Eğer HPV testiniz ''pozitif'' yani size HPV bulaşmış şekilde gelirse, öncelikle panik yapmamalı, yanlış bilgilerden uzak durmalı ve hekiminize başvurmalısınız. Bu durumda hekiminiz tarafından jinekolojik muayene yapılacak ve gential organlarınızda siğil tespiti yapılıp, rahim ağzınız değerlendirilecektir.
HPV, halk arasında oldukça korkulan bir hastalık olmasına rağmen tedavisi olan bir hastalıktır. Genellikle tekrar etmesinden korkulur ancak tekrarlamamasını sağlayacak önlemler vardır. Kadınlarda, HPV virüsünün 100 tipinden 30 tipi kanser yapabilir. Bu 30 HPV tipinden de ancak 2 tanesi risklidir.
Eğer erkekte HPV pozitifliği saptandıysa 30 yaş üzeri kadınlarda HPV testi ve Pap smear testi yapılmalı ve pozitiflik saptanması durumunda serviks kolposkopi işlemi ile ayrıntılı değerlendirilmelidir. Kadınlarda HPV testi pozitif çıkması durumunda erkekte rutin olarak HPV testi yapılmasına gerek yoktur.
Onbeş anogenital HPV tipi yüksek riskli olarak belirlenmiştir: 16,18,31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,68,73,82. Üç HPV tipi ise 'olası' yüksek riskli olarak kabul edilmektedir: 26,53,66.
Bu nedenle HPV tanısı konan hastaların, virüsün vücuttan temizlenmesini hızlandırabilmek adına yapabileceği en önemli şey sigaradan uzak durmaktır. Tüm bunların yanı sıra hastalar doktorun önerisi ile birlikte bağışıklık sistemini koruyabilecekleri vitamin takviyeleri kullanabilirler.
İlgili 17 soru bulundu
HPV virüsü, cinsel temasla bulaşan bir virüstür. Bu sebeple tek eşlilik ve evlilik dışı ilişkilerden uzak durmak bu virüsten korunmak için en etkili yöntemlerdendir. Ayrıca cinsel yolla bulaşan diğer hastalıklardan korunma yöntemleri, bu virüs için de uygulanabilir.
Genital bölge ve çevresinde siğil lezyonları varsa tedavi edilmelidir. HPV'nin vücuttan daha hızlı atılabilmesi için genital bölgedeki tüylerin ağda, jilet veya sürekli tekrarlanan tüy dökücü kremlerle iyice temizlenmemelidir. Diğer önemli faktör ise kofaktörlerdir.
Enfeksiyon ile karşılaştıktan 2 yıl içinde HPV enfeksiyonu güçlü bağışıklık sistemi olan kadınlarda yok edilir. kadında ise enfeksiyon kalıcı hale gelir.
HPV virüsü vücuda bulaştıktan sonra yok edilemez. Hastalar ömür boyu HPV virüsü taşıyıcısı olarak hayatlarına devam ederler. HPV tedavisi sadece virüsten dolayı oluşan siğillerin yok edilmesini amaçlar. Erkeklerde virüsün bulaşmasında bu siğiller etkili olduğu için, yok edildiğinde bulaştırma riski ortadan kalkar.
onkolojik hpv tipleri vücuda alındıktan sonra rahim ağzı kanseri oluşuncaya kadar geçen süre 5-15 yıl arasında değişir. Bu sebeple düzenli jinekolojik kontrole giden ve smear hpv testini yaptıran hastalarda rahim ağzı kanserine dönüşmeden erken tanı ile leep veya konizasyon işlemi ile kanser olması önlenir.
Bu tarama HPV-Pap Smear Testi olarak bilinir. HPV tanısı için bir kan testi yoktur. Tarama sırasında serviksten küçük bir hücre örneği alınır ve HPV açısından test edilir. Tarama, 30 ila 65 yaş arası kadınlarda beş yılda bir yapılır.
Herhangi bir tarama testinde olduğu gibi, bir HPV testi de yanlış pozitif veya yanlış negatif sonuç verme riski taşır; Yanlış pozitif: Yanlış pozitif bir test sonucu, gerçekten olmadığınızda yüksek riskli bir HPV türüne sahip olduğunuzu gösterir.
Genital siğile hangi doktor bakar? Genital Siğil probleminiz var ise Deri Hastalıkları Uzmanına yani bir dermatoloğa gitmelisiniz. Her ne kadar kadın hastalıkları gibi görünse de bu hastalık cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün bir çeşididir.
Her HPV kanser yapmaz. %70-80'inden sorumludur.
Diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklarda olduğu gibi HPV bulaşma riski ; çok eşli olanlarda tek eşlilere göre yüksektir. Hatta HPV ile enfekte hamile kadının çocuğuna hamilelik sırasında yada doğumda bulaşabilir, üstelik normal yada sezaryen doğum farketmeksizin.
Şunu bilmekte fayda var ki, HPV enfeksiyonu bulunan ve immün sistemi normal olan kişiler, HPV'yi kaptıktan sonra 12 ay içinde %80, 24 ay içinde %92 ihtimalle HPV'yi temizleyecektir. HPV'ye bağlı lezyonlar ise nadiren kendiliğinden kaybolabilir. Bunun için sağlam bağışıklık sistemi gerekir.
Hasta tedavi olmadığı takdirde siğiller artabilir, çevre dokuya dağılabilir.Kendiliğinden büyür. Diğer HPV çeşitlerine göre genital bölgede çıkan siğiller, tedavi olmadığında başta kadınlar olmak üzere ilerledikçe kansere sebebiyet vermektedir. Kadınlar da rahim ağzı kanserine kadar gitmektedir.
Maalesef günümüzde HPV nin mutlak bir tedavisi bulunmamaktadır ancak mevcut tedavi yöntemleri ile HPV nin yol açtığı siğil ve rahim ağzında yara diye tabir edilen kanser öncüsü lezyonlar giderilebilmektedir. Bu tedavi yöntemleri her ne kadar mevcut tabloyu düzeltse de HPV yi vücuttan tamamen temizleyememektedir.
Oysa ki cinsel yaşamı olan bireylerin yaklaşık %60 ila %80 i yaşamlarının bir dönemde bu virüsle karşılaşmakta ve kendi vücut dirençleri ile bu virüsü yenmektedir. HPV büyük oranda 2-3 yıl içerisinde vücuttan temizlenir. Ancak kimi zaman bu mümkün olmamakta ve vücutta kalıcı hale gelmektedir.
HPV olması evliliğe engel değildir.
HPV virüsü tipleri rahim ağzı kanserine neden olma olasılığına göre risk gruplarına ayrılmıştır. Daha çok siğile yol açan tipler, rahim ağzı kanseri açısından düşük risk grubunda olan türdendir. Dolayısıyla her genital siğil rahim ağzı kanserine dönüşecek diye bir durum söz konusu değildir.
HPV virüsü tedavisi olarak bahsedilen aslında oluşan genital siğillerin (kondilom) tedavisidir. Bu siğiller kadınlarda farklı yollarla yok edilirken, erkeklerde sadece yakılarak tedavi edilebilir. Daha sonra tekrar çıkma ihtimalleri vardır.
Bağışıklık düştüğünde aktifleşir. Eğer güçlü bir bağışıklığa sahipseniz ömür boyu pasif kalması mümkündür. Her yerde bahsedilen HPV tedavisi genital siğillerin yok edilmesi üzerine bir tedavi prosedürüdür. Yani HPV'yi yok edecek bir tedavi metodu yoktur.
D vitamini sadece kemik sağlığı için önemli değildir, aynı zamanda bağışıklık sistemi fonksiyonunda da önemli rol oynar. D vitamini takviyeleri bağışıklık hücrelerini aktive etmeye yardımcı olabilir, bu da onları HPV ile mücadelede daha etkili hale getirir.
Genellikle cinsel yolla bulaşan HPV, genital bölgede kaşınma ve ağrı yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri