yazarların oyunlarını örnek aldı.
Edebiyatımızda ilk pastoral şiir örneği ''Sahra'' adlı şiirdir. Kısa bir şiir olan Sahra, toplam 12 dizeden oluşur. Şair, ilk iki mısrada kendisinin beyabanlar, yani çöller gibi olduğunu söyler. Bu dizelerde ozanın hissettikleri teşbih yoluyla çöldeki kuraklığa ve ıssızlığa benzetilmiştir.
Nesteren, Liberte, Cünun_ı Aşk, Hakan ise heceyle yazılmış tiyatro eserleridir. Macerayı Aşk, İçli Kız ve Sabru Sebat ise mensur olan tiyatro eserleridir.
Pastoral şiirlerin doğa ve kır hayatını, çobanların yaşamını dile getirdiğini söylemiştir. Bu şiirlerdeki amaç doğa ve kır hayatını sevdirmektir.
LİRİK ŞİİR ÖZELLİKLERİ
Aşk, vatan, hasret, tabiat, gurbet, din ve ölüm gibi birçok konunun coşkulu bir biçimde dile getirilmesine Lirik şiir denir. Lirik şiir adını, Yunan edebiyatında Lir adı verilen sazdan almıştır. Lirik şiirin amacı duyguları ön plana çıkarmak ve coşkulu bir biçimde anlatmaktadır.
Duyguların düşüncelerin özlem ve hayallerin farklı bir şekilde sözcüklerle anlatılması, kelimelere farklı anlamlar, yüklenmesi simgeler, semboller, söz sanatları, ritim ve uyumdan yararlanarak ortaya konulan yazın türüne şiir denir.
Sahra Denizi Projesi, Tunus El-Cerid gölünü, kanal açarak, Gabes körfezinde bulunan el-Malih nehir yatağı seviyesinde birleştirerek 6000 kilometre karelik yapay bir deniz oluşturmayı ve bölgenin çöl iklimini değiştirerek ılıman bir iklime dönüştürmeyi amaçlamaktadır.
Sahra Tipi Yangın dolapları, otomatik olmayan bir tür yangın tesisatıdır ve bina tasarımında ele alınması gereken önemli konular arasında yer almalıdır. Genel olarak duvara monte edilen ve içerisinde yangına dayanıklı dış kaplamalı katlanmaz hortum barındıran yangın söndürme ekipmanlarıdır.
İÇLİ KIZ (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın yazdığı üçüncü tiyatro eseri. İçli Kız, beş fasıllık bir dramdır. Yazarı tarafından beş fasıl olarak tertip edilen eser 29 meclisten oluşur. Eserin kapağında “Tiyatro tarzında yazılmış bir hikâyedir” ibaresi vardır.
Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İlk hikaye denemesi Letaif-i Riyavat isimli eseri ile Ahmet Mithat Efendi tarafından yazılmıştır. Bu eser 1870 yılında başlanmış ve 1894 tarihinde tamamlanmıştır. Bunun dışında batılı tarzda yazılan ilk hikaye denemesi Küçük Şeyler isimli eseri ile Sami Paşazade Sezai tarafından yazılmıştır.
Orhun Yazıtlar, Türk Edebiyat türünün ilk söylev örneklerindendir.
Sahra, Türk şair, oyun yazarı, diplomat. Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ve Cumhuriyet Türkiye'sinin ilk yıllarında eserler vermiş, modern edebiyatın doğuşunda etkin bir isim olan Abdülhak Hamit Tarhan'ın eseridir.
Aruzun "mef'ûlü mefâilün feûlün" kalıbıyla yazılan eser, "aabbaacb" kafiye düzeninde her biri sekizer mısralık 294 kıtadan (2352 mısra) kurulmuş tam bir poem karakteri gösterir. Klasik mersiyeler arasında bu hacimde bir manzume olmadığı gibi nazım şekli de ilk defa Abdülhak Hâmid tarafından denenmiştir.
İçli Kız (Abdülhak Hamid Tarhan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Şiir, Sümerlerin Gılgamış Destanı'na kadar uzanan köklü bir tarihe sahiptir. İlk şiirler Çincede olduğu gibi halk şarkılarından ya da Sanskritçe Vedalar, Zerdüştlük inancının Gataları ve Homeros'un "İlyada" ile "Odysseia"sı gibi destanların yeniden sözlü anlatım ihtiyacından ortaya çıkmıştır.
İşte, merak edilen tüm detaylar. Şiirde bulunan her bir satır için mısra denilmektedir. Mısra ve dize şiirin her bir satırını ifade etmek için kullanılmaktadır. Şiir kıtası ise iki veya iki beyitten uzun nazım şekilleri için kullanılmakta olan bir ifade olarak anlatılabilir.
Serbest şiir, ölçüsüz ve uyaksız yazılan, belli kurallara bağlı olmayan şiirlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri